Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)

150 150 admin
  • 0

Als je aardpeer eet, krijg je niet vlug opnieuw honger. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel.

Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze zijn familie van de zonnebloem. De zoete knollen smaken een beetje naar artisjok. Ze lijken op gemberwortels. Ze hebben een romige structuur.

Aardperen zijn bijzonder geschikt om soep van te maken. Mijn huisgenoten zullen het eventueel onder ede bevestigen … Ik heb een aantal recepten die ik om beurt eens uitprobeer, telkens met heel wat ‘mmm’s’ en ‘lekker!’ als resultaat:

Aardpeersoep met doperwtjes
Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 kg aardpeer
  • 250 g doperwtjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eierdooier
  • 1 dl soyaroom
  • ½ citroen
  • peper en zout
  • Perillablaadjes en -bloemen

Werkwijze
Schil de aardperen en leg ze in water met een vierde stuk citroen (om de aardperen wit te houden).
Doe in je kookpot voldoende water en breng dat aan de kook.
Strooi er de bloem en het snuifje zout bij.
Leg de aardperen in het kokend water en laat ze 10 minuten zacht koken.
Giet af en mix de aardperen met 3 eetlepels bouillon. (Hou het vocht eventueel om bij je soep te doen.)
Breng de rest van de bouillon aan de kook. Doe er de aardperenpuree bij.
Laat 5 minuutjes verwarmen.
Blancheer de doperwten 5 minuten in licht gezouten water.
Giet ze af en stoemp ze tot puree.
Klop de eierdooier los met soyaroom en doe ze bij de hete soep.
Roer voortdurend en laat de soep niet meer koken.
Doe er peper en zout bij naar smaak.
Doe de erwtjespuree eronder.
Werk af met bloemblaadjes van de aardpeer en de Perilla

Aardpeersoep met sinaasappel
Ingrediënten:

  • 3 eetlepels boter
  • 3 stengels bleekselder
  • 3 ajuinen
  • een snuifje gember
  • 1,5 in stukken gesneden aardpeer
  • 21/2 liter groentebouillon

Garneerboter:

  • 35 g okkernoten
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
  • kruidenzout en peper
  • 3 eetlepels vers sinaasappelsap zout en peper

Werkwijze:
Fruit de ajuinen en de bleekselder.
Doe de aardperen, de sinaasappelschil en de groentebouillon erbij.
Breng op een groot vuur aan de kook. Kook verder op een laag vuur tot de aardperen gaar zijn.
Hak de noten fijn en doe ze samen met de fijngehakte sinaasappelschillen bij de boter. Doe er nog wat zout en peper bij en meng alles goed met een vork. Maak een rolletje van de boter en laat opstijven in de koelkast.
Neem nu de sinaasappelschillen uit de soep.
Doe er nog wat gember bij
Pureer de soep.
Doe het sinaasappelsap erbij en breng met wat peper en zout op smaak.
Laat de soep niet meer koken voor je ze opdient.
Werk af met een beetje sinaasappelschil en een schijfje sinaasappelboter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.