Gerst (Hordeum vulgare)

150 150 admin
  • 0

Gerst is bij ons niet zo bekend. Vroeger was dat anders. Waarvoor gebruikten ze gerst eigenlijk?

In de eerste plaats gebruikten ze gerst in de keuken. Maar ook de volksapotheek wist gerst voor allerlei kwalen te gebruiken.

Gerst in de keuken
Gerst verteert zeer licht.
Gerst mag zeker één keer per week op onze tafel verschijnen. De bereidingen zijn heel eenvoudig, vooral als je met gerstmeel of -vlokken werkt.

Basisrecept:
1 kop gerst, 1,5 liter water en 1/4 koffielepel zout.
Breng de gerst met het water aan de kook. Voeg het zout toe. Kook dan de gerst op een zacht vuurtje gaar. Na een uurtje kun je de gerst zo eten of gebruiken als basis voor andere recepten.

Gerst in de apotheek
Hildegarde von Bingen, een kruidendeskundige uit de 11de eeuw, schreef over gerst: “Wie zozeer verzwakt is, dat hij geen brood meer kan eten, neme een zelfde hoeveelheid haver en gerst, gemengd met een beetje venkel. Men koke dit alles in water, en late daarna het afkooksel door een doek lopen. Men drinke dit aftreksel in plaats van brood te eten, zolang tot het weer opwaarts gaat.” Heerlijk toch, die uitnodigende conjunctief …

Gerst versterkt de zenuwen
Vroeger kregen de zieken, die opnieuw op krachten moesten komen, zoals vrouwen na een kraambed, een gerstaftreksel (50 g gerst laten koken in een liter water). Trouwens, het gerstaftreksel bevorderde ook de melkproductie.

Tegen blessures
Gerstmeelcompressen op blessures werken pijnstillend en verminderen de zwelling.
Doe hiervoor wat gerstmeel in een kop, overgiet met kokend water en stop deze brij in een oud waslapje of linnen doek.

Tegen darmkrampen
Was drie handvollen gerst.
Overgiet met 1,5 liter water.
Laat 10 minuten koken.
Laat alles afkoelen en filter de gerst.
Drink hiervan twee glaasjes per dag.
Vroeger gebruikten ze dit middel als de kinderen met darmproblemen zaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.