Klaprozen: echte zomerzoentjes.

150 150 Kruidenkok
  • 0

Veel mensen denken ten onrechte dat klaprozen giftig zijn. De apotheker maakte vroeger handig gebruik van klaproosblaadjes, al was het maar om zijn dranken en siropen wat bij te kleuren. Ook in onze keuken zijn klaproosblaadjes een dankbare, natuurlijke kleur om gerechten gepimpt op tafel te zetten want ze geven je gerechten een mooie kleur. Je kunt ze ook verwerken tot heerlijke sapjes en hapjes.

 Zomerzoentjessiroop

  • Vul een pot van 0,5 liter met klaproosblaadjes die op echte zomerzoentjes lijken.
  • Doe er een in schijfjes gesneden citroen bij.
  • Giet er 0,5 liter lauw water over.
  • Laat een nachtje staan.
  • Doe alles in een neteldoek en wring alles goed uit.
  • Doe het vocht in een kookpot en breng het aan de kook.
  • Doe er 1/4 kilo fijne suiker bij en laat aan de kook komen.

 

Tip: Gebruik liever kleine potjes. Eens het bokaaltje open, houdt de siroop nog maar 14 dagen, hooguit 3 weken. Deze siroop is heel lekker bij yoghurt of ijs.

Klaproosblaadjesjam

Als je liever jam maakt, doe je er een geleisuiker bij. De werkwijze is identiek, volg voor het koken de instructies op de verpakking.

Petits plaisirs au coquelicot

Het magische woord ‘coquelicot’ is de Franse naam voor klaproos. je kan er heerlijke desserts mee maken, zoals het volgende recept bijvoorbeeld:

  • vanilleijs
  • yoghurt
  • klaproosblaadjessiroop (zie hierboven)
  • klaproosblaadjes
  • maanzaad
  • Leg in elk glazen kommetje een bol vanilleijs.
  • Meng de yoghurt met klaproosblaadjessiroop tot hij een mooie roze kleur krijgt.
  • Giet de yoghurt over het ijs.
  • Snipper er wat klaproosblaadjes over en werk af met een beetje maanzaad. Ook klaprooszaadjes kun je gebruiken in de keuken. Ze zijn kleiner en in plaats van zwart zijn ze bruin.

 

Hoestsiroop van klaproos

Ik zei je al, ook de apotheker maakte allerlei middeltjes van klaprozen. Hoestsirpoop bijvoorbeeld. Klaprozen laten je beter ademen en zijn goed tegen een prikkelhoest. Neem drie eetlepels per dag ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.

  • 125 g verse klaproosbloemen
  • 0,5 liter water (net van de kook af)
  • Laat een nachtje trekken.
  • Zeef de blaadjes eruit.
  • Doe er 375 g honing bij.
  • Meng alles door elkaar en bewaar in een fles die je donker bewaart.
AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.