Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Basilicum (Ocimum basilicum L.)
150 150 admin

Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel ‘koninklijk kruid’. De naam basilicum komt van het Griekse woord basileus en dat betekent koning. Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak. Gaat het nu om sla, soep, koekjes of kroketjes: verse of…

read more
Hemelsleutel: een verzachtende natuurpleister.
150 150 admin

De naam ‘Sedum’ verwijst naar verzachten, kalmeren .Onze voorouders dachten dat sedum donder en bliksem kon weerstaan dus afhouden. Sommige soorten kregen daarom de naam donderkruid. Als je een ontstoken schrammetje hebt of een puistje, leg dan gerust een sedumblaadje op die plek: Pluk het velletje dat op celofaan lijkt, eraf. Leg de vrijgekomen groene moes 10…

read more
Aardbei (wilde) (Fragaria vesca)
150 150 admin

Eens je een bosaardbeiplantje in je tuin hebt, raak je het eigenlijk niet meer kwijt. Maar dat hoeft ook niet. Onze voorouders dronken wildeaardbeienthee, als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, maag of darmen, of als ze hun nieren wilden versterken. Mensen die last hadden van lichte artritis combineerden de bosaardbeienblaadjes met moerasspirea en sint-janskruid.…

read more
xxx
150 150 admin
Appel (Malus silvestris Mill.)
150 150 admin

Appeldessert Ingrediënten 750 g appels 25 g rozijnen sap van een citroen Voor de bovenlaag: 50 g boter 100 g grove havervlokken 75 g tarwemeel 50 g hazelnoten 75 g suiker Werkwijze Smeer een vuurvaste schotel in met zachte boter. Rasp de appels heel grof. Meng met de rozijnen en het citroensap. Smelt de boter…

read more
Alruin (Mandragora officinarum L.)
150 150 admin

De alruin of mandragora was in de middeleeuwen een magische plant. Hij groeide volgens de overlevering uit het zaad van een onschuldig opgehangen man. De plant zorgde voor geluk en liefde. Maar je kon hem ook gebruiken voor heksenpraktijken. Je kon er bijvoorbeeld heksenzalf mee maken. De wortel van de mandragora had de vorm van…

read more
Fenegriek (Trigonella foenum graecum L.)
150 150 admin

Naam Linnaeus noemde dit kruid Trigonella foenum graecum. Foenum graecum betekent ‘Grieks hooi’. De oude Grieken mengden het kruid onder het hooi. De paarden hadden daar niks op tegen, want ze kwamen zo vlugger in conditie en hun vacht ging prachtig glanzen. Trigonelle verwijst naar de vorm van de blaadjes. Die zijn in drieën verdeeld…

read more
Goudsbloem: een gouden duiveltje-doe-al.
150 150 admin

De goudsbloem(Calendula Officinalis) is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin? Of een plant die je als lekker hapje op je bord kunt terugvinden? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een natuurlijke verfsoort waarmee je wol kunt kleuren? Je zegt het maar.…

read more
Bijvoet (Artemisia vulgaris)
150 150 admin

Bijvoet vind je langs bijna alle veldwegen. In het voorjaar zijn het groene toefjes die langzaam uitgroeien tot een tak met donkergroene bladeren. Als je de blaadjes omdraait, zie je een grijze onderkant. Die blaadjes legden pelgrims vroeger in hun schoenen om langer te kunnen stappen zonder moe te worden. Het kruid heet niet voor…

read more
xxx
150 150 admin

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Kruidenrecepten uit mijn grootmoe’s kookboek.
150 150 Kruidenkok

Kruidensoep in een handomdraai De soep smaakt overheerlijk en is in een soepele handomdraai klaar.  Zo in de aard van niks in de handen, niks in de mouwen en floep, de soep staat je toe te lachen. Deze soep is niet als alle andere soepen, omdat er geen groenten in zwemmen.  Ik gebruik voor deze lekkernij…

read more
Rozenbottelsiroop en -jam pure verwennerij.
150 150 Kruidenkok

De rozenbottel is het eindproduct van elke roos. Ik werk graag met wilde rozen zoals de hondsroos (Rosa canina). Die komt in mijn omgeving het meest voor. De egelantier (Rosa rubiginosa) lijkt heel erg op de hondsroos. Je kunt deze struik het best ontmaskeren door eens te wrijven over de groene blaadjes. Als er een…

read more
Meidoornbloesem: hartenverwennerij.
150 150 Kruidenkok

De bloemen bloeien in mei en de takken hebben doornen. Dat zegt de Nederlandse naam over de meidoornstruik. De Latijnse naam (Crataegus monogina) heeft het dan weer over de pitten.Er zit maar één stijl in de bloem die maar één pit vormt. Er is ook nog een twee- of driestijlige meidoorn en die heeft twee of drie pitten,…

read more
Klaprozen: echte zomerzoentjes.
150 150 Kruidenkok

Veel mensen denken ten onrechte dat klaprozen giftig zijn. De apotheker maakte vroeger handig gebruik van klaproosblaadjes, al was het maar om zijn dranken en siropen wat bij te kleuren. Ook in onze keuken zijn klaproosblaadjes een dankbare, natuurlijke kleur om gerechten gepimpt op tafel te zetten want ze geven je gerechten een mooie kleur. Je…

read more
Goudsbloem: een bloem vol troost.
150 150 Kruidenkok

De naam’Calendula’ is afgeleid van ’Calendulae’ en dat betekent ’kleine klok’ of ’kleine kalender’ en verwijst naar het gedrag van de bloemen die zich sluiten als er geen zon is. Dit eenvoudig, oerdegelijk plantje lijkt een beetje op een verklede margriet. Ze heeft een oranje soms ook wel eens een geel rokje aangetrokken. Zonder veel…

read more
Salie en haar heilzame blaadjes of toch oppassen?
150 150 Kruidenkok

Er zijn veel soorten salie. Zo heb je bijvoorbeeld Salvia Purpurascens met andere woorden de purperen of rode salie. Met thee van deze blaadjes help je je ontstoken keel een handje. Maar je hebt ook Salvia Purpurascens Variegata dat is de gevlekte purperen salie. De blaadjes zorgen voor een aromatische thee die goed is tegen allerlei kwalen.…

read more
Uien: tranen, gezondheid en inzicht
150 150 Kruidenkok

Uien kan je vers, gedroogd, gestoofd of gekookt naar binnen spelen. Het is een echte aanrader. Kriebels in mijn keel probeer ik ´s morgens zo vlug mogelijk weg te jagen via een boterham volgestreeld met smeerkaas die ik volstrooi met ajuinsnippers. ´s Middags komt zo´n gesnipperde ui op mijn rauwkostschotels en ´s avonds op mijn boterhambeleg. Ui…

read more
Aardpeer: hongerstillend, gezond en goed voor de lijn.
150 150 Kruidenkok

Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)  Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al eeuwen van smullen. Aan het einde van de 16de eeuw kwamen ze waarschijnlijk per boot naar onze streken. Ze zijn familie van de zonnebloem, maar ze hebben…

read more
Sleedoor: zwarte, wrange vruchtjes met duivelsallures.
150 150 Kruidenkok

De Latijnse woorden Prunus spinosa betekenen eigenlijk pruim met dorens. Sleedoorn bloeit als de op een na eerste struik in de vroege lente, zelfs al begin februari. Alleen de gele kornoelje is hem nog een neuslengte voor. Zeker de uit het zuiden ingevoerde sleedoorns bloeien heel vroeg. De witte bloemen zijn vlug uitgebloeid en de besjes…

read more
Kleinhoefblad: verrassend en omstreden.
150 150 Kruidenkok

Klein hoefblad (Tussilago farfara)  Tussis betekent hoesten en agere verdrijven, het kruid is dus een middel tegen de hoest. In farfara zit farfarus, far: dat betekent meel. En ferre betekent dragen, samen dus meeldragen. Kijk maar eens naar de onderkant van het blad. Dat ziet er grijs uit en lijkt met meel bepoederd. De bloemen van…

read more