Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Saffraankrokus: een natuurlijke gezonde kleurstof.
150 150 Kruidenkenner

Krokussen zijn dappere bloemen. Als de rest van de collega’s nog niet eens denken aan naar bovenkrabbelen staat deze ‘dapperaar’ al vrolijk te wiegen met zijn bloemen in de gure wind. Maar over deze krokussen wil ik het hier niet hebben. Het gaat hier over soortgenoten die in de herfst staan mooi te wezen met hun…

read more
Els: een echte, griezelige spokeboom.
150 150 admin

Die elzenboompjes (Alnus glutinosa) zijn rare kadeeën. Ze herbergen op dezelfde boom de papa’s en de mama’s, maar ook de bomma’s. Pa hangt als een lange gele kat aan de kale takken. Hij zit daar tegen tweehonderd per uur stuifmeel te produceren. Ma ziet eruit als een klein eivormig bolletje, dat onopvallend op het uiteinde van…

read more
Goudsbloem: een gouden duiveltje-doe-al.
150 150 admin

De goudsbloem(Calendula Officinalis) is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin? Of een plant die je als lekker hapje op je bord kunt terugvinden? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een natuurlijke verfsoort waarmee je wol kunt kleuren? Je zegt het maar.…

read more
Agrimonie (Agrimonia eupatoria L.)
150 150 admin

Van agrimonie maak ik heel lekkere thee: Ik overgiet 1 theelepel kruid met een kop kokend water. Laat niet langer dan 5 min. trekken. Soms giet ik 1 liter kokend water over 10 g gedroogd agrimoniekruid. Na 5 min. zeef ik de thee en doe ikhem in een thee-thermos. Maar al ligt er niks op…

read more
Meidoorn: een beschermer uit de top 10.
150 150 admin

Een meidoorn (Crataegus sp.) is een heerlijke struik met zijn regen aan rode bolletejs in de herfst en witte wolken bloesems in de lente. Hij beschermt je tegen allerlei onheil zelfs tegen blikseminslag. Luister maar naar het volgende gezegde. “Pas goed op voor een eikenboom de bliksem zet je onder stroom. Rust niet tegen een essenstam,…

read more
Sint-janskruid (Hypericum perforatum): bezin voor je begint.
150 150 admin

Kan sint-janskruid gevaarlijk zijn? Het hangt van persoon tot persoon af of je erg gevoelig bent voor sint-janskruid. Het is juist dat het kruid fotosensibiliserende stoffen bevat. Dat zijn fluorescerende stoffen die mens en dier gevoelig maken voor zonlicht. Sommigen krijgen dan ook rode uitslag. Soms zwellen dunne, onbehaarde lichaamsdelen, zoals de neus en de…

read more
Bereklauw (Heracleum spondylium L.)
150 150 admin

“Word zo sterk als een beer met bereklauw” (Heracleum spondylium L.), het kon een mooie reclameslogan zijn. De Polen verwerken bereklauwzaden in een lekker krachtig bier. En wie daarvan drinkt … Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het…

read more
Bijvoet (Artemisia vulgaris)
150 150 admin

Bijvoet vind je langs bijna alle veldwegen. In het voorjaar zijn het groene toefjes die langzaam uitgroeien tot een tak met donkergroene bladeren. Als je de blaadjes omdraait, zie je een grijze onderkant. Die blaadjes legden pelgrims vroeger in hun schoenen om langer te kunnen stappen zonder moe te worden. Het kruid heet niet voor…

read more
Sleutelbloem: een gezonde, leuke receptentip.
150 150 admin

De wilde primula’s (Primula veris) uit vochtige, zonnige weiden (Primula veris en de Primula elatior) stonden vroeger in de medicijnkast. Nu zie je ze iets minder opduiken in dat kastje, maar je kunt er natuurlijk nog altijd thee van maken. Overgiet een eetlepel zoet geurende bloemen met koud water en laat langzaam aan de kook…

read more
xxx
150 150 admin

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Kruidenrecepten uit mijn grootmoe’s kookboek.
150 150 Kruidenkok

Kruidensoep in een handomdraai De soep smaakt overheerlijk en is in een soepele handomdraai klaar.  Zo in de aard van niks in de handen, niks in de mouwen en floep, de soep staat je toe te lachen. Deze soep is niet als alle andere soepen, omdat er geen groenten in zwemmen.  Ik gebruik voor deze lekkernij…

read more
Uien: tranen, gezondheid en inzicht
150 150 Kruidenkok

Uien kan je vers, gedroogd, gestoofd of gekookt naar binnen spelen. Het is een echte aanrader. Kriebels in mijn keel probeer ik ´s morgens zo vlug mogelijk weg te jagen via een boterham volgestreeld met smeerkaas die ik volstrooi met ajuinsnippers. ´s Middags komt zo´n gesnipperde ui op mijn rauwkostschotels en ´s avonds op mijn boterhambeleg. Ui…

read more
Aardpeer: hongerstillend, gezond en goed voor de lijn.
150 150 Kruidenkok

Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)  Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al eeuwen van smullen. Aan het einde van de 16de eeuw kwamen ze waarschijnlijk per boot naar onze streken. Ze zijn familie van de zonnebloem, maar ze hebben…

read more
Rozenbottelsiroop en -jam pure verwennerij.
150 150 Kruidenkok

De rozenbottel is het eindproduct van elke roos. Ik werk graag met wilde rozen zoals de hondsroos (Rosa canina). Die komt in mijn omgeving het meest voor. De egelantier (Rosa rubiginosa) lijkt heel erg op de hondsroos. Je kunt deze struik het best ontmaskeren door eens te wrijven over de groene blaadjes. Als er een…

read more
Meidoornbloesem: hartenverwennerij.
150 150 Kruidenkok

De bloemen bloeien in mei en de takken hebben doornen. Dat zegt de Nederlandse naam over de meidoornstruik. De Latijnse naam (Crataegus monogina) heeft het dan weer over de pitten.Er zit maar één stijl in de bloem die maar één pit vormt. Er is ook nog een twee- of driestijlige meidoorn en die heeft twee of drie pitten,…

read more
Klaprozen: echte zomerzoentjes.
150 150 Kruidenkok

Veel mensen denken ten onrechte dat klaprozen giftig zijn. De apotheker maakte vroeger handig gebruik van klaproosblaadjes, al was het maar om zijn dranken en siropen wat bij te kleuren. Ook in onze keuken zijn klaproosblaadjes een dankbare, natuurlijke kleur om gerechten gepimpt op tafel te zetten want ze geven je gerechten een mooie kleur. Je…

read more
Goudsbloem: een bloem vol troost.
150 150 Kruidenkok

De naam’Calendula’ is afgeleid van ’Calendulae’ en dat betekent ’kleine klok’ of ’kleine kalender’ en verwijst naar het gedrag van de bloemen die zich sluiten als er geen zon is. Dit eenvoudig, oerdegelijk plantje lijkt een beetje op een verklede margriet. Ze heeft een oranje soms ook wel eens een geel rokje aangetrokken. Zonder veel…

read more
Salie en haar heilzame blaadjes of toch oppassen?
150 150 Kruidenkok

Er zijn veel soorten salie. Zo heb je bijvoorbeeld Salvia Purpurascens met andere woorden de purperen of rode salie. Met thee van deze blaadjes help je je ontstoken keel een handje. Maar je hebt ook Salvia Purpurascens Variegata dat is de gevlekte purperen salie. De blaadjes zorgen voor een aromatische thee die goed is tegen allerlei kwalen.…

read more
Sleedoor: zwarte, wrange vruchtjes met duivelsallures.
150 150 Kruidenkok

De Latijnse woorden Prunus spinosa betekenen eigenlijk pruim met dorens. Sleedoorn bloeit als de op een na eerste struik in de vroege lente, zelfs al begin februari. Alleen de gele kornoelje is hem nog een neuslengte voor. Zeker de uit het zuiden ingevoerde sleedoorns bloeien heel vroeg. De witte bloemen zijn vlug uitgebloeid en de besjes…

read more
Kleinhoefblad: verrassend en omstreden.
150 150 Kruidenkok

Klein hoefblad (Tussilago farfara)  Tussis betekent hoesten en agere verdrijven, het kruid is dus een middel tegen de hoest. In farfara zit farfarus, far: dat betekent meel. En ferre betekent dragen, samen dus meeldragen. Kijk maar eens naar de onderkant van het blad. Dat ziet er grijs uit en lijkt met meel bepoederd. De bloemen van…

read more