Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Echinacea (Echinacea purpurea)
150 150 admin

Rode zonnehoed of in ’t Latijn Echinacea purpurea, is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen ook Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hem en zijn Sioux, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van…

read more
Heesters
150 150 admin

 In Elseviers groene almanak van 1981 vond ik een interessant lijstje met sierheersters waarmee je van alles kunt doen. Als je er twintig jaar geleden jam, siroop, kompot of thee van kon maken, moet dat nu ook nog lukken. Appelbes (Aronia arbutifolia) Vers niet erg smakelijk. Beredruif (Arcotostaphylos uva-ursi) De bessen zijn melig en smaken…

read more
Gerst (Hordeum vulgare)
150 150 admin

Gerst is bij ons niet zo bekend. Vroeger was dat anders. Waarvoor gebruikten ze gerst eigenlijk? In de eerste plaats gebruikten ze gerst in de keuken. Maar ook de volksapotheek wist gerst voor allerlei kwalen te gebruiken. Gerst in de keuken Gerst verteert zeer licht. Gerst mag zeker één keer per week op onze tafel…

read more
Ananassalie (Salvia rutilans)
150 150 admin

In mijn tuintje staat een ananassalieplant. Ik ben er erg blij mee, want vooral in de herfst en in de winter staat hij daar prachtig. Ananassalie is een dankbare plant. Ik geniet er het hele jaar door van. Van de groene blaadjes maak ik thee. Ik snipper ze in de sla of verwerk ze in…

read more
Sint-janskruid (Hypericum perforatum): bezin voor je begint.
150 150 admin

Kan sint-janskruid gevaarlijk zijn? Het hangt van persoon tot persoon af of je erg gevoelig bent voor sint-janskruid. Het is juist dat het kruid fotosensibiliserende stoffen bevat. Dat zijn fluorescerende stoffen die mens en dier gevoelig maken voor zonlicht. Sommigen krijgen dan ook rode uitslag. Soms zwellen dunne, onbehaarde lichaamsdelen, zoals de neus en de…

read more
Basilicum (Ocimum basilicum L.)
150 150 admin

Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel ‘koninklijk kruid’. De naam basilicum komt van het Griekse woord basileus en dat betekent koning. Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak. Gaat het nu om sla, soep, koekjes of kroketjes: verse of…

read more
Rammenas: meer dan een pittige smaakmaker.
150 150 admin

Het woord rammenas (Raphanus sativus L.) vindt zijn oorsprong in het Picardische woord ‘ramolas’ en het Latijnse woord ‘radix’. Radix betekent ‘wortel’. Onze voorouders kenden deze wortel heel goed, maar bij ons klinkt de naam een beetje ‘oubollig’. Je moet even zoeken in de groentewinkels voor je hem te pakken krijgt. Er zijn twee soorten: zwarte…

read more
Aardbei (wilde) (Fragaria vesca)
150 150 admin

Eens je een bosaardbeiplantje in je tuin hebt, raak je het eigenlijk niet meer kwijt. Maar dat hoeft ook niet. Onze voorouders dronken wildeaardbeienthee, als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, maag of darmen, of als ze hun nieren wilden versterken. Mensen die last hadden van lichte artritis combineerden de bosaardbeienblaadjes met moerasspirea en sint-janskruid.…

read more
Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)
150 150 admin

Als je aardpeer eet, krijg je niet vlug opnieuw honger. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze zijn familie van de zonnebloem. De zoete knollen smaken een beetje naar artisjok. Ze lijken op gemberwortels. Ze hebben een romige structuur. Aardperen zijn bijzonder geschikt om…

read more
Agrimonie (Agrimonia eupatoria L.)
150 150 admin

Van agrimonie maak ik heel lekkere thee: Ik overgiet 1 theelepel kruid met een kop kokend water. Laat niet langer dan 5 min. trekken. Soms giet ik 1 liter kokend water over 10 g gedroogd agrimoniekruid. Na 5 min. zeef ik de thee en doe ikhem in een thee-thermos. Maar al ligt er niks op…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Kleinhoefblad: verrassend en omstreden.
150 150 Kruidenkok

Klein hoefblad (Tussilago farfara)  Tussis betekent hoesten en agere verdrijven, het kruid is dus een middel tegen de hoest. In farfara zit farfarus, far: dat betekent meel. En ferre betekent dragen, samen dus meeldragen. Kijk maar eens naar de onderkant van het blad. Dat ziet er grijs uit en lijkt met meel bepoederd. De bloemen van…

read more
Vlierbessen: magisch zwarte, gezonde, bolletjes.
150 150 Kruidenkok

Mijn grootmoeder maakte vliersiroop tegen griep en verkoudheid.  Misschien vind je er niks aan. De smaak is voor sommigen inderdaad niet je dat. Gezond is vlier in elk geval,  ik maak er een lekkere siroop van. Dat gaat heel gemakkelijk. Let er goed op dat je geen groene bessen plukt. Ook de enkele groentjes tussen de…

read more
Vlierverhalen: je weet niet wat je leest.
150 150 Kruidenkok

De vlierstruik beschermde de Kelten en de Germanen tegen boze geesten. Zij geloofden, dat de vlier slechte krachten naar zich toe trok. Daarom mocht je een vlierstruik nooit zomaar omhakken. Als je hem wat wilde snoeien, deed je eerst uit eerbied je pet af. “Was die vlier vet mee!” denk jij nu. Akkoord het maakte…

read more
Kweeperen: de gouden appels van de hesperiden.
150 150 Kruidenkok

In de Griekse, mythologische wandelgangen fluisterden spuiters al wel eens een keertje dat de gouden appels van de Hesperiden, kweeperen waren. De Hesperiden waren nimfen en dochters van Atlas, de reus die de wereld op zijn schouders droeg, en Hesperis, zijn vrouw die dat heel vervelend vond als zij hem eens wilde knuffelen. De Hesperiden…

read more
Rozenverhalen vol heidense achterklap.
150 150 Kruidenkok

Gesproken van roddelen…ze konden er vroeger ook wat van. Of het allemaal klopt? Wie zal het zeggen. De ene vertelt het zo en de andere weer anders. Maar waar er vuur is is er rook. Wat denk jij ervan? De witte roos van Venus. Venus was een Romeinse liefdesgodin. Haar zoontje Cupido was een pienter…

read more
Rozenblaadjes: weet je wel wat je daar mee kan doen?
150 150 Kruidenkok

Ik werk graag met wilde rozen zoals de hondsroos (Rosa canina). Die komt in mijn omgeving het meest voor. De eglantier (Rosa Rubiginosa) lijkt heel erg op de hondsroos. Je kunt deze struik het best ontmaskeren door eens te wrijven op de groene blaadjes. Als er een groene appelgeur vrijkomt, weet je dat je voor een…

read more
Munt: zoveel soorten, smaken en geuren.
150 150 Kruidenkok

Je kunt ook kiezen voor kruizemunt (M. crispa), groene munt (M.spicata) (die komt het meest voor), appelmunt (M. suaveolens), pepermunt (Mentha x peperita)  die heeft donkergroene, soms paars getinte blaadjes. Pepermunt zit vaak verwerkt in ‘after eight’-chocolade, taart, dessert en ijs.en nog een hele reeks andere soorten. Kijk uit welke soort munt je in je…

read more
Rozenblaadjesthee voor speciale momenten.
150 150 Kruidenkok

Ik kan niet naar de bloemenwinkel voor een bos rozen, die in mijn theepot moeten terechtkomen. Want ik weet dan nooit met welke producten die rozen behandeld zijn. Dus, ik moet zelf aan de slag. Ik pluk mijn rozen alleen op veilige plekken en niet langs drukke banen. Ik informeer me bij de eigenaar van…

read more
Rozenbottels: vruchtjes om je partner te verleiden.
150 150 Kruidenkok

Je kunt de bottels van wilde rozen verwerken tot siroop of jam. Ik zet ze soms zoetzuur op tafel. Of heb je liever rozenbottelthee? Als je zelf geen bottels hebt, kun je toch aan de slag! Koop dan gedroogde rozenbottels in een natuurwinkel of apotheek. Neem liefst bottels met pitten. Die zijn goedkoper. En jam met…

read more
Meidoorn: beschermer voor lijf en hart.
150 150 Kruidenkok

Beschermstruik Je zorgde vroeger best voor meidoornstruiken rond je huis, dan konden de heksen niet binnendringen om kwaad aan te richten. Zelfs als je met een heks getrouwd was, niet in heksen geloofde of geen meidoornstruiken naast je deur wilde, deed je er toch goed aan, tenminste toch een meidoorntak boven je deur te hangen. Dan…

read more