Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

xxx
150 150 admin
Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)
150 150 admin

Als je aardpeer eet, krijg je niet vlug opnieuw honger. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze zijn familie van de zonnebloem. De zoete knollen smaken een beetje naar artisjok. Ze lijken op gemberwortels. Ze hebben een romige structuur. Aardperen zijn bijzonder geschikt om…

read more
Kruiden: een weldaad voor het gezicht (tips)
150 150 admin

Af en toe maak ik een gelaatsmasker van witte leem en een kruidenaftreksel. Naargelang je huidtype neem je een eetlepel van de juiste gedroogde kruiden (zie hieronder). Overgiet ze met kokend water tot de kruiden helemaal onder water zitten en laat 20 minuutjes trekken. Zeef de kruiden eruit en doe ze bij een dikke eetlepel…

read more
Echinacea (Echinacea purpurea)
150 150 admin

Rode zonnehoed of in ’t Latijn Echinacea purpurea, is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen ook Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hem en zijn Sioux, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van…

read more
Agrimonie (Agrimonia eupatoria L.)
150 150 admin

Van agrimonie maak ik heel lekkere thee: Ik overgiet 1 theelepel kruid met een kop kokend water. Laat niet langer dan 5 min. trekken. Soms giet ik 1 liter kokend water over 10 g gedroogd agrimoniekruid. Na 5 min. zeef ik de thee en doe ikhem in een thee-thermos. Maar al ligt er niks op…

read more
Bereklauw (Heracleum spondylium L.)
150 150 admin

“Word zo sterk als een beer met bereklauw” (Heracleum spondylium L.), het kon een mooie reclameslogan zijn. De Polen verwerken bereklauwzaden in een lekker krachtig bier. En wie daarvan drinkt … Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het…

read more
Basilicum (Ocimum basilicum L.)
150 150 admin

Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel ‘koninklijk kruid’. De naam basilicum komt van het Griekse woord basileus en dat betekent koning. Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak. Gaat het nu om sla, soep, koekjes of kroketjes: verse of…

read more
Els: een echte, griezelige spokeboom.
150 150 admin

Die elzenboompjes (Alnus glutinosa) zijn rare kadeeën. Ze herbergen op dezelfde boom de papa’s en de mama’s, maar ook de bomma’s. Pa hangt als een lange gele kat aan de kale takken. Hij zit daar tegen tweehonderd per uur stuifmeel te produceren. Ma ziet eruit als een klein eivormig bolletje, dat onopvallend op het uiteinde van…

read more
Goudsbloem: een gouden duiveltje-doe-al.
150 150 admin

De goudsbloem(Calendula Officinalis) is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin? Of een plant die je als lekker hapje op je bord kunt terugvinden? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een natuurlijke verfsoort waarmee je wol kunt kleuren? Je zegt het maar.…

read more
Bertram (Anacyclus pyrethrum)
150 150 admin

Vroeger Misschien heb je wel al eens gehoord van ‘wilde bertram’ (Achillea ptarmica), maar dat is blijkbaar niet de plant waarover Hildegarde von Bingen het heeft. Zij schrijft over de bertram van de chrysantemum-familie. De bloempjes doen denken aan kamille en moederkruid. De Latijnse benaming is Anacyclus pyrethrum. (Pyrethrum: root in het Engels en Bertramwürzel in…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Munt: zoveel soorten, smaken en geuren.
150 150 Kruidenkok

Je kunt ook kiezen voor kruizemunt (M. crispa), groene munt (M.spicata) (die komt het meest voor), appelmunt (M. suaveolens), pepermunt (Mentha x peperita)  die heeft donkergroene, soms paars getinte blaadjes. Pepermunt zit vaak verwerkt in ‘after eight’-chocolade, taart, dessert en ijs.en nog een hele reeks andere soorten. Kijk uit welke soort munt je in je…

read more
Kruiden drogen: warm, donker en luchtig.
150 150 Kruidenkok

Kruiden drogen doe je in de meeste gevallen alleen om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken. Droog ze nooit in de volle zon, dan verkleuren ze en verliezen ze waardevolle bestanddelen. Leg ze ook niet op krantenpapier want de kranteninkt gaat af. Kortom: droog je kruiden donker, luchtig en warm. Dat kan op…

read more
Sleedoor: zwarte, wrange vruchtjes met duivelsallures.
150 150 Kruidenkok

De Latijnse woorden Prunus spinosa betekenen eigenlijk pruim met dorens. Sleedoorn bloeit als de op een na eerste struik in de vroege lente, zelfs al begin februari. Alleen de gele kornoelje is hem nog een neuslengte voor. Zeker de uit het zuiden ingevoerde sleedoorns bloeien heel vroeg. De witte bloemen zijn vlug uitgebloeid en de besjes…

read more
Kleinhoefblad: verrassend en omstreden.
150 150 Kruidenkok

Klein hoefblad (Tussilago farfara)  Tussis betekent hoesten en agere verdrijven, het kruid is dus een middel tegen de hoest. In farfara zit farfarus, far: dat betekent meel. En ferre betekent dragen, samen dus meeldragen. Kijk maar eens naar de onderkant van het blad. Dat ziet er grijs uit en lijkt met meel bepoederd. De bloemen van…

read more
Vlierbessen: magisch zwarte, gezonde, bolletjes.
150 150 Kruidenkok

Mijn grootmoeder maakte vliersiroop tegen griep en verkoudheid.  Misschien vind je er niks aan. De smaak is voor sommigen inderdaad niet je dat. Gezond is vlier in elk geval,  ik maak er een lekkere siroop van. Dat gaat heel gemakkelijk. Let er goed op dat je geen groene bessen plukt. Ook de enkele groentjes tussen de…

read more
Vlierverhalen: je weet niet wat je leest.
150 150 Kruidenkok

De vlierstruik beschermde de Kelten en de Germanen tegen boze geesten. Zij geloofden, dat de vlier slechte krachten naar zich toe trok. Daarom mocht je een vlierstruik nooit zomaar omhakken. Als je hem wat wilde snoeien, deed je eerst uit eerbied je pet af. “Was die vlier vet mee!” denk jij nu. Akkoord het maakte…

read more
Kweeperen: de gouden appels van de hesperiden.
150 150 Kruidenkok

In de Griekse, mythologische wandelgangen fluisterden spuiters al wel eens een keertje dat de gouden appels van de Hesperiden, kweeperen waren. De Hesperiden waren nimfen en dochters van Atlas, de reus die de wereld op zijn schouders droeg, en Hesperis, zijn vrouw die dat heel vervelend vond als zij hem eens wilde knuffelen. De Hesperiden…

read more
Rozenblaadjesthee voor speciale momenten.
150 150 Kruidenkok

Ik kan niet naar de bloemenwinkel voor een bos rozen, die in mijn theepot moeten terechtkomen. Want ik weet dan nooit met welke producten die rozen behandeld zijn. Dus, ik moet zelf aan de slag. Ik pluk mijn rozen alleen op veilige plekken en niet langs drukke banen. Ik informeer me bij de eigenaar van…

read more
Rozenbottels: vruchtjes om je partner te verleiden.
150 150 Kruidenkok

Je kunt de bottels van wilde rozen verwerken tot siroop of jam. Ik zet ze soms zoetzuur op tafel. Of heb je liever rozenbottelthee? Als je zelf geen bottels hebt, kun je toch aan de slag! Koop dan gedroogde rozenbottels in een natuurwinkel of apotheek. Neem liefst bottels met pitten. Die zijn goedkoper. En jam met…

read more
Meidoorn: beschermer voor lijf en hart.
150 150 Kruidenkok

Beschermstruik Je zorgde vroeger best voor meidoornstruiken rond je huis, dan konden de heksen niet binnendringen om kwaad aan te richten. Zelfs als je met een heks getrouwd was, niet in heksen geloofde of geen meidoornstruiken naast je deur wilde, deed je er toch goed aan, tenminste toch een meidoorntak boven je deur te hangen. Dan…

read more