Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Bereklauw (Heracleum spondylium L.)
150 150 admin

“Word zo sterk als een beer met bereklauw” (Heracleum spondylium L.), het kon een mooie reclameslogan zijn. De Polen verwerken bereklauwzaden in een lekker krachtig bier. En wie daarvan drinkt … Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het…

read more
Fenegriek (Trigonella foenum graecum L.)
150 150 admin

Naam Linnaeus noemde dit kruid Trigonella foenum graecum. Foenum graecum betekent ‘Grieks hooi’. De oude Grieken mengden het kruid onder het hooi. De paarden hadden daar niks op tegen, want ze kwamen zo vlugger in conditie en hun vacht ging prachtig glanzen. Trigonelle verwijst naar de vorm van de blaadjes. Die zijn in drieën verdeeld…

read more
Bijvoet (Artemisia vulgaris)
150 150 admin

Bijvoet vind je langs bijna alle veldwegen. In het voorjaar zijn het groene toefjes die langzaam uitgroeien tot een tak met donkergroene bladeren. Als je de blaadjes omdraait, zie je een grijze onderkant. Die blaadjes legden pelgrims vroeger in hun schoenen om langer te kunnen stappen zonder moe te worden. Het kruid heet niet voor…

read more
Meidoorn: een beschermer uit de top 10.
150 150 admin

Een meidoorn (Crataegus sp.) is een heerlijke struik met zijn regen aan rode bolletejs in de herfst en witte wolken bloesems in de lente. Hij beschermt je tegen allerlei onheil zelfs tegen blikseminslag. Luister maar naar het volgende gezegde. “Pas goed op voor een eikenboom de bliksem zet je onder stroom. Rust niet tegen een essenstam,…

read more
Els: een echte, griezelige spokeboom.
150 150 admin

Die elzenboompjes (Alnus glutinosa) zijn rare kadeeën. Ze herbergen op dezelfde boom de papa’s en de mama’s, maar ook de bomma’s. Pa hangt als een lange gele kat aan de kale takken. Hij zit daar tegen tweehonderd per uur stuifmeel te produceren. Ma ziet eruit als een klein eivormig bolletje, dat onopvallend op het uiteinde van…

read more
Kweepeer : een magisch middel tegen kloven.
150 150 admin

Kweepeer (Cidonia oblonga) de goudgele harde peer, daar hebben de meesten onder ons wel van gehoord. De jam zit in de potjes, de kweepeersiroop in flessen, de -jenever staat te trekken en het vruchtvlees is gedroogd, gemalen en verwerkt in de muesli. Maar weet je dat je met verse kweepeerpitten een gel kan maken die goed is…

read more
Kruideninformatie: dit wil je zeker weten.
150 150 admin

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kwaaltjes aan te pakken. Gebruiksklare kruideninformatie De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de…

read more
xxxx
150 150 admin
Goudsbloem: een gouden duiveltje-doe-al.
150 150 admin

De goudsbloem(Calendula Officinalis) is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin? Of een plant die je als lekker hapje op je bord kunt terugvinden? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een natuurlijke verfsoort waarmee je wol kunt kleuren? Je zegt het maar.…

read more
Aloë vera
150 150 admin

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je koopt ze bij ons in de handel als kamerplant. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Valeriaan: een echte ontspannende ontdekking.
150 150 Kruidenkok

Het Latijnse woord valere betekent ‘van waarde, gezond zijn’ en valeo betekent ‘ik ben sterk’. Het zou ook kunnen dat de naam afstamt van de Romeinse provincie Valeria vanwaar de plant afkomstig is. Sommigen beweren dat valeriaan aan de Germaanse god Balder was opgedragen. Daarom heet ze in het Duits baldrian. Hoe dan ook, waarvoor is…

read more
xxxx
150 150 Kruidenkok
xxxx
150 150 Kruidenkok
Mispels: een gezond en gezellig genot.
150 150 Kruidenkok

Je zou denken dat deze grappige mispelvruchten( Mespilus germanica)  veel in onze streken voorkomen. Maar de naam ‘germanica’ zet ons op het verkeerde been. Aanvankelijk kwam de mispel uitsluitend voor in Klein-Azië en Zuid-Europa. Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze…

read more
Een kruidentuin: hoe begin ik eraan?
150 150 Kruidenkok

Welke aarde heb ik nodig om mijn kruiden in te planten? Als je niet voor de rest van je leven opgescheept wilt zitten met een sukkeltuin, knoop je het best eerst deze gouden raad in je oren: kijk eerst welke bodem je ter beschikking hebt om je groentjes te herbergen. Als dat schrale, arme grond…

read more
Meidoorn: symbool van genot, bescherming en verdriet.
150 150 Kruidenkok

Meidoorn kan op verschillende manieren inspireren. de ene wordt er lyrisch van en intens verdrietig. De  andere verwerkt de bloesems tot heerlijke dranken. En nog anderen voelen zich veilig onder een meidoornsttruik. En wat voel jij als je onder een meidoornstruik staat? Hartversterkende likeur Een levensgenietende kruidenhand maakte in 1775 meidoorndrankjes op zijn eigen manier.…

read more
Appels: laat je verrassen.
150 150 Kruidenkok

Een herfst of een winter zonder appel kan ik me, als geboren Haspengouwse, niet voorstellen. Appelbomen zijn zo oud als de straat. Meer: ze zijn ouder dan de straat, want ze stonden al in het Aards Paradijs. En daar waren geen straten … Laat Eva nu toch van die appels blijven, dan vlogen de gebraden…

read more
Lavendel: rustig, fris, helder en lekker.
150 150 Kruidenkok

Rustige sfeer in huis Je zorgt voor een gezellige sfeer in huis met twee druppels etherische olie in een aromalampje te verdampen. Lavendel werkt harmoniserend en vermindert hyperactiviteit. Lavendel helpt ook tegen snelle stemmingswisselingen. Je bent minder boos en uitgeput. Dat beweerden ze lang geleden ook al. Hildegarde von Bingen, een kloosterlinge uit de 12de…

read more
Kruidenmayonaise
150 150 Kruidenkok

Om lekkere mayonaise te maken heb je bloemen of kruidenazijn en olie nodig. Het kan ook met verse kruiden dadelijk in de mayonaise. Hoe je zo’n VIP mayonaise op tafel zet verklap ik je graag. Bloemen- en kruidenazijn Gebruik het liefst wittewijnazijn of bio-azijn, als het maar geen alcoholazijn is. Die ontkalkt niet alleen je…

read more
xxxx
150 150 Kruidenkok