Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Echinacea (Echinacea purpurea)
150 150 admin

Rode zonnehoed of in ’t Latijn Echinacea purpurea, is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen ook Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hem en zijn Sioux, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van…

read more
Tristan en Isolde en een onweerstaanbare liefdesdrank.
150 150 admin

Vroeger werden er wel meer ‘verstandshuwelijken’ gesloten. De ronkende naam die je als freule na het huwelijk mocht dragen, deed soms de gekste huwelijken ontstaan. Zo begint ook het verhaal van Isolde. Deze knappe puber mocht (moest) de vrouw worden van de Engelse koning. Op zich geen groot probleem ware het niet, dat deze iets…

read more
Hemelsleutel: een verzachtende natuurpleister.
150 150 admin

De naam ‘Sedum’ verwijst naar verzachten, kalmeren .Onze voorouders dachten dat sedum donder en bliksem kon weerstaan dus afhouden. Sommige soorten kregen daarom de naam donderkruid. Als je een ontstoken schrammetje hebt of een puistje, leg dan gerust een sedumblaadje op die plek: Pluk het velletje dat op celofaan lijkt, eraf. Leg de vrijgekomen groene moes 10…

read more
Sleutelbloem: een gezonde, leuke receptentip.
150 150 admin

De wilde primula’s (Primula veris) uit vochtige, zonnige weiden (Primula veris en de Primula elatior) stonden vroeger in de medicijnkast. Nu zie je ze iets minder opduiken in dat kastje, maar je kunt er natuurlijk nog altijd thee van maken. Overgiet een eetlepel zoet geurende bloemen met koud water en laat langzaam aan de kook…

read more
Fenegriek (Trigonella foenum graecum L.)
150 150 admin

Naam Linnaeus noemde dit kruid Trigonella foenum graecum. Foenum graecum betekent ‘Grieks hooi’. De oude Grieken mengden het kruid onder het hooi. De paarden hadden daar niks op tegen, want ze kwamen zo vlugger in conditie en hun vacht ging prachtig glanzen. Trigonelle verwijst naar de vorm van de blaadjes. Die zijn in drieën verdeeld…

read more
Aloë vera
150 150 admin

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je koopt ze bij ons in de handel als kamerplant. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de…

read more
Sint-janskruid (Hypericum perforatum): bezin voor je begint.
150 150 admin

Kan sint-janskruid gevaarlijk zijn? Het hangt van persoon tot persoon af of je erg gevoelig bent voor sint-janskruid. Het is juist dat het kruid fotosensibiliserende stoffen bevat. Dat zijn fluorescerende stoffen die mens en dier gevoelig maken voor zonlicht. Sommigen krijgen dan ook rode uitslag. Soms zwellen dunne, onbehaarde lichaamsdelen, zoals de neus en de…

read more
Maïs: vol vochtafdrijvende verrassing.
150 150 admin

Soms heb je echt teveel vocht in je lichaam. Daar is aangepaste medicatie voor maar je kan het ook eens op een natuurlijke manier proberen en dat gaat zo: Trek de baard of ‘stempels’ van de maïs (Zea mays), terwijl die nog fris en groen is. Dat kan van juni tot augustus. Je hebt dan bruin-groene…

read more
Brandnetel (Urtica dioica)
150 150 admin

Brandnetels prikken, overwoekeren je tuinperkjes, zijn niet heel mooi, dragen geen prachtige bloemen. En als je ze in je tuin hebt, heb je keiveel last om ze er opnieuw uit te krijgen. Wedden dat het nog nooit bij je is opgekomen brandnetels te zaaien of te planten? Maar helaas voor de brandnetel: onbekend is onbemind,…

read more
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
150 150 admin

Van citroenmelisse maak ik altijd frisse limonade. Die is lekker en gezond: Ingrediënten: 4 grote, liefst onbespoten citroenen 150 g kristalsuiker 1 liter water bosje verse citroenmelisse ijsblokjes Werkwijze: Schil de citroenen en doe ze in een hittebestendige kan. Doe de suiker erbij. Giet er juist zoveel kokend water bij dat de suiker kan oplossen.…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Valeriaan: een echte ontspannende ontdekking.
150 150 Kruidenkok

Het Latijnse woord valere betekent ‘van waarde, gezond zijn’ en valeo betekent ‘ik ben sterk’. Het zou ook kunnen dat de naam afstamt van de Romeinse provincie Valeria vanwaar de plant afkomstig is. Sommigen beweren dat valeriaan aan de Germaanse god Balder was opgedragen. Daarom heet ze in het Duits baldrian. Hoe dan ook, waarvoor is…

read more
Mispels: een gezond en gezellig genot.
150 150 Kruidenkok

Je zou denken dat deze grappige mispelvruchten( Mespilus germanica)  veel in onze streken voorkomen. Maar de naam ‘germanica’ zet ons op het verkeerde been. Aanvankelijk kwam de mispel uitsluitend voor in Klein-Azië en Zuid-Europa. Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze…

read more
Een kruidentuin: hoe begin ik eraan?
150 150 Kruidenkok

Welke aarde heb ik nodig om mijn kruiden in te planten? Als je niet voor de rest van je leven opgescheept wilt zitten met een sukkeltuin, knoop je het best eerst deze gouden raad in je oren: kijk eerst welke bodem je ter beschikking hebt om je groentjes te herbergen. Als dat schrale, arme grond…

read more
Meidoorn: symbool van genot, bescherming en verdriet.
150 150 Kruidenkok

Meidoorn kan op verschillende manieren inspireren. de ene wordt er lyrisch van en intens verdrietig. De  andere verwerkt de bloesems tot heerlijke dranken. En nog anderen voelen zich veilig onder een meidoornsttruik. En wat voel jij als je onder een meidoornstruik staat? Hartversterkende likeur Een levensgenietende kruidenhand maakte in 1775 meidoorndrankjes op zijn eigen manier.…

read more
Kruidenthee: weet jij hoe het werkt?
150 150 Kruidenkok

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten. Het hangt er een beetje vanaf van welk plantenmateriaal je thee wilt maken en waarom. Gezelligheidsthee Tere bloemblaadjes overgiet je met water (net van de kook af) m.a.w. kokend water dat drie minuutjes afkoelde. Daarna giet je het hete water over de bloemen om ze hooguit 5…

read more
Druiven: gezegende gezondheidsbooster.
150 150 Kruidenkok

Als je aan druiven (Vitis vinifera) denkt, dan denk je waarschijnlijk dadelijk aan wijn. En daar is niks mis mee. Abdis Hildegard von Bingen, mijn inspirerende soulmate uit de 12de eeuw, zegt: “Wijn geneest en maakt de mensen blij met zijn gezonde warmte en grote kracht. Wijn vermeerdert het bloed meer dan andere dranken.” MAAR ook: “Je…

read more
Tattepoem en appelcake.
150 150 Kruidenkok

Bij de boer bakten ze vroeger vlaaien dat het een lieve lust was.  Met de overschotjes van het deeg maakten ze tattepoems.  Ze hadden namelijk van de Fransen gehoord dat die tartes aux pommes hadden.  Heel goed vestonden ze dat niet en ze maakten er hun eigen versie van.me of liever : tattepoem als dessert!…

read more
Appels: laat je verrassen.
150 150 Kruidenkok

Een herfst of een winter zonder appel kan ik me, als geboren Haspengouwse, niet voorstellen. Appelbomen zijn zo oud als de straat. Meer: ze zijn ouder dan de straat, want ze stonden al in het Aards Paradijs. En daar waren geen straten … Laat Eva nu toch van die appels blijven, dan vlogen de gebraden…

read more
Lavendel: rustig, fris, helder en lekker.
150 150 Kruidenkok

Rustige sfeer in huis Je zorgt voor een gezellige sfeer in huis met twee druppels etherische olie in een aromalampje te verdampen. Lavendel werkt harmoniserend en vermindert hyperactiviteit. Lavendel helpt ook tegen snelle stemmingswisselingen. Je bent minder boos en uitgeput. Dat beweerden ze lang geleden ook al. Hildegarde von Bingen, een kloosterlinge uit de 12de…

read more
Kruidenmayonaise
150 150 Kruidenkok

Om lekkere mayonaise te maken heb je bloemen of kruidenazijn en olie nodig. Het kan ook met verse kruiden dadelijk in de mayonaise. Hoe je zo’n VIP mayonaise op tafel zet verklap ik je graag. Bloemen- en kruidenazijn Gebruik het liefst wittewijnazijn of bio-azijn, als het maar geen alcoholazijn is. Die ontkalkt niet alleen je…

read more