Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Saffraankrokus: een natuurlijke gezonde kleurstof.
150 150 Kruidenkenner

Krokussen zijn dappere bloemen. Als de rest van de collega’s nog niet eens denken aan naar bovenkrabbelen staat deze ‘dapperaar’ al vrolijk te wiegen met zijn bloemen in de gure wind. Maar over deze krokussen wil ik het hier niet hebben. Het gaat hier over soortgenoten die in de herfst staan mooi te wezen met hun…

read more
Honing: een gouden geneeskrachtige gift uit de natuur.
150 150 Kruidenkenner

Honing is niet alleen lekker op de boterham of in de thee, je staat ervan te kijken hoe heilzaam honing uit de hoek kan komen. Honing heeftl bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door haar enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken. Welke honingsoorten zijn eigenlijk de interessantste?  Elke honinsoortg heeft zijn specifieke eigenschappen. Maar weet wel, al…

read more
Kruiden, groenten, fruit en etherische olie tegen wintervoeten en -handen
150 150 Kruidenkenner

Bloemen Je kunt wintervoeten inderdaad behandelen met bloemen, goudsbloem bv. werkt meestal goed. Kook de goudsbloemen eventjes in water. Wacht tot ze wat afgekoeld zijn en leg ze dan op de pijnlijke plekken. Ook de lelie is hier nuttig. Kook een bol van de witte lelie in melk tot hij een beetje zacht wordt. Wrijf…

read more
Alruin (Mandragora officinarum L.)
150 150 Kruidenkenner

De alruin of mandragora was in de middeleeuwen een magische plant. Hij groeide volgens de overlevering uit het zaad van een onschuldig opgehangen man. De plant zorgde voor geluk en liefde. Maar je kon hem ook gebruiken voor heksenpraktijken. Je kon er bijvoorbeeld heksenzalf mee maken. De wortel van de mandragora had de vorm van…

read more
Bertram (Anacyclus pyrethrum)
150 150 Kruidenkenner

Vroeger Misschien heb je wel al eens gehoord van ‘wilde bertram’ (Achillea ptarmica), maar dat is blijkbaar niet de plant waarover Hildegarde von Bingen het heeft. Zij schrijft over de bertram van de chrysantemum-familie. De bloempjes doen denken aan kamille en moederkruid. De Latijnse benaming is Anacyclus pyrethrum. (Pyrethrum: root in het Engels en Bertramwürzel in…

read more
Gerst (Hordeum vulgare)
150 150 Kruidenkenner

Gerst is bij ons niet zo bekend. Vroeger was dat anders. Waarvoor gebruikten ze gerst eigenlijk? In de eerste plaats gebruikten ze gerst in de keuken. Maar ook de volksapotheek wist gerst voor allerlei kwalen te gebruiken. Gerst in de keuken Gerst verteert zeer licht. Gerst mag zeker één keer per week op onze tafel…

read more
Bereklauw (Heracleum spondylium L.)
150 150 Kruidenkenner

“Word zo sterk als een beer met bereklauw” (Heracleum spondylium L.), het kon een mooie reclameslogan zijn. De Polen verwerken bereklauwzaden in een lekker krachtig bier. En wie daarvan drinkt … Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het…

read more
Ananassalie (Salvia rutilans)
150 150 Kruidenkenner

In mijn tuintje staat een ananassalieplant. Ik ben er erg blij mee, want vooral in de herfst en in de winter staat hij daar prachtig. Ananassalie is een dankbare plant. Ik geniet er het hele jaar door van. Van de groene blaadjes maak ik thee. Ik snipper ze in de sla of verwerk ze in…

read more
Anijs (Pimpinella anisum L.)
150 150 Kruidenkenner

Welk kruid kan ik gebruiken tegen winderigheid? Zoals kummel en venkel doet anijs ook wat tegen winderigheid. Winderigheid wijst erop dat je spijsverteringsorganen of verschillende verteringssappen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. Kummel, venkel en anijs (Pimpenella anisum) kunnen daarbij helpen. Deze zaden maken brood, groenteschotels en aardappels ook lekkerder. En ik maak er thee…

read more
Els: een echte, griezelige spokeboom.
150 150 Kruidenkenner

Die elzenboompjes (Alnus glutinosa) zijn rare kadeeën. Ze herbergen op dezelfde boom de papa’s en de mama’s, maar ook de bomma’s. Pa hangt als een lange gele kat aan de kale takken. Hij zit daar tegen tweehonderd per uur stuifmeel te produceren. Ma ziet eruit als een klein eivormig bolletje, dat onopvallend op het uiteinde van…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Rozenblaadjesthee voor speciale momenten.
150 150 Kruidenkenner

Ik kan niet naar de bloemenwinkel voor een bos rozen, die in mijn theepot moeten terechtkomen. Want ik weet dan nooit met welke producten die rozen behandeld zijn. Dus, ik moet zelf aan de slag. Ik pluk mijn rozen alleen op veilige plekken en niet langs drukke banen. Ik informeer me bij de eigenaar van…

read more
Rozenbottels: vruchtjes om je partner te verleiden.
150 150 Kruidenkenner

Je kunt de bottels van wilde rozen verwerken tot siroop of jam. Ik zet ze soms zoetzuur op tafel. Of heb je liever rozenbottelthee? Als je zelf geen bottels hebt, kun je toch aan de slag! Koop dan gedroogde rozenbottels in een natuurwinkel of apotheek. Neem liefst bottels met pitten. Die zijn goedkoper. En jam met…

read more
Meidoorn: beschermer voor lijf en hart.
150 150 Kruidenkenner

Beschermstruik Je zorgde vroeger best voor meidoornstruiken rond je huis, dan konden de heksen niet binnendringen om kwaad aan te richten. Zelfs als je met een heks getrouwd was, niet in heksen geloofde of geen meidoornstruiken naast je deur wilde, deed je er toch goed aan, tenminste toch een meidoorntak boven je deur te hangen. Dan…

read more
Valeriaan: een echte ontspannende ontdekking.
150 150 Kruidenkenner

Het Latijnse woord valere betekent ‘van waarde, gezond zijn’ en valeo betekent ‘ik ben sterk’. Het zou ook kunnen dat de naam afstamt van de Romeinse provincie Valeria vanwaar de plant afkomstig is. Sommigen beweren dat valeriaan aan de Germaanse god Balder was opgedragen. Daarom heet ze in het Duits baldrian. Hoe dan ook, waarvoor is…

read more
Druiven: gezegende gezondheidsbooster.
150 150 Kruidenkenner

Als je aan druiven (Vitis vinifera) denkt, dan denk je waarschijnlijk dadelijk aan wijn. En daar is niks mis mee. Abdis Hildegard von Bingen, mijn inspirerende soulmate uit de 12de eeuw, zegt: “Wijn geneest en maakt de mensen blij met zijn gezonde warmte en grote kracht. Wijn vermeerdert het bloed meer dan andere dranken.” MAAR ook: “Je…

read more
Tattepoem en appelcake.
150 150 Kruidenkenner

Bij de boer bakten ze vroeger vlaaien dat het een lieve lust was.  Met de overschotjes van het deeg maakten ze tattepoems.  Ze hadden namelijk van de Fransen gehoord dat die tartes aux pommes hadden.  Heel goed vestonden ze dat niet en ze maakten er hun eigen versie van.me of liever : tattepoem als dessert!…

read more
Appels: laat je verrassen.
150 150 Kruidenkenner

Een herfst of een winter zonder appel kan ik me, als geboren Haspengouwse, niet voorstellen. Appelbomen zijn zo oud als de straat. Meer: ze zijn ouder dan de straat, want ze stonden al in het Aards Paradijs. En daar waren geen straten … Laat Eva nu toch van die appels blijven, dan vlogen de gebraden…

read more
Lavendel: rustig, fris, helder en lekker.
150 150 Kruidenkenner

Rustige sfeer in huis Je zorgt voor een gezellige sfeer in huis met twee druppels etherische olie in een aromalampje te verdampen. Lavendel werkt harmoniserend en vermindert hyperactiviteit. Lavendel helpt ook tegen snelle stemmingswisselingen. Je bent minder boos en uitgeput. Dat beweerden ze lang geleden ook al. Hildegarde von Bingen, een kloosterlinge uit de 12de…

read more
Kruidenmayonaise
150 150 Kruidenkenner

Om lekkere mayonaise te maken heb je bloemen of kruidenazijn en olie nodig. Het kan ook met verse kruiden dadelijk in de mayonaise. Hoe je zo’n VIP mayonaise op tafel zet verklap ik je graag. Bloemen- en kruidenazijn Gebruik het liefst wittewijnazijn of bio-azijn, als het maar geen alcoholazijn is. Die ontkalkt niet alleen je…

read more
Chutney: zuur, zoet en wild.
150 150 Kruidenkenner

Chutney is een bereiding van(wilde) vruchten of groenten met veel suiker, azijn en specerijen in verwerkt. Rond 1600 brachten schepen dit luxe product mee naar Europa. Nu zijn chutneyberiedingen veel alledaagser. Zowel de suiker als azijn bewaren de verwerkte vruchten of groenten. De smaak is meestal verrassend pittig en daarom volstaat een lepeltje chutney om…

read more