Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Azijn
150 150 admin

Azijn is gefermenteerde alcohol. Het is een eeuwenoud conserveringsmiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te bewaren. Azijn heeft meestal een zuurtegraad van 4 tot 8 procent. Er zijn heel veel soorten azijn. Zo heb je bijvoorbeeld alcohol-, appel-, frambozen-, cherry-, perencider-, Japanse rijst-, kruiden-, en witte of rode wijnazijn.…

read more
Sint-janskruid (Hypericum perforatum): bezin voor je begint.
150 150 admin

Kan sint-janskruid gevaarlijk zijn? Het hangt van persoon tot persoon af of je erg gevoelig bent voor sint-janskruid. Het is juist dat het kruid fotosensibiliserende stoffen bevat. Dat zijn fluorescerende stoffen die mens en dier gevoelig maken voor zonlicht. Sommigen krijgen dan ook rode uitslag. Soms zwellen dunne, onbehaarde lichaamsdelen, zoals de neus en de…

read more
Bertram (Anacyclus pyrethrum)
150 150 admin

Vroeger Misschien heb je wel al eens gehoord van ‘wilde bertram’ (Achillea ptarmica), maar dat is blijkbaar niet de plant waarover Hildegarde von Bingen het heeft. Zij schrijft over de bertram van de chrysantemum-familie. De bloempjes doen denken aan kamille en moederkruid. De Latijnse benaming is Anacyclus pyrethrum. (Pyrethrum: root in het Engels en Bertramwürzel in…

read more
Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)
150 150 admin

Als je aardpeer eet, krijg je niet vlug opnieuw honger. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze zijn familie van de zonnebloem. De zoete knollen smaken een beetje naar artisjok. Ze lijken op gemberwortels. Ze hebben een romige structuur. Aardperen zijn bijzonder geschikt om…

read more
Maïs: vol vochtafdrijvende verrassing.
150 150 admin

Soms heb je echt teveel vocht in je lichaam. Daar is aangepaste medicatie voor maar je kan het ook eens op een natuurlijke manier proberen en dat gaat zo: Trek de baard of ‘stempels’ van de maïs (Zea mays), terwijl die nog fris en groen is. Dat kan van juni tot augustus. Je hebt dan bruin-groene…

read more
Weegbree : een natuurlijk antibioticum.
150 150 admin

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een niet te onderschatten voorjaarsreiniger.Het kruid ruimt het slijm in ons lichaam op. Je kunt deze plant ook preventief gebruiken. Smalle weegbree werkt als een antibioticum. Het zuivert het bloed, trekt samen en drijft de urine af. Wie al aan het preventiestadium voorbij is en geregeld een hoestsalvo lanceert, moet beslist…

read more
Bereklauw (Heracleum spondylium L.)
150 150 admin

“Word zo sterk als een beer met bereklauw” (Heracleum spondylium L.), het kon een mooie reclameslogan zijn. De Polen verwerken bereklauwzaden in een lekker krachtig bier. En wie daarvan drinkt … Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het…

read more
Meidoorn: een beschermer uit de top 10.
150 150 admin

Een meidoorn (Crataegus sp.) is een heerlijke struik met zijn regen aan rode bolletejs in de herfst en witte wolken bloesems in de lente. Hij beschermt je tegen allerlei onheil zelfs tegen blikseminslag. Luister maar naar het volgende gezegde. “Pas goed op voor een eikenboom de bliksem zet je onder stroom. Rust niet tegen een essenstam,…

read more
Kruiden: een weldaad voor het gezicht (tips)
150 150 admin

Af en toe maak ik een gelaatsmasker van witte leem en een kruidenaftreksel. Naargelang je huidtype neem je een eetlepel van de juiste gedroogde kruiden (zie hieronder). Overgiet ze met kokend water tot de kruiden helemaal onder water zitten en laat 20 minuutjes trekken. Zeef de kruiden eruit en doe ze bij een dikke eetlepel…

read more
Tristan en Isolde en een onweerstaanbare liefdesdrank.
150 150 admin

Vroeger werden er wel meer ‘verstandshuwelijken’ gesloten. De ronkende naam die je als freule na het huwelijk mocht dragen, deed soms de gekste huwelijken ontstaan. Zo begint ook het verhaal van Isolde. Deze knappe puber mocht (moest) de vrouw worden van de Engelse koning. Op zich geen groot probleem ware het niet, dat deze iets…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Valeriaan: een echte ontspannende ontdekking.
150 150 Kruidenkok

Het Latijnse woord valere betekent ‘van waarde, gezond zijn’ en valeo betekent ‘ik ben sterk’. Het zou ook kunnen dat de naam afstamt van de Romeinse provincie Valeria vanwaar de plant afkomstig is. Sommigen beweren dat valeriaan aan de Germaanse god Balder was opgedragen. Daarom heet ze in het Duits baldrian. Hoe dan ook, waarvoor is…

read more
xxxx
150 150 Kruidenkok
xxxx
150 150 Kruidenkok
Mispels: een gezond en gezellig genot.
150 150 Kruidenkok

Je zou denken dat deze grappige mispelvruchten( Mespilus germanica)  veel in onze streken voorkomen. Maar de naam ‘germanica’ zet ons op het verkeerde been. Aanvankelijk kwam de mispel uitsluitend voor in Klein-Azië en Zuid-Europa. Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze…

read more
Een kruidentuin: hoe begin ik eraan?
150 150 Kruidenkok

Welke aarde heb ik nodig om mijn kruiden in te planten? Als je niet voor de rest van je leven opgescheept wilt zitten met een sukkeltuin, knoop je het best eerst deze gouden raad in je oren: kijk eerst welke bodem je ter beschikking hebt om je groentjes te herbergen. Als dat schrale, arme grond…

read more
Meidoorn: symbool van genot, bescherming en verdriet.
150 150 Kruidenkok

Meidoorn kan op verschillende manieren inspireren. de ene wordt er lyrisch van en intens verdrietig. De  andere verwerkt de bloesems tot heerlijke dranken. En nog anderen voelen zich veilig onder een meidoornsttruik. En wat voel jij als je onder een meidoornstruik staat? Hartversterkende likeur Een levensgenietende kruidenhand maakte in 1775 meidoorndrankjes op zijn eigen manier.…

read more
xxxx
150 150 Kruidenkok
xxxx
150 150 Kruidenkok
Chutney: zuur, zoet en wild.
150 150 Kruidenkok

Chutney is een bereiding van(wilde) vruchten of groenten met veel suiker, azijn en specerijen in verwerkt. Rond 1600 brachten schepen dit luxe product mee naar Europa. Nu zijn chutneyberiedingen veel alledaagser. Zowel de suiker als azijn bewaren de verwerkte vruchten of groenten. De smaak is meestal verrassend pittig en daarom volstaat een lepeltje chutney om…

read more
Kruidenthee: weet jij hoe het werkt?
150 150 Kruidenkok

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten. Het hangt er een beetje vanaf van welk plantenmateriaal je thee wilt maken en waarom. Gezelligheidsthee Tere bloemblaadjes overgiet je met water (net van de kook af) m.a.w. kokend water dat drie minuutjes afkoelde. Daarna giet je het hete water over de bloemen om ze hooguit 5…

read more