Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Maïs: vol vochtafdrijvende verrassing.
150 150 admin

Soms heb je echt teveel vocht in je lichaam. Daar is aangepaste medicatie voor maar je kan het ook eens op een natuurlijke manier proberen en dat gaat zo: Trek de baard of ‘stempels’ van de maïs (Zea mays), terwijl die nog fris en groen is. Dat kan van juni tot augustus. Je hebt dan bruin-groene…

read more
Boekweit (Fagopyrum esculentum)
150 150 admin

Niet alleen tarwe en haver, maar ook boekweit hielden de mensen vroeger in topconditie. Boekweit stelde voor de boeren geen speciale eisen. Het groeide overal, waar de boer ook maar wilde. Maar boekweit had ook nadelen. Het bracht heel wat minder op dan tarwe en het liet zich verdomd moeilijk pellen. Daarom was boekweit iets…

read more
Aardbei (wilde) (Fragaria vesca)
150 150 admin

Eens je een bosaardbeiplantje in je tuin hebt, raak je het eigenlijk niet meer kwijt. Maar dat hoeft ook niet. Onze voorouders dronken wildeaardbeienthee, als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, maag of darmen, of als ze hun nieren wilden versterken. Mensen die last hadden van lichte artritis combineerden de bosaardbeienblaadjes met moerasspirea en sint-janskruid.…

read more
Ananassalie (Salvia rutilans)
150 150 admin

In mijn tuintje staat een ananassalieplant. Ik ben er erg blij mee, want vooral in de herfst en in de winter staat hij daar prachtig. Ananassalie is een dankbare plant. Ik geniet er het hele jaar door van. Van de groene blaadjes maak ik thee. Ik snipper ze in de sla of verwerk ze in…

read more
Aloë vera
150 150 admin

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je koopt ze bij ons in de handel als kamerplant. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de…

read more
Fenegriek (Trigonella foenum graecum L.)
150 150 admin

Naam Linnaeus noemde dit kruid Trigonella foenum graecum. Foenum graecum betekent ‘Grieks hooi’. De oude Grieken mengden het kruid onder het hooi. De paarden hadden daar niks op tegen, want ze kwamen zo vlugger in conditie en hun vacht ging prachtig glanzen. Trigonelle verwijst naar de vorm van de blaadjes. Die zijn in drieën verdeeld…

read more
Hemelsleutel: een verzachtende natuurpleister.
150 150 admin

De naam ‘Sedum’ verwijst naar verzachten, kalmeren .Onze voorouders dachten dat sedum donder en bliksem kon weerstaan dus afhouden. Sommige soorten kregen daarom de naam donderkruid. Als je een ontstoken schrammetje hebt of een puistje, leg dan gerust een sedumblaadje op die plek: Pluk het velletje dat op celofaan lijkt, eraf. Leg de vrijgekomen groene moes 10…

read more
Els: een echte, griezelige spokeboom.
150 150 admin

Die elzenboompjes (Alnus glutinosa) zijn rare kadeeën. Ze herbergen op dezelfde boom de papa’s en de mama’s, maar ook de bomma’s. Pa hangt als een lange gele kat aan de kale takken. Hij zit daar tegen tweehonderd per uur stuifmeel te produceren. Ma ziet eruit als een klein eivormig bolletje, dat onopvallend op het uiteinde van…

read more
Appel (Malus silvestris Mill.)
150 150 admin

Appeldessert Ingrediënten 750 g appels 25 g rozijnen sap van een citroen Voor de bovenlaag: 50 g boter 100 g grove havervlokken 75 g tarwemeel 50 g hazelnoten 75 g suiker Werkwijze Smeer een vuurvaste schotel in met zachte boter. Rasp de appels heel grof. Meng met de rozijnen en het citroensap. Smelt de boter…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Kruidenthee: weet jij hoe het werkt?
150 150 Kruidenkok

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten. Het hangt er een beetje vanaf van welk plantenmateriaal je thee wilt maken en waarom. Gezelligheidsthee Tere bloemblaadjes overgiet je met water (net van de kook af) m.a.w. kokend water dat drie minuutjes afkoelde. Daarna giet je het hete water over de bloemen om ze hooguit 5…

read more
Scones met wilde bessenjam en wipped cream.
150 150 Kruidenkok

Wat is er lekkerder dan Engelse scones met wilde bessenjam en slagroom. je bent niet in Engeland geweest als je niet in zo’n scone beet. Nog nooit van gehoord? een scone is een broodje dat eigenlijk oorspronkelijk uit Scotland komt. Je kan ze gelukkig ook zelf maken om ze bij een ontbijt of high-tea te…

read more
Kruidenthee met theecake.
150 150 Kruidenkok

Als dat niet origineel is. Een kopje kruiden- of bloementhee met kruidencake, gemaakt met gelijkaardige bloemen of kruiden. Rozenblaadjes, goudsbloem met vlierbloemen, citroenmelisse, rozenbottels…je verzint het maar. Zo ga je aan de slag: 250 g zelfrijzende bloem 120 g suiker 200 g boter 4 eieren 1 pakje vanillesuiker losse, geparfumeerde thee naar keuze bv. Earl…

read more
Heksenprotten: superfoodkoek!
150 150 Kruidenkok

Heksenprotten zijn overheerlijke havermoutkoekjes. Ze zijn lekker en gezond. En je kunt ze heel eenvoudig zelf maken. Havermout zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en stabiele B-vitaminen. Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. Je uithouding- en concentratievermogen gaan er zienderogen op vooruit. Daarbovenop krijgt je bloed nog een opknapbeurt door het ijzer…

read more
Appeltjes: ze blijven je verbazen met hun weetjes.
150 150 Kruidenkok

Wist je dit? “An apple a day keeps the doctor away!”, zeggen ze in Engeland. Met andere, Vlaamse woorden: “Viermaal daags een appelschijf, houdt de dokter van je lijf”.Zieke mensen mogen enkel appelmoes eten. Van gedroogde appelschijven kan je koortswerende en rustgevende  thee maken. Regelmatig een appeltje verorberen gaat ook reuma en jicht te lijf.…

read more
Rozemarijnbroodjes: je proeft de Provence erdoor.
150 150 Kruidenkok

Hartige broodjes met een stukje kaas. Wie lust ze niet? Rozemarijn, olijven en een schilfer picorinokaas, verwerkt in een broodje…hmmm. Rozemarijn helpt vette spijzen verteren, want het stimuleert de produktie van verteringssappen. Het opgeblazen, overladen gevoel in je maag verdwijnt ermee. Per gerecht is 1 afgestreken theelepel rozemarijn voldoende om het voor vier personen gezond op…

read more
Speltsoep vol kruiden en een tikkel heilige gezondheid
150 150 Kruidenkok

Abdis Hildegard von Bingen (12de eeuw) zegt over  spelt (Tricitum spelta) : “Spelt is het beste graan. Het is warm, vet. Krachtiger en lieflijker dan alle andere granen. Het vormt bij zijn eter goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken. Hoe het ook gegeten wordt, als brood of op gelijk…

read more
Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.
150 150 Kruidenkok

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen van de viooltjes kwamen eerst in een bak terecht. Ze kregen dan een suikersiroop van 33 graden op hun kop gegoten. De suiker was net vloeibaar genoeg om over de…

read more
Brandnetelblaadjes, zonder prik, in goudbrokaat
150 150 Kruidenkok

De meeste waardevolle stoffen vind je helemaal in het begin van de lente in de prikkende blaadjes. Dan zien ze aan de onderkant bordeauxrood. Maar dan heb je nog geen grote blaadjes. Dus wacht nog even tot ze wat groter zijn om mee aan de slag te gaan. De blaadjes zullen niet prikken want het…

read more
Zuring en spinazietaart: een ondeugende onkruidtaart.
150 150 Kruidenkok

Zuring is geen moeilijke klant.  Je kan het zo’n beetje overal planten.  En als de plant een beetje beschut staat groeit ze het hele jaar door.  Zuring die je in een plekje schaduw plukt smaakt niet zo zuur als de blaadjes die je in volle zon plukt. In het Latijn heet het kruid .  Rumex…

read more