Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Maïs: vol vochtafdrijvende verrassing.
150 150 Kruidenkenner

Soms heb je echt teveel vocht in je lichaam. Daar is aangepaste medicatie voor maar je kan het ook eens op een natuurlijke manier proberen en dat gaat zo: Trek de baard of ‘stempels’ van de maïs (Zea mays), terwijl die nog fris en groen is. Dat kan van juni tot augustus. Je hebt dan bruin-groene…

read more
Tristan en Isolde en een onweerstaanbare liefdesdrank.
150 150 Kruidenkenner

Vroeger werden er wel meer ‘verstandshuwelijken’ gesloten. De ronkende naam die je als freule na het huwelijk mocht dragen, deed soms de gekste huwelijken ontstaan. Zo begint ook het verhaal van Isolde. Deze knappe puber mocht (moest) de vrouw worden van de Engelse koning. Op zich geen groot probleem ware het niet, dat deze iets…

read more
Rammenas: meer dan een pittige smaakmaker.
150 150 Kruidenkenner

Het woord rammenas (Raphanus sativus L.) vindt zijn oorsprong in het Picardische woord ‘ramolas’ en het Latijnse woord ‘radix’. Radix betekent ‘wortel’. Onze voorouders kenden deze wortel heel goed, maar bij ons klinkt de naam een beetje ‘oubollig’. Je moet even zoeken in de groentewinkels voor je hem te pakken krijgt. Er zijn twee soorten: zwarte…

read more
Eik: een duivels eikenblad verhaal.
150 150 Kruidenkenner

Er was eens een boer die het niet meer zag zitten. Zijn vrouw lag al weken ziek te bed, zijn kinderen hadden honger, zijn oogst was meer dan mislukt. Hij zat bij de kachel in het schemerdonker. Hij had zijn laatste hout erin gestopt. Met zijn hoofd in de handen, begon hij plots heel hard…

read more
Kruideninformatie: dit wil je zeker weten.
150 150 Kruidenkenner

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kwaaltjes aan te pakken. Gebruiksklare kruideninformatie De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de…

read more
Sleutelbloem: een gezonde, leuke receptentip.
150 150 Kruidenkenner

De wilde primula’s (Primula veris) uit vochtige, zonnige weiden (Primula veris en de Primula elatior) stonden vroeger in de medicijnkast. Nu zie je ze iets minder opduiken in dat kastje, maar je kunt er natuurlijk nog altijd thee van maken. Overgiet een eetlepel zoet geurende bloemen met koud water en laat langzaam aan de kook…

read more
Appel (Malus silvestris Mill.)
150 150 Kruidenkenner

Appeldessert Ingrediënten 750 g appels 25 g rozijnen sap van een citroen Voor de bovenlaag: 50 g boter 100 g grove havervlokken 75 g tarwemeel 50 g hazelnoten 75 g suiker Werkwijze Smeer een vuurvaste schotel in met zachte boter. Rasp de appels heel grof. Meng met de rozijnen en het citroensap. Smelt de boter…

read more
Echinacea (Echinacea purpurea)
150 150 Kruidenkenner

Rode zonnehoed of in ’t Latijn Echinacea purpurea, is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen ook Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hem en zijn Sioux, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van…

read more
Azijn
150 150 Kruidenkenner

Azijn is gefermenteerde alcohol. Het is een eeuwenoud conserveringsmiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te bewaren. Azijn heeft meestal een zuurtegraad van 4 tot 8 procent. Er zijn heel veel soorten azijn. Zo heb je bijvoorbeeld alcohol-, appel-, frambozen-, cherry-, perencider-, Japanse rijst-, kruiden-, en witte of rode wijnazijn.…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Kruidenthee: weet jij hoe het werkt?
150 150 Kruidenkenner

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten. Het hangt er een beetje vanaf van welk plantenmateriaal je thee wilt maken en waarom. Gezelligheidsthee Tere bloemblaadjes overgiet je met water (net van de kook af) m.a.w. kokend water dat drie minuutjes afkoelde. Daarna giet je het hete water over de bloemen om ze hooguit 5…

read more
Heksenprotten: superfoodkoek!
150 150 Kruidenkenner

Heksenprotten zijn overheerlijke havermoutkoekjes. Ze zijn lekker en gezond. En je kunt ze heel eenvoudig zelf maken. Havermout zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en stabiele B-vitaminen. Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. Je uithouding- en concentratievermogen gaan er zienderogen op vooruit. Daarbovenop krijgt je bloed nog een opknapbeurt door het ijzer…

read more
Appeltjes: ze blijven je verbazen met hun weetjes.
150 150 Kruidenkenner

Wist je dit? “An apple a day keeps the doctor away!”, zeggen ze in Engeland. Met andere, Vlaamse woorden: “Viermaal daags een appelschijf, houdt de dokter van je lijf”.Zieke mensen mogen enkel appelmoes eten. Van gedroogde appelschijven kan je koortswerende en rustgevende  thee maken. Regelmatig een appeltje verorberen gaat ook reuma en jicht te lijf.…

read more
Rozemarijnbroodjes: je proeft de Provence erdoor.
150 150 Kruidenkenner

Hartige broodjes met een stukje kaas. Wie lust ze niet? Rozemarijn, olijven en een schilfer picorinokaas, verwerkt in een broodje…hmmm. Rozemarijn helpt vette spijzen verteren, want het stimuleert de produktie van verteringssappen. Het opgeblazen, overladen gevoel in je maag verdwijnt ermee. Per gerecht is 1 afgestreken theelepel rozemarijn voldoende om het voor vier personen gezond op…

read more
Speltsoep vol kruiden en een tikkel heilige gezondheid
150 150 Kruidenkenner

Abdis Hildegard von Bingen (12de eeuw) zegt over  spelt (Tricitum spelta) : “Spelt is het beste graan. Het is warm, vet. Krachtiger en lieflijker dan alle andere granen. Het vormt bij zijn eter goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken. Hoe het ook gegeten wordt, als brood of op gelijk…

read more
Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.
150 150 Kruidenkenner

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen van de viooltjes kwamen eerst in een bak terecht. Ze kregen dan een suikersiroop van 33 graden op hun kop gegoten. De suiker was net vloeibaar genoeg om over de…

read more
Brandnetelblaadjes, zonder prik, in goudbrokaat
150 150 Kruidenkenner

De meeste waardevolle stoffen vind je helemaal in het begin van de lente in de prikkende blaadjes. Dan zien ze aan de onderkant bordeauxrood. Maar dan heb je nog geen grote blaadjes. Dus wacht nog even tot ze wat groter zijn om mee aan de slag te gaan. De blaadjes zullen niet prikken want het…

read more
Scones met wilde bessenjam en wipped cream.
150 150 Kruidenkenner

Wat is er lekkerder dan Engelse scones met wilde bessenjam en slagroom. je bent niet in Engeland geweest als je niet in zo’n scone beet. Nog nooit van gehoord? een scone is een broodje dat eigenlijk oorspronkelijk uit Scotland komt. Je kan ze gelukkig ook zelf maken om ze bij een ontbijt of high-tea te…

read more
Kruidenthee met theecake.
150 150 Kruidenkenner

Als dat niet origineel is. Een kopje kruiden- of bloementhee met kruidencake, gemaakt met gelijkaardige bloemen of kruiden. Rozenblaadjes, goudsbloem met vlierbloemen, citroenmelisse, rozenbottels…je verzint het maar. Zo ga je aan de slag: 250 g zelfrijzende bloem 120 g suiker 200 g boter 4 eieren 1 pakje vanillesuiker losse, geparfumeerde thee naar keuze bv. Earl…

read more
Zuring en spinazietaart: een ondeugende onkruidtaart.
150 150 Kruidenkenner

Zuring is geen moeilijke klant.  Je kan het zo’n beetje overal planten.  En als de plant een beetje beschut staat groeit ze het hele jaar door.  Zuring die je in een plekje schaduw plukt smaakt niet zo zuur als de blaadjes die je in volle zon plukt. In het Latijn heet het kruid .  Rumex…

read more