Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Appel (Malus silvestris Mill.)
150 150 admin

Appeldessert Ingrediënten 750 g appels 25 g rozijnen sap van een citroen Voor de bovenlaag: 50 g boter 100 g grove havervlokken 75 g tarwemeel 50 g hazelnoten 75 g suiker Werkwijze Smeer een vuurvaste schotel in met zachte boter. Rasp de appels heel grof. Meng met de rozijnen en het citroensap. Smelt de boter…

read more
Sint-janskruid (Hypericum perforatum): bezin voor je begint.
150 150 admin

Kan sint-janskruid gevaarlijk zijn? Het hangt van persoon tot persoon af of je erg gevoelig bent voor sint-janskruid. Het is juist dat het kruid fotosensibiliserende stoffen bevat. Dat zijn fluorescerende stoffen die mens en dier gevoelig maken voor zonlicht. Sommigen krijgen dan ook rode uitslag. Soms zwellen dunne, onbehaarde lichaamsdelen, zoals de neus en de…

read more
Sleutelbloem: een gezonde, leuke receptentip.
150 150 admin

De wilde primula’s (Primula veris) uit vochtige, zonnige weiden (Primula veris en de Primula elatior) stonden vroeger in de medicijnkast. Nu zie je ze iets minder opduiken in dat kastje, maar je kunt er natuurlijk nog altijd thee van maken. Overgiet een eetlepel zoet geurende bloemen met koud water en laat langzaam aan de kook…

read more
Aardbei (wilde) (Fragaria vesca)
150 150 admin

Eens je een bosaardbeiplantje in je tuin hebt, raak je het eigenlijk niet meer kwijt. Maar dat hoeft ook niet. Onze voorouders dronken wildeaardbeienthee, als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, maag of darmen, of als ze hun nieren wilden versterken. Mensen die last hadden van lichte artritis combineerden de bosaardbeienblaadjes met moerasspirea en sint-janskruid.…

read more
Bereklauw (Heracleum spondylium L.)
150 150 admin

“Word zo sterk als een beer met bereklauw” (Heracleum spondylium L.), het kon een mooie reclameslogan zijn. De Polen verwerken bereklauwzaden in een lekker krachtig bier. En wie daarvan drinkt … Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

xxxx
150 150 Kruidenkok
Appeltjes: ze blijven je verbazen met hun weetjes.
150 150 Kruidenkok

Wist je dit? “An apple a day keeps the doctor away!”, zeggen ze in Engeland. Met andere, Vlaamse woorden: “Viermaal daags een appelschijf, houdt de dokter van je lijf”.Zieke mensen mogen enkel appelmoes eten. Van gedroogde appelschijven kan je koortswerende en rustgevende  thee maken. Regelmatig een appeltje verorberen gaat ook reuma en jicht te lijf.…

read more
Rozemarijnbroodjes: je proeft de Provence erdoor.
150 150 Kruidenkok

Hartige broodjes met een stukje kaas. Wie lust ze niet? Rozemarijn, olijven en een schilfer picorinokaas, verwerkt in een broodje…hmmm. Rozemarijn helpt vette spijzen verteren, want het stimuleert de produktie van verteringssappen. Het opgeblazen, overladen gevoel in je maag verdwijnt ermee. Per gerecht is 1 afgestreken theelepel rozemarijn voldoende om het voor vier personen gezond op…

read more
Speltsoep vol kruiden en een tikkel heilige gezondheid
150 150 Kruidenkok

Abdis Hildegard von Bingen (12de eeuw) zegt over  spelt (Tricitum spelta) : “Spelt is het beste graan. Het is warm, vet. Krachtiger en lieflijker dan alle andere granen. Het vormt bij zijn eter goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken. Hoe het ook gegeten wordt, als brood of op gelijk…

read more
xxx
150 150 Kruidenkok
Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.
150 150 Kruidenkok

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen van de viooltjes kwamen eerst in een bak terecht. Ze kregen dan een suikersiroop van 33 graden op hun kop gegoten. De suiker was net vloeibaar genoeg om over de…

read more
xxx
150 150 Kruidenkok
Zuring en spinazietaart: een ondeugende onkruidtaart.
150 150 Kruidenkok

Zuring is geen moeilijke klant.  Je kan het zo’n beetje overal planten.  En als de plant een beetje beschut staat groeit ze het hele jaar door.  Zuring die je in een plekje schaduw plukt smaakt niet zo zuur als de blaadjes die je in volle zon plukt. In het Latijn heet het kruid .  Rumex…

read more
Perenslaatje meer dan enkel een sla.
150 150 Kruidenkok

Wist je dat peren ontsmettende, wond helende en urinedrijvende eigenschappen hebben? In het vruchtvlees zitten looistoffen en met een samentrekkende werking. Rijpe en gekookte peren zijn uitstekend verteerbaar. Ze zijn rijk aan suikers, vooral vruchtensuikers. Peren zijn arm aan vitaminen, maar zitten vol organische zuren, mineralen en pectine. je kan peren dus ook eten om je…

read more
Tomaten: Bloot, oogstrelend, kruidig, gezond en lekker.
150 150 Kruidenkok

Tomaten zijn gezond en beschermen je tegen allerlei kwalen. Of ze nu mini,  klein of supergroot zijn, tomaten zijn lekker en gezond. Weet je dat tomaten rijk zijn aan stoffen die je helpen beschermen tegen overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Het sterkste effect wordt gezien bij prostaatkanker, longkanker en maagkanker. Tomaten…

read more