Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Perenslaatje meer dan enkel een sla.
150 150 Kruidenkok

Wist je dat peren ontsmettende, wond helende en urinedrijvende eigenschappen hebben? In het vruchtvlees zitten looistoffen en met een samentrekkende werking. Rijpe en gekookte peren zijn uitstekend verteerbaar. Ze zijn rijk aan suikers, vooral vruchtensuikers. Peren zijn arm aan vitaminen, maar zitten vol organische zuren, mineralen en pectine. je kan peren dus ook eten om je…

read more
Tomaten: Bloot, oogstrelend, kruidig, gezond en lekker.
150 150 Kruidenkok

Tomaten zijn gezond en beschermen je tegen allerlei kwalen. Of ze nu mini,  klein of supergroot zijn, tomaten zijn lekker en gezond. Weet je dat tomaten rijk zijn aan stoffen die je helpen beschermen tegen overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Het sterkste effect wordt gezien bij prostaatkanker, longkanker en maagkanker. Tomaten…

read more
Mispels: Vijf harten, vijf starten, en een prik in ’t gat. Râ, râ, wat is dat?
150 150 Kruidenkok

Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze wel eens. Nu rot moeten ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht, ze zijn dan bruin vanbinnen. Ze hebben een speciale zoetzure, kruidige smaak, die doet denken aan appel en peer en daarna…

read more
Paardenbloem: een gezonde verrassing op je bord.
150 150 Kruidenkok

De Latijnse naam betekent ‘bitter kruid’. Koeien die veel paardenbloemen verorberen, produceren melk met meer urineafdrijvende stoffen. Kinderen die veel van deze melk drinken of paardenbloemen eten, zullen wat vaker naar het toilet moeten. Op zich trouwens erg gezond, maar ’s nachts soms een probleem. Niet voor niets heet de paardenbloem in Frankrijk ‘pissenlit’ en…

read more
Roomse kervel: een plant die je nooit in de steek laat.
150 150 Kruidenkok

Roomse kervel (Myrrhis odorata) smaakt naar anijs en komt elk jaar weer naar boven gekropen. Gewone kervel  (Anthriscus cerefolium.) smaakt naar peterselieachtige anijs en moet je elk jaar zaaienopnieuw zaaien als je van verse, sappige blaadjes wilt genieten. De Latijnse naam ‘myrrhis’ doet onmiddellijk denken aan Driekoningen. Wat brachten de wijzen uit het Oosten ook weer…

read more
Pastinaakburgers
150 150 Kruidenkok

Pastinaak is terug van weggeweest. De Grieken kwamen er al mee op de proppen. In de middeleeuwen en renaisse stond de wortel weer in de schijnwerper maar sukkelde daarna in een vergeten hoekje. Deze wortel lijkt op een winterpeen met een dikke nek, hij is vanboven een beetje breder. Deze groente in opmars is geelwit en zachter…

read more
Gehaktballetjes ingeknuffeld met kruidenpaneermeel.
150 150 Kruidenkok

Lekker KRUIDENpaneermeel maak je in een handomdraai. Je gerechten kleven niet zo aan de pan (zeker als je havermout gebruikt) en de smaak is overheerlijk. De waardevolle stoffen in de kruiden heb je er gratis bij. Mix droge broodoverschotjes of havermoutvlokken in je keukenmachine fijn. Leg er een laag verse kruiden bovenop en mix opnieuw.…

read more
Pompoen: een gezonde culinaire verrassing.
150 150 Kruidenkok

Wat is er heerlijker dan een buur die elk jaar gigantische pompoenen aan je schenkt en het moment waarop je dan samen van de heerlijkste pompoensoep geniet? Juist: zo’n buur heb ik! Pompoenen zijn er in allerlei formaten en ze zijn meestal geeloranje. Zonder pompoenen zou de herfst geen herfst zijn. Je kunt er bovendien veel…

read more
Wittedonderdagsoep barstensvol goddelijke lentekruiden.
150 150 Kruidenkok

Onze voorouders keken rijkhalzend uit naar de lente. Hun voorraden waren bijna op en dan plots…uit het niets…Ze waren overtuigd van de groeikracht en die was goddelijk voor hen. Kijk maar naar de bomen en eerste kruiden. Niets kan zomaar groeien, daarvoor is er een een goddelijke kracht nodig. Zo zegt Hildegard von Bingen hierover…

read more
Aardpeer: een graag geziene, gezonde, woekerende vreemdeling.
150 150 Kruidenkok

Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al eeuwen van smullen. Aan het einde van de 16de eeuw kwamen ze waarschijnlijk per boot naar onze streken. Ze zijn familie van de zonnebloem, maar ze hebben dit voordeel: je moet…

read more