Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Aloë vera
150 150 admin

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je koopt ze bij ons in de handel als kamerplant. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de…

read more
Saffraankrokus: een natuurlijke gezonde kleurstof.
150 150 Kruidenkenner

Krokussen zijn dappere bloemen. Als de rest van de collega’s nog niet eens denken aan naar bovenkrabbelen staat deze ‘dapperaar’ al vrolijk te wiegen met zijn bloemen in de gure wind. Maar over deze krokussen wil ik het hier niet hebben. Het gaat hier over soortgenoten die in de herfst staan mooi te wezen met hun…

read more
Echinacea (Echinacea purpurea)
150 150 admin

Rode zonnehoed of in ’t Latijn Echinacea purpurea, is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen ook Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hem en zijn Sioux, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van…

read more
Azijn
150 150 admin

Azijn is gefermenteerde alcohol. Het is een eeuwenoud conserveringsmiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te bewaren. Azijn heeft meestal een zuurtegraad van 4 tot 8 procent. Er zijn heel veel soorten azijn. Zo heb je bijvoorbeeld alcohol-, appel-, frambozen-, cherry-, perencider-, Japanse rijst-, kruiden-, en witte of rode wijnazijn.…

read more
Boekweit (Fagopyrum esculentum)
150 150 admin

Niet alleen tarwe en haver, maar ook boekweit hielden de mensen vroeger in topconditie. Boekweit stelde voor de boeren geen speciale eisen. Het groeide overal, waar de boer ook maar wilde. Maar boekweit had ook nadelen. Het bracht heel wat minder op dan tarwe en het liet zich verdomd moeilijk pellen. Daarom was boekweit iets…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Speltsoep vol kruiden en een tikkel heilige gezondheid
150 150 Kruidenkok

Abdis Hildegard von Bingen (12de eeuw) zegt over  spelt (Tricitum spelta) : “Spelt is het beste graan. Het is warm, vet. Krachtiger en lieflijker dan alle andere granen. Het vormt bij zijn eter goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken. Hoe het ook gegeten wordt, als brood of op gelijk…

read more
xxx
150 150 Kruidenkok
Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.
150 150 Kruidenkok

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen van de viooltjes kwamen eerst in een bak terecht. Ze kregen dan een suikersiroop van 33 graden op hun kop gegoten. De suiker was net vloeibaar genoeg om over de…

read more
Brandnetelblaadjes, zonder prik, in goudbrokaat
150 150 Kruidenkok

De meeste waardevolle stoffen vind je helemaal in het begin van de lente in de prikkende blaadjes. Dan zien ze aan de onderkant bordeauxrood. Maar dan heb je nog geen grote blaadjes. Dus wacht nog even tot ze wat groter zijn om mee aan de slag te gaan. De blaadjes zullen niet prikken want het…

read more
Scones met wilde bessenjam en wipped cream.
150 150 Kruidenkok

Wat is er lekkerder dan Engelse scones met wilde bessenjam en slagroom. je bent niet in Engeland geweest als je niet in zo’n scone beet. Nog nooit van gehoord? een scone is een broodje dat eigenlijk oorspronkelijk uit Scotland komt. Je kan ze gelukkig ook zelf maken om ze bij een ontbijt of high-tea te…

read more
Kruidenthee met theecake.
150 150 Kruidenkok

Als dat niet origineel is. Een kopje kruiden- of bloementhee met kruidencake, gemaakt met gelijkaardige bloemen of kruiden. Rozenblaadjes, goudsbloem met vlierbloemen, citroenmelisse, rozenbottels…je verzint het maar. Zo ga je aan de slag: 250 g zelfrijzende bloem 120 g suiker 200 g boter 4 eieren 1 pakje vanillesuiker losse, geparfumeerde thee naar keuze bv. Earl…

read more
Zuring en spinazietaart: een ondeugende onkruidtaart.
150 150 Kruidenkok

Zuring is geen moeilijke klant.  Je kan het zo’n beetje overal planten.  En als de plant een beetje beschut staat groeit ze het hele jaar door.  Zuring die je in een plekje schaduw plukt smaakt niet zo zuur als de blaadjes die je in volle zon plukt. In het Latijn heet het kruid .  Rumex…

read more
Perenslaatje meer dan enkel een sla.
150 150 Kruidenkok

Wist je dat peren ontsmettende, wond helende en urinedrijvende eigenschappen hebben? In het vruchtvlees zitten looistoffen en met een samentrekkende werking. Rijpe en gekookte peren zijn uitstekend verteerbaar. Ze zijn rijk aan suikers, vooral vruchtensuikers. Peren zijn arm aan vitaminen, maar zitten vol organische zuren, mineralen en pectine. je kan peren dus ook eten om je…

read more
Tomaten: Bloot, oogstrelend, kruidig, gezond en lekker.
150 150 Kruidenkok

Tomaten zijn gezond en beschermen je tegen allerlei kwalen. Of ze nu mini,  klein of supergroot zijn, tomaten zijn lekker en gezond. Weet je dat tomaten rijk zijn aan stoffen die je helpen beschermen tegen overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Het sterkste effect wordt gezien bij prostaatkanker, longkanker en maagkanker. Tomaten…

read more
Mispels: Vijf harten, vijf starten, en een prik in ’t gat. Râ, râ, wat is dat?
150 150 Kruidenkok

Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze wel eens. Nu rot moeten ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht, ze zijn dan bruin vanbinnen. Ze hebben een speciale zoetzure, kruidige smaak, die doet denken aan appel en peer en daarna…

read more