Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Aloë vera
150 150 admin

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je koopt ze bij ons in de handel als kamerplant. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de…

read more
Eik: een duivels eikenblad verhaal.
150 150 admin

Er was eens een boer die het niet meer zag zitten. Zijn vrouw lag al weken ziek te bed, zijn kinderen hadden honger, zijn oogst was meer dan mislukt. Hij zat bij de kachel in het schemerdonker. Hij had zijn laatste hout erin gestopt. Met zijn hoofd in de handen, begon hij plots heel hard…

read more
Rammenas: meer dan een pittige smaakmaker.
150 150 admin

Het woord rammenas (Raphanus sativus L.) vindt zijn oorsprong in het Picardische woord ‘ramolas’ en het Latijnse woord ‘radix’. Radix betekent ‘wortel’. Onze voorouders kenden deze wortel heel goed, maar bij ons klinkt de naam een beetje ‘oubollig’. Je moet even zoeken in de groentewinkels voor je hem te pakken krijgt. Er zijn twee soorten: zwarte…

read more
Basilicum (Ocimum basilicum L.)
150 150 admin

Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel ‘koninklijk kruid’. De naam basilicum komt van het Griekse woord basileus en dat betekent koning. Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak. Gaat het nu om sla, soep, koekjes of kroketjes: verse of…

read more
Ananassalie (Salvia rutilans)
150 150 admin

In mijn tuintje staat een ananassalieplant. Ik ben er erg blij mee, want vooral in de herfst en in de winter staat hij daar prachtig. Ananassalie is een dankbare plant. Ik geniet er het hele jaar door van. Van de groene blaadjes maak ik thee. Ik snipper ze in de sla of verwerk ze in…

read more

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.
150 150 Kruidenkok

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen van de viooltjes kwamen eerst in een bak terecht. Ze kregen dan een suikersiroop van 33 graden op hun kop gegoten. De suiker was net vloeibaar genoeg om over de…

read more
Brandnetelblaadjes, zonder prik, in goudbrokaat
150 150 Kruidenkok

De meeste waardevolle stoffen vind je helemaal in het begin van de lente in de prikkende blaadjes. Dan zien ze aan de onderkant bordeauxrood. Maar dan heb je nog geen grote blaadjes. Dus wacht nog even tot ze wat groter zijn om mee aan de slag te gaan. De blaadjes zullen niet prikken want het…

read more
Scones met wilde bessenjam en wipped cream.
150 150 Kruidenkok

Wat is er lekkerder dan Engelse scones met wilde bessenjam en slagroom. je bent niet in Engeland geweest als je niet in zo’n scone beet. Nog nooit van gehoord? een scone is een broodje dat eigenlijk oorspronkelijk uit Scotland komt. Je kan ze gelukkig ook zelf maken om ze bij een ontbijt of high-tea te…

read more
Kruidenthee met theecake.
150 150 Kruidenkok

Als dat niet origineel is. Een kopje kruiden- of bloementhee met kruidencake, gemaakt met gelijkaardige bloemen of kruiden. Rozenblaadjes, goudsbloem met vlierbloemen, citroenmelisse, rozenbottels…je verzint het maar. Zo ga je aan de slag: 250 g zelfrijzende bloem 120 g suiker 200 g boter 4 eieren 1 pakje vanillesuiker losse, geparfumeerde thee naar keuze bv. Earl…

read more
Heksenprotten: superfoodkoek!
150 150 Kruidenkok

Heksenprotten zijn overheerlijke havermoutkoekjes. Ze zijn lekker en gezond. En je kunt ze heel eenvoudig zelf maken. Havermout zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en stabiele B-vitaminen. Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. Je uithouding- en concentratievermogen gaan er zienderogen op vooruit. Daarbovenop krijgt je bloed nog een opknapbeurt door het ijzer…

read more
xxxx
150 150 Kruidenkok
Zuring en spinazietaart: een ondeugende onkruidtaart.
150 150 Kruidenkok

Zuring is geen moeilijke klant.  Je kan het zo’n beetje overal planten.  En als de plant een beetje beschut staat groeit ze het hele jaar door.  Zuring die je in een plekje schaduw plukt smaakt niet zo zuur als de blaadjes die je in volle zon plukt. In het Latijn heet het kruid .  Rumex…

read more
Perenslaatje meer dan enkel een sla.
150 150 Kruidenkok

Wist je dat peren ontsmettende, wond helende en urinedrijvende eigenschappen hebben? In het vruchtvlees zitten looistoffen en met een samentrekkende werking. Rijpe en gekookte peren zijn uitstekend verteerbaar. Ze zijn rijk aan suikers, vooral vruchtensuikers. Peren zijn arm aan vitaminen, maar zitten vol organische zuren, mineralen en pectine. je kan peren dus ook eten om je…

read more
Tomaten: Bloot, oogstrelend, kruidig, gezond en lekker.
150 150 Kruidenkok

Tomaten zijn gezond en beschermen je tegen allerlei kwalen. Of ze nu mini,  klein of supergroot zijn, tomaten zijn lekker en gezond. Weet je dat tomaten rijk zijn aan stoffen die je helpen beschermen tegen overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Het sterkste effect wordt gezien bij prostaatkanker, longkanker en maagkanker. Tomaten…

read more
Mispels: Vijf harten, vijf starten, en een prik in ’t gat. Râ, râ, wat is dat?
150 150 Kruidenkok

Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze wel eens. Nu rot moeten ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht, ze zijn dan bruin vanbinnen. Ze hebben een speciale zoetzure, kruidige smaak, die doet denken aan appel en peer en daarna…

read more