Kruidenrecepten uit mijn grootmoe’s kookboek.

150 150 Kruidenkok
  • 0

Kruidensoep in een handomdraai

De soep smaakt overheerlijk en is in een soepele handomdraai klaar.  Zo in de aard van niks in de handen, niks in de mouwen en floep, de soep staat je toe te lachen. Deze soep is niet als alle andere soepen, omdat er geen groenten in zwemmen.  Ik gebruik voor deze lekkernij alleen maar kruiden en het voedzame speltmeel..  Laat je verrassen : het smaakt gewoonweg zalig.

  •  2 eetlepels boter
  •  3 soeplepels speltmeel
  •  1 liter water
  • 1/2 eetlepel bouillonpasta
  •  nootmuskaat en peper van de molen
  • sojaroom
  •  1 kop wilde kruiden die nu net boven de grond komen piepen : purpere, witte, gele dovenetel,         brandnetel, hondsdraf, roomse kervel- of duizendbladblaadjes, heide, maagdenpalm, klein               hoefblad, look zonder look…
  • Smelt de boter en doe er het speltmeel bij.
  • Laat dit mengsel, terwijl je partner erin roert, vijf minuten bakken.
  • Giet het water erover en doe er de bouillonpasta, de nootmuskaat en de peper bij.
  • Moedig je partner aan, beloof hem of haar eventueel allerlei moois, zodat hij of zij krachtig met de garde of de klopper blijft verder roeren en breng het goedje aan de kook.
  • Hak de zelf gekozen wilde kruiden fijn en doe ze op het laatste moment bij de soep.
  • Werk af met een scheutje sojaroom.

Gestoofde appeltjes met rozenbottels en kaneel: hmmmmm

  • Snij de appels ongeschild in vier. Haal het klokhuis eruit.
  • Duw de stukjes appel door een snijmachientje voor frieten (klein frietrooster).
  • Stoof de frietappeltjes in boter met witte en bruine suiker.
  • Doe er honing naar smaak bij. Als je er nog wat rozijnen bij wil, ga dan vooral je gang.  Op die manier kan je wat suiker uitsparen.
  • Besprenkel alles met citroensap (dan blijven je appeltjes mooi geel) en kaneel.
  • Doe er ( in twee gesneden) en ontpitte rozenbottels bij (Rosa rugosa) of (Rosa canina) maar die laatste  snij je best met een snoeischaar in twee. Ze zijn veel harder.
  • Stoof de lekkernij in een grote pan tot je appelfrietjes mals zijn. Het tijdstip hangt een beetje af van de appelsoort die je kiest.

Kruidenwafels: onweerstaanbaar lekker

Niemand kan voor deze tijd van het jaar iets lekkerders verzinnen dan kruidenwafels van grootmoe.  Zeker als er dan nog onkruid tussen zit, sluit je je ogen van genot tot de honger die enkele uren later weer opent …. Voor mijn grootmoe’s kruidenwafels heb je nodig :

  • 10 eieren,
  • 1 kg bloem,
  • 650 g bakboter,
  • 500 g suiker,
  • 4 pakjes vanillesuiker,
  • ¾ pakje bakpoeder,
  • 1 eetlepel olie (tegen het kleven),
  • 1 eetlepel water (dan zijn de wafels krokanter)
  • fijngehakte kruiden zoals citroenmelisse, goudsbloem, munt en hysop.

En dan wafels dicht en werken :

  • Roer eieren, suiker en vanillesuiker met een keukenrobot of mixer tot een homogene massa,            zolang tot ze aandikt en crèmig wordt.
  • Doe er afwisselend gesmolten boter (maar niet te heet) en bloem met bakpoeder bij;
  • Doe de kruiden met het water en de olie bij.
  • Laat tenminste 2 uur in de koelkast opstijven. Hou je ondertussen nuttig bezig. Mediteer over te veel snoepen.
  • Maak na die twee uur intens nadenken bolletjes met een soeplepel, wentel die even in de bloem en bak ze onweerstaanbaar goudgeel in het ijzer.

Als je wafels lekker op een hoopje liggen, vergeet dan niet muizevalletjes er rond te zetten of je man en je zonen hebben de berg in een mum van tijd verslonden.  Zo gaat dat toch bij ons…

AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.