Magische mispellikeur

150 150 Kruidengids
  • 0

Mispels (Mispilus germanica) zijn van die rare bruine bolletjes. “Zo rot als een mispel”, zeggen ze wel eens. Nu … rot moeten ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht.

Onze voorouders zogen de bolletjes uit en spuwden de dikke pitten de wijde wereld in. Wil je dat ook eens proberen? Weet dan wel dat mispels laxerend werken. Eet niet te veel, want daar kun je misselijk van worden.

Het boompje staat nu weer in heel wat tuintjes. En dat is maar goed ook, want de vruchten zuiveren je darmen. En de smaak is voortreffelijk.

Mispellikeur en lekkerbekkende mispelsnoepjes. 

300 g mispels (niet stuk snijden)

300 g kandijsuiker (als je witte suiker neemt, is je drank amberkleurig)

1 liter jenever

1 kruidnageltje voor elke tweede mispel.

 

Steek de kruidnagels in de mispels.

Doe alles in een grote glazen pot.

Voeg de andere ingrediënten erbij en laat 3 maanden staan.

Niet vergeten regelmatig te schudden.

Doe dan de kruidnagels uit de mispels en laat ze nog eens drie maanden staan.

Zatte mispelsnoepjes

Als je de mispels uit je drank hebt gevist, gooi die dan niet weg. Vroeger gaf ik ze aan de kippen. Maar … die waggelden me iets te zat naar hun hok. In plaats van alcoholici van je kippen te maken, doe je de vruchten best in een roerzeef (passé-vite). Doe het vruchtvlees in potjes en zet het schroefdeksel erop. Je kunt het lang bewaren.

supersnoepjes maak je zo:

maal speculaasjes fijn.

Doe hetzelfde gewichtdoor het roerzeef gehaalde  mispelvruchtvlees in jenever erbij;

Roer alles onder elkaar tot een homogene massa.

Maak kleine bolletjes en dompel ze even in chocoladesaus die vlug stolt. Jamie, Jamie

AUTHOR

Kruidengids

All stories by: Kruidengids

Leave a Reply

Your email address will not be published.