Meidoornbloesem: hartenverwennerij.

150 150 Kruidenkok
  • 0

De bloemen bloeien in mei en de takken hebben doornen. Dat zegt de Nederlandse naam over de meidoornstruik. De Latijnse naam (Crataegus monogina) heeft het dan weer over de pitten.Er zit maar één stijl in de bloem die maar één pit vormt. Er is ook nog een twee- of driestijlige meidoorn en die heeft twee of drie pitten, de Crataegus laevigata bijvoorbeeld.

Met meidoornbloesem kan je heerlijk aan de slag en ’t is meteen een verwennerij voor je hart. Als je een operatie moet ondergaan, gebruik dan 14 dagen vooraf liever geen meidoornbloesem en -bessen want meidoorn verdunt het bloed.

Meidoornbloesemlikeur

  • Pluk meidoornbloesems op een stralende, zonnige dag.
  • Vul daarmee een glazen pot tot die helemaal vol zit. Hier en daar mag er een groen blaadje tussen zitten.
  • Giet een fles brandewijn of eau de vie over de bloesems, tot ook de laatste bloemkopjes onder zitten.
  • Zet een schroefdeksel op de pot en telkens als je langs de pot komt, schud je er eens mee.
  • Na drie maanden zeef je dit heerlijke drankje.
  • Voeg er wat suiker of honing naar eigen smaak aan toe.
  • Laat het drankje nog een week staan op een warme plek en vergeet niet te schudden. Anders blijft de zoetstof op de bodem liggen.

Hartenslaatje met prille meidoornblaadjes

  • Doe wat jonge verse meidoornbloesemblaadjes bij rauwkostschotels van rode bieten.
  • Kook de rode bieten in de schil gaar. Prik er eens met een vork in en doe, als ze genoeg gekookt hebben, de rode bietenjas eraf.
  • Snij de gepelde rode biet in stukjes. Doe er een vinaigrette op en strooi er de prille meidoornblaadjes over.

Hartversterkende thee die weer wat fut brengt en je hart een boost geeft

Meidoornbloesemthee versterkt je al dan niet verliefde hartspier en geeft levenskracht. Meidoornbloesem regelt je bloeddruk. Te hoge gaat naar beneden en te lage gaat omhoog. Als je medicatie neemt voor je hart, bespreek dan eerst met je arts of je meidoorn mag gebruiken, je zou een overdosis binnen kunnen krijgen. Sommigen beweren dat de thee een beetje naar vis ruikt, maar de smaak valt best mee, geven ze gelukkig grif toe.

  • Pluk de meidoornbloesems voor de bloemen helemaal openploffen.
  •  Overgiet de kruiden naar keuze met koud water en laat de thee langzaam opwarmen tot hij kookt.
  • Draai het vuur uit en laat dan de meidoornbloesems hooguit 5 minuutjes trekken. Dan komen de waardevolle stoffen helemaal vrij en het aroma is op zijn best. Jij zou ook niet dadelijk onder een heel hete douche willen staan. Als het water zachtjes aan warm wordt, dan voelt het veel aangenamer aan en uiteindelijk staat de warm waterkraan ook behoorlijk hoog, zonder dat je er erg in hebt, integendeel, je geniet er van.
  • Als je de honing bij de kokend hete drank doet, breek je de waardevolle voedingsaspecten van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar het is zonde van die stoffen. Dus laat je de drank best eerst wat afkoelen. Als je hem kan drinken is het tijd om de honing erbij te doen en bewaart hij zijn waardevolle stoffen.

Uit ‘Daniëlle’s kruidenomnibus’.

AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.