Munt: zoveel soorten, smaken en geuren.

150 150 Kruidenkok
  • 0

Je kunt ook kiezen voor kruizemunt (M. crispa), groene munt (M.spicata) (die komt het meest voor), appelmunt (M. suaveolens), pepermunt (Mentha x peperita)  die heeft donkergroene, soms paars getinte blaadjes. Pepermunt zit vaak verwerkt in ‘after eight’-chocolade, taart, dessert en ijs.en nog een hele reeks andere soorten. Kijk uit welke soort munt je in je handen hebt, want er zijn ook soorten die niet zo lekker zijn om op te eten. De eau de cologne munt bijvoorbeeld. Die ruikt helemaal naar dit 18de-eeuwse watertje en echt watertanden doe je er niet van.

Al deze muntsoorten in een grote pot doen groeien: dat is pas een schot in de roos!

Gebruik geen munt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook kinderen onder de twaalf jaar gebruiken beter geen munt. Een te hoog mentholgehalte kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden bij kinderen onder de twaalf jaar.

Voor de bloei zijn de muntblaadjes het lekkerst. Gebruik ze dan vers of pluk de volgroeide blaadjes om te drogen. De etherische olie ‘menthol’ blijft het best bewaard in volwassen bladweefsel. Van 5 kilo verse munt blijft 1 kilo gedroogde blaadjes over.

Als de muntbloemen zich langs hun mooiste kant tonen, draai ze dan koelbloedig de nek om. Zo niet krijg je kruisbestuiving tussen verschillende muntsoorten en dan kun je de kreet van de middeleeuwse monnik perfect begrijpen: “Ik tel nog liever de vonkjes van een vulkaan, dan alle soorten munt”.

Muntjam 

  • 50 g muntblaadjes
  • Sap van een citroen
  • Biologisch appelsap
  • ½ kg suiker om gelei te maken (op de verpakking staat 2+1 d.w.z. twee hoeveelheden vocht of vruchten op 1 hoeveelheid suiker)
  • Overgiet de muntblaadjes met twee tassen kokend water.
  • Laat een uur trekken.
  • Zeef de blaadjes eruit.
  • Doe het aftreksel in een maatbeker en doe er het citroensap bij.
  • Vul aan met appelsap tot je 1 liter hebt.
  • Giet alles in een kookpot
  • Doe de suiker erbij en laat 3 min. doorkoken.
  • Giet de jam kokend heet in potten en zet er een schroefdeksel op.
  • Laat omgekeerd afkoelen.

Je kan het appelsap ook vervangen door sinaasappelsap.

Mojito

Wat is er lekkerder dan een Cubaanse mojito, op basis van munt, limoensap, spuitwater en natuurlijk rum. Daarbij komt nog een sprits agavensiroop, rietsuiker kan ook. Je kunt je fantasie aan ’t werk zetten en het spuitwater vervangen door cava, bosbessensiroop of sinaasappelsap.

Het basisrecept bestaat uit:

  • 5 cl Havanna rum (om in de sfeer te blijven)
  • 2 theelepels agavensiroop of 3 theelepels rietsuiker
  • 4 takjes pepermunt
  • spuitwater, ijs en een halve limoen.
  • Giet de agavensiroop of rietsuiker in een glas.
  • Doe er het limoensap bij samen met de onbespoten limoenschil.
  • Stamp de etherische olie uit de limoenschil met een stamper en haal de schil er nadien uit.
  • Doe de muntblaadjes in je drank en stamp weer met je stamper.
  • Doe er de rum en het spuitwater bij.
  • Zorg voor voldoende gestampt ijs (crunch) om erbij te doen.
  • Doe alles in een glas met een hoge voet. Dan blijft je mojito langer fris.

In de handel zijn plastic velletjes te koop. Daarop doe je water en je laat ze bevriezen. Als je zo’n diepvriesblaadje oprolt, heb je onmiddellijk crunch.

Recept mojito: herboriste An Schellekens

AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: