Rozenbottelsiroop en -jam pure verwennerij.

150 150 Kruidenkok
  • 0

De rozenbottel is het eindproduct van elke roos. Ik werk graag met wilde rozen zoals de hondsroos (Rosa canina). Die komt in mijn omgeving het meest voor. De egelantier (Rosa rubiginosa) lijkt heel erg op de hondsroos. Je kunt deze struik het best ontmaskeren door eens te wrijven over de groene blaadjes. Als er een groene-appelgeur vrijkomt, weet je dat je voor een egelantier staat. Soms gebruik ik het duinroosje (Rosa pimpinellifolia) of de bottels van de Japanse rimpelroos (Rosa rugosa).

Pluk de bottels op mooie, rustige plekken, dus niet naast een drukke weg. Sommigen laten het eerst eens vriezen voor ze de bottels plukken. Dat doe ik niet, want dan zijn ze plat. Bottels stuksnijden is niet altijd voor de poes. Vooral de kleine hondsroosbottels zijn meestal beenhard. Het is daarom handig om een snoeischaar te gebruikenals je ze stuk wilt snijden om ze in hele partjes te kunnen drogen. Als dat niet nodig is, kun je ze mixen in een keukenmachine.

Rozenbottelaftreksel

  • Pluk bottels van de wilde roos zoals hondsroos, egelantier, Japanse rimpelroos.Was de bottels en hak ze met een mixer die dit zware werk aankan. De pitjes mogen bij het vruchtvlees blijven. Het ziet er nu een beetje uit als een dikke tomatensoep.
  • Overgiet alles met water tot de bottels en pitjes onder een drie centimeter dikke waterlaag snorkelen.
  • Roer af en toe in de dikke brij, zodat die niet aanbrandt.
  • Laat even tot aan het kookpunt komen en draai het vuur uit.
  • Deze bottelmoes moet een nachtje trekken.
  • Giet alles door een neteldoek. Bind je doek diagonaal goed vast met een knoop.
  • Duw het vocht eruit. Dat is niet zo eenvoudig, omdat het lijkt dat je een dikke soep door de neteldoek moet wringen. Hou de knoop van de handdoek goed dicht en knijp voorzichtig het sap eruit tot er alleen nog pitjes en velletjes in je neteldoek blijven ankeren.

Rozenbottelsiroop 

  • Neem 1 liter van het aftreksel (zie hierboven) en doe er 1/2 kilo rietsuiker en het sap van een citroen bij.
  • Laat alles even opkoken.
  • Giet goed omgespoelde glazen potten boordevol.
  • Een scheut van deze siroop is reuzelekker bij een glas rode wijn of glühwein, op ijs, yoghurt, pudding, pannenkoeken, cake.

Rozenbotteljam

  • Laat 1 liter rozenbottelaftreksel aan de kook komen met 1/2 kilo geleisuiker 2+1 (2 hoeveelheden vruchten en 1 hoeveelheid suiker).

Rozenbottelperenjam, een onwaarschijnlijke lekkernij

De Japanse rimpelroos (Rosa rugosa) laat zich het gemakkelijkst verwerken, want die is zacht van structuur. Ook de hardere hondsroos (Rosa canina) maakt de perenjam heel lekker. Deze jam is super bij een ochtendkom muesli, bij paté, kaas en ander lekkersMet:

  • 700 g peren in gemillimeterde blokjes
  • 300 g halve ontpitte hele of in stukjes gesneden rozenbottels
  • sap van 1 citroen
  • kaneelstokje
  • 1/2 kg geleisuiker (2 +1)
  • Doe de peren en het citroensap, samen met de rozenbottels in een kookpot en giet er onmiddellijk de suiker over en steek het kaneelstokje erbij.
  • Laat een nachtje staan.
  • Vis het kaneelstokje eruit
  • Laat de volgende dag 3 minuutjes doorkoken.

Giet de kokende jam in potjes en zet er een schroefdeksel op.

Uit ‘Daniëlles kruidenomnibus’

AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.