Sleedoor: zwarte, wrange vruchtjes met duivelsallures.

150 150 Kruidenkok
  • 0

De Latijnse woorden Prunus spinosa betekenen eigenlijk pruim met dorens. Sleedoorn bloeit als de op een na eerste struik in de vroege lente, zelfs al begin februari. Alleen de gele kornoelje is hem nog een neuslengte voor. Zeker de uit het zuiden ingevoerde sleedoorns bloeien heel vroeg. De witte bloemen zijn vlug uitgebloeid en de besjes beginnen zich onmiddellijk te vormen. Ze hebben dus bijna een heel jaar (tot november) om alle zonnekracht in hun donkerpaarse vruchten te stoppen. De wrange, donkere, knikkergrote besjes geven je dan ook energie als geen ander. Het sap is goed voor jong en oud: kinderen in examentijd, papa’s of mama’s die zwaar werk verrichten, zieke ouderen …

Je kunt de besjes, voor zover ik weet, nergens vers kopen. Wel gedroogd in een natuurwinkel. En die kun je ook wel verwerken. Maar zelf verse wilde pruimpjes plukken heeft zoveel meer, ook al staan er serieuze dorens op de donkere, spookachtige takken. Bij ons in Haspengouw, waar er genoeg kalk in de grond zit, vind je de glimmende, bijna zwarte bessen gewoon naast de wandelpaden. Ik vind het echt zalig om ermee aan de slag te gaan. Sleedoornjam bijvoorbeeld ‘bijt’ een beetje op je tong. Het is een smaak die je aandacht vraagt en niet onopgemerkt langs je smaakpapillen glipt. Ik giet soms wat sleedoornsiroop bij de rode kool. Dan kleurt die mooi en krijgt hij er een bijzonder lekkere smaak bij. Sleedoornsiroop gaat ook in glühwein of jenever. Hij brengt vinaigrettes op smaak, maar past ook in wildsauzen. Er is zoveel te doen met deze magische energierijke wilde, verrukkelijke besjes.

Sleedoornbessen smaken wrang, maar daaraan kun je iets doen. De smaak verzacht als je ze één nachtje in de diepvries steekt. Of je wacht tot de vriezeman deze klus klaart. Maar dat duurt soms wel even en dan zijn de besjes al lang verdwenen. Pluk ze toch maar niet te vroeg: zeker na september, want daarvoor smaken ze echt heel wrang en dan helpt een nachtje diepvries niet echt. Kijk naar de besjes. Als er eentje begint te rimpelen is het oogsttijd.

 

Sleedoornjam

  • Giet water over de bessen en laat zachtjes aan de kook komen.
  • Laat een nachtje staan.
  • Doe alles door een neteldoek.
  • Doe 0,5 kg suiker bij 1 liter vocht.
  • Giet er sap van 1 citroen over.
  • Doe er geleisuiker bij en volg de instructies op de verpakking.

Zo maak je ook sleedoornsiroop, maar dan met rietsuiker i.p.v. geleisuiker.

Sleedoornlikeur:

  • 1/2 kg sleedoornbessen
  • 350 g fijne of rietsuiker
  • 1/4 liter water
  • 1 1/2 liter jenever
  • Was de vruchtjes en doorprik ze met een stopnaald.
  • Kook de suiker met het water.
  • Laat de siroop helemaal afkoelen en roer er dan de jenever onder.
  • Doe de sleedoornbessen in bokalen en giet er de gesuikerde jenever over.
  • Laat de drank op een warme plek staan en schud er geregeld eens mee.
  • Wacht 3 maanden voor je de bessen eruit zeeft.
  • Zet dit heerlijke vocht eerst goed koud en geniet er dan maximaal van.

Vervang de jenever door rum of wodka, voeg er nog een kaneelstokje, steranijs of gember aan toe. Het is heerlijk om zelf een beetje te experimenteren. Dan wordt het echt je eigen drankje.

Glühwein

De advent is voor mij het begin van de glühweinperiode. Ik geef een speciaal accent aan mijn recept door er wat sleedoornsiroop bij te doen.

  • 1 citroen en 1 sinaasappel
  • 1 liter rode wijn
  • 100 g rietsuiker
  • 1 mespunt: gemalen kruidnagels, kaneel en nootmuskaat, die vind je o.a. ook in speculaaskruiden
  • 3 eetlepels sleedoornsiroop
  • Schil de citroen en de sinaasappel, en snij het vruchtvlees in stukjes.
  • Doe alle ingrediënten in een kookpot.
  • Verwarm de wijn tot 65 °C.
  • Doe er 3 eetlepels sleedoornsiroop bij.
  • Laat 50 minuten trekken en zeef de citrusvruchten eruit.
  • Bewaar deze wijn in flessen en zet ze in de koelkast.
  • Verwarm de wijn voor gebruik, want glühwein koud drinken …

Verwarm de wijn nooit boven de 70 °C. 1/3 van de suikerhoeveelheid kun je door honing vervangen.

Doe een bodempje rum in je glas voor je er de warme glühwein in giet, dan verwarmt hij je nog meer in barre wintertijden. Je wordt er wel iets vlugger poepeloere van. Maar zo lang je niet moet autorijden …

Uit ‘Verukkelijk onkruid’.

 

 

AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.