Aardpeer: hongerstillend, gezond en goed voor de lijn.

150 150 Kruidenkok
  • 0

Aardpeer (Helianthus tuberosus L.) 

Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al eeuwen van smullen. Aan het einde van de 16de eeuw kwamen ze waarschijnlijk per boot naar onze streken. Ze zijn familie van de zonnebloem, maar ze hebben dit voordeel: je moet ze niet elk jaar opnieuw zaaien. Ze komen op eigen kracht naar boven gekropen. In de herfst zijn de knollen klaar voor de oogst. Maar als je echt alle knollen oogst, … kijk dan niet verbaasd als je er het volgende jaar geen meer hebt. Ah ja … Maar goed, zaai er dan weer nieuwe, want ook via het zaad vermenigvuldigen ze zich. De kans is klein dat je er vlug geen meer hebt, want eerlijk gezegd: ze woekeren.

Tot de aardappel hier in de 18de eeuw zijn intrede deed, waren aardperen een belangrijke bron van koolhydraten. In deze prepatat zit fructose (suiker) met heel wat inuline, die geen zetmeel wordt. Inuline is net als zetmeel de voorraadschuur van de plant. Zetmeel is opgebouwd uit glucosebouwstenen, inuline uit fructosebouwstenen. Als je aardpeer eet, ben je voor langere tijd verzadigd want het is een echte hongergevoelstillen. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Daarom zijn aardperen ook ideaal voor mensen op dieet. Aardperen zijn daarbovenop echte wellness voor je darmen.

Ze smaken een beetje naar artisjok. De Engelsen noemen ze daarom ook wel eens Jerusalem artichokes. Ze hebben een romige structuur en zijn daarom bijzonder handig voor soep. Die wordt er heerlijk crèmeachtig van. Aardperen staan ook perfect hun mannetje in een herfstsla. Ik heb ooit eens aardpeer in de tuin gezet … Mijn god! Wat een gedoe! Bezin eer je daarmee begint, want het is een noeste opdringelingeling!

Hongerstillende aardpeersoep

  • 3 eetlepels boter
  • 3 stengels bleekselder
  • 3 ajuinen
  • een snuifje gember
  • 0,5 kg in stukken gesneden aardpeer
  • 2 ½ liter groentebouillon
  • Boter om te garneren
  • 35 g okkernoten
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
  • kruidenzout en peper
  • 3 eetlepels vers sinaasappelsap
  • zout en peper.
  • Fruit de uien en de bleekselder.
  • Doe er de aardperen, sinaasappelschil en de groentebouillon bij.
  • Breng op een groot vuur aan de kook.
  • Kook verder op een laag vuur tot de aardperen gaar zijn.
  • Hak de noten fijn en doe ze samen met de fijngehakte sinaasappelschillen bij de boter.
  • Doe er nog wat zout en peper bij en meng alles goed met een vork.
  • Maak een rolletje van de boter en laat opstijven in de koelkast.
  • Neem nu de sinaasappelschillen uit de soep.
  • Doe er nog wat gember bij.
  • Pureer de soep.
  • Doe het sinaasappelsap erbij en breng met wat peper en zout op smaak.
  • Laat de soep niet meer koken. Werk af met een beetje sinaasappelschil en een schijfje sinaasappelboter.
AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.