Vlierbessen: magisch zwarte, gezonde, bolletjes.

150 150 Kruidenkok
  • 0

Mijn grootmoeder maakte vliersiroop tegen griep en verkoudheid.  Misschien vind je er niks aan. De smaak is voor sommigen inderdaad niet je dat. Gezond is vlier in elk geval,  ik maak er een lekkere siroop van. Dat gaat heel gemakkelijk. Let er goed op dat je geen groene bessen plukt. Ook de enkele groentjes tussen de rijpe soortgenoten moeten eruit. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je last krijgt van buikkrampen en diarree.

  • Was de bessentrosjes, rits de bessen af en doe ze in een kookpot.
  • Doe er een geutje water bij, dan bakken de bessen niet aan.
  • Laat ze even opkoken, doe ze door een neteldoek en vang het sap op.
  • Neem nu 1 liter sap
  • Voeg het sap van een citroen toe
  • Doe er 1/2 kg kandij- of andere suiker bij
  • Laat aan de kook komen, terwijl je roert. Als de eerste kookbubbels verschijnen neem je de pot van het vuur.
  • Schuim het vliersap af.
  • Doe de siroop in gespoelde glazen potjes, boordevol. Je kunt in elk potje een takje tijm of rozemarijn steken. Deze kruiden doden bacteriën.
  • Draai het schroefdeksel erop en  laat omgekeerd afkoelen. Zo bewaar je de vlierbessensiroop meer dan een jaar. Eens het potje open, bewaar je het in de koelkast. Het blijft dan nog twee tot drie weken goed.

’s Morgens, ’s middags en ’s avonds een eetlepel helpt tegen verkoudheid en griep. Maak van de siroop ook eens een drankje. Hiervoor doe je een vingerdik laagje siroop in een glas. Doe er water bij en drink zo drie glazen per dag.

En weet je wat nu zo lekker is, ook al ben je niet verzot op vliersiroop?  Doe eens een geut vliersiroop in rode wijn. Wedden dat je nog een glaasje wil?  Een geutje vliersiroop bij jenever of gin smaakt ook naar nog. Maar !  Ook al zijn deze drankjes lekker en gezond.  Overdrijf er niet mee !  De kater komt later, ook na gezonde drankjes.

AUTHOR

Kruidenkok

All stories by: Kruidenkok

Leave a Reply

Your email address will not be published.