Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)

840 430 Kruidjes.be

Als je aardpeer eet, krijg je niet vlug opnieuw honger. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze zijn familie van de zonnebloem. De zoete knollen smaken een beetje naar artisjok. Ze lijken op gemberwortels. Ze hebben een romige structuur.

Aangename kennismaking: ik ben Aardpeer

Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al eeuwen van smullen. Aan het einde van de 16de eeuw kwamen ze waarschijnlijk per boot naar onze streken. Ze zijn familie van de zonnebloem, maar ze hebben dit voordeel: je moet ze niet elk jaar opnieuw zaaien. Ze komen op eigen kracht naar boven gekropen. In de herfst zijn de knollen klaar voor de oogst. Maar als je echt alle knollen oogst, … kijk dan niet verbaasd als je er het volgende jaar geen meer hebt. Ah ja … Maar goed, zaai er dan weer nieuwe, want ook via het zaad vermenigvuldigen ze zich. De kans is klein dat je er vlug geen meer hebt, want eerlijk gezegd: ze woekeren.

Tot de aardappel hier in de 18de eeuw zijn intrede deed, waren aardperen een belangrijke bron van koolhydraten. In deze prepatat zit fructose (suiker) met heel wat inuline, die geen zetmeel wordt. Inuline is net als zetmeel de voorraadschuur van de plant. Zetmeel is opgebouwd uit glucosebouwstenen, inuline uit fructosebouwstenen. Als je aardpeer eet, ben je voor langere tijd verzadigd. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Daarom zijn aardperen ook ideaal voor mensen op dieet. Aardperen zijn daarbovenop echte wellness voor je darmen.

Ze smaken een beetje naar artisjok. De Engelsen noemen ze daarom ook wel eens Jerusalem artichokes. Ze hebben een romige structuur en zijn daarom bijzonder handig voor soep. Die wordt er heerlijk crèmeachtig van. Aardperen staan ook perfect hun mannetje in een herfstsla. Ik heb ooit eens aardpeer in de tuin gezet … Mijn god! Wat een gedoe! Bezin eer je daarmee begint, want het is een noeste opdringelingeling!

Tafelsucces met aardpeer

Aardperen zijn bijzonder geschikt om soep van te maken. Mijn huisgenoten zullen het eventueel onder ede bevestigen … Ik heb een aantal recepten die ik om beurt eens uitprobeer, telkens met heel wat ‘mmm’s’ en ‘lekker!’ als resultaat.

Aardpeersoep met doperwtjes
Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 kg aardpeer
  • 250 g doperwtjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eierdooier
  • 1 dl soyaroom
  • ½ citroen
  • peper en zout
  • Perillablaadjes en -bloemen

Aardpeersoep: werkwijze

  1. Schil de aardperen en leg ze in water met een vierde stuk citroen (om de aardperen wit te houden).
  2. Doe in je kookpot voldoende water en breng dat aan de kook.
  3. Strooi er de bloem en het snuifje zout bij.
  4. Leg de aardperen in het kokend water en laat ze 10 minuten zacht koken.
  5. Giet af en mix de aardperen met 3 eetlepels bouillon. (Hou het vocht eventueel om bij je soep te doen.)
  6. Breng de rest van de bouillon aan de kook. Doe er de aardperenpuree bij.
  7. Laat 5 minuutjes verwarmen.
  8. Blancheer de doperwten 5 minuten in licht gezouten water.
  9. Giet ze af en stoemp ze tot puree.
  10. Klop de eierdooier los met soyaroom en doe ze bij de hete soep.
  11. Roer voortdurend en laat de soep niet meer koken.
  12. Doe er peper en zout bij naar smaak.
  13. Doe de erwtjespuree eronder.
  14. Werk af met bloemblaadjes van de aardpeer en de Perilla

Aardpeersoep met sinaasappel

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels boter
  • 3 stengels bleekselder
  • 3 ajuinen
  • een snuifje gember
  • 1,5 in stukken gesneden aardpeer
  • 21/2 liter groentebouillon

Garneerboter:

  • 35 g okkernoten
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
  • kruidenzout en peper
  • 3 eetlepels vers sinaasappelsap zout en peper

Aardpeersoep met sinaasappel: werkwijze

  1. Fruit de ajuinen en de bleekselder.
  2. Doe de aardperen, de sinaasappelschil en de groentebouillon erbij.
  3. Breng op een groot vuur aan de kook. Kook verder op een laag vuur tot de aardperen gaar zijn.
  4. Hak de noten fijn en doe ze samen met de fijngehakte sinaasappelschillen bij de boter. Doe er nog wat zout en peper bij en meng alles goed met een vork. Maak een rolletje van de boter en laat opstijven in de koelkast.
    Neem nu de sinaasappelschillen uit de soep.
  5. Doe er nog wat gember bij
  6. Pureer de soep.
  7. Doe het sinaasappelsap erbij en breng met wat peper en zout op smaak.
  8. Laat de soep niet meer koken voor je ze opdient.
  9. Werk af met een beetje sinaasappelschil en een schijfje sinaasappelboter.
  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: