Aardpeer: een graag geziene, gezonde, woekerende vreemdeling.

150 150 Kruidjes.be

Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al eeuwen van smullen. Aan het einde van de 16de eeuw kwamen ze waarschijnlijk per boot naar onze streken. Ze zijn familie van de zonnebloem, maar ze hebben dit voordeel: je moet ze niet elk jaar opnieuw zaaien. Ze komen op eigen kracht naar boven gekropen. In de herfst zijn de knollen klaar voor de oogst. Maar als je echt alle knollen oogst, … kijk dan niet verbaasd als je er het volgende jaar geen meer hebt. Ah ja … Maar goed, zaai er dan weer nieuwe, want ook via het zaad vermenigvuldigen ze zich. De kans is klein dat je er vlug geen meer hebt, want eerlijk gezegd: ze woekeren.

Tot de aardappel hier in de 18de eeuw zijn intrede deed, waren aardperen een belangrijke bron van koolhydraten. In deze prepatat zit fructose (suiker) met heel wat inuline, die geen zetmeel wordt. Inuline is net als zetmeel de voorraadschuur van de plant. Zetmeel is opgebouwd uit glucosebouwstenen, inuline uit fructosebouwstenen. Als je aardpeer eet, ben je voor langere tijd verzadigd. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel. Daarom zijn aardperen ook ideaal voor mensen op dieet. Aardperen zijn daarbovenop echte wellness voor je darmen.

Ze smaken een beetje naar artisjok. De Engelsen noemen ze daarom ook wel eens Jerusalem artichokes. Ze hebben een romige structuur en zijn daarom bijzonder handig voor soep. Die wordt er heerlijk crèmeachtig van. Aardperen staan ook perfect hun mannetje in een herfstsla. Ik heb ooit eens aardpeer in de tuin gezet … Mijn god! Wat een gedoe! Bezin eer je daarmee begint, want het is een noeste opdringelingeling!

Aardpeersoep met doperwtjes

  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 kg aardpeer
  • 250 g doperwtjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eierdooier
  • 1 dl sojaroom
  • ½ citroen
  • peper en zout
  • madeliefjes
  • Schil de aardperen en leg ze in water met een vierde stuk citroen (om de aardperen wit te houden).
  • Doe in je kookpot voldoende water en breng aan de kook.
  • Strooi er de bloem en het snuifje zout bij.
  • Leg de aardperen in het kokend water en laat 10 minuten zacht koken.
  • Giet af en mix de aardperen met 3 eetlepels bouillon. (Hou het vocht eventueel om bij je soep te doen.)
  • Breng de rest van de bouillon aan de kook.
  • Doe er de aardperenpuree bij.
  • Laat 5 minuutjes verwarmen.
  • Blancheer de doperwten 5 minuten in lichtgezouten water.
  • Giet ze af en pureer ze.
  • Klop de eierdooier los met sojaroom en doe ze bij de hete soep.
  • Roer voortdurend en laat de soep niet meer koken.
  • Doe er peper en zout bij naar smaak.
  • Doe de erwtjes puree eronder.
  • Werk af met madeliefjes.
  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: