Alles is met alles verbonden

150 150 Kruidjes.be“Alles is met alles verbonden!” zei Hildegarde von Bingen, een kloosterlinge uit de 12 de eeuw. Ernaartoe, dacht ik. Hoewel ik onmiddellijk begreep dat het niet direct een ontspannen, kruidig reisje ging worden.
Gelukkig bleek niets minder waar. De reis naar Bingen heeft heel wat losgemaakt en me mateloos geïnspireerd.
Hildegarde werkte zo bezielend dat ik nu nog altijd onder de indruk ben. Negen eeuwen lang al doet Hildegarde haar ding, ook al loopt het pad in Bingen niet altijd van een leien … paadje.

 
Blotevoetenpad in Bad Sobernheim

Alles is met alles verbonden, zei Hildegard en dat klopt als een bus. Om dat duidelijk te maken ontspande ik me met een heerlijke wandeling in de natuur. Niet zomaar een wandeling, maar eentje op blote voeten. Soms aangenaam zacht in de modder, soms een beetje moeilijk op de keien. En als ik het niet meer zag zitten, stapte ik lekker verder over het malse gras.

Op elk moment voelde ik de binding met de aarde en de natuur. En over de hangbrug lopen, in die stevige sterke wind, was ook een heel avontuur.

Je voeten worden op zo’n blotevoetenpad lekker gemasseerd en na de tocht in een ongelooflijk prachtig stukje natuur tintelen ze superfris. Ze weten nu hoe keien, zand, modder en houtschilfers … aanvoelen. Je lachspieren worden ondertussen ook aan ’t werk gezet. Het is eigenlijk een soort voetreflexmassage, waardoor je organen ook een boost krijgen. Alles is met alles verbonden want als je lichaam oké is, is je geest dat ook.

Daarna nog een gezonde lekkere maaltijd en een verkwikkend kruidig drankje, en je kunt er weer helemaal tegen.

Hildegards hapjes en sapjes

Wat later kreeg mijn maag duidelijke mjammjam-signalen, toen ik het heerlijke, gezonde buffet in het Hildegardis-forum zag. Allemaal gerechten met groenten en kruiden die Hildegard in haar boeken beschreef. Hier proefde ik dat eten niet alleen maar voedsel kauwen is.
Het bezoek aan het forum is een voltreffer. Bezielde mensen, een inspirerende plaats, met een mooie kruidentuin en een lekkere keuken. Daar al is zichtbaar dat Hildegard von Bingen nu nog veel betekent voor de mensen van vandaag, wat toch heel bijzonder is voor een vrouw uit de 12e eeuw.

Bingen: Hildegards wijngebied

In Bingen kronkelt de Rijn tussen heuvels vol wijnranken. Hildegard gebruikte in haar recepten regelmatig wijn. Dat edele vocht heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Ze raadt je aan om het regelmatig, met mate en met water gemengd, te drinken. Daar heb ik geen moeite mee, hoewel ik het water wel eens wil vergeten.

Disibodenberg: een berg vol energie.

Op de Disibodenberg voelde ik de energie, de hartslag van de 12de eeuw. Gräfin von Hohenthal is de eigenares van het domein en de 70 al een tijdje voorbij. Ze bruist van energie en wandelt kwiek de berg op om daar uitleg te geven over de plek die haar heel nauw aan het hart ligt. Hier staan de ruïnes van het klooster, waarin Hildegard haar jeugd doorbracht. Gepassioneerd vertelde de gravin over lang vervlogen tijden en over haar leven dat helemaal met Hildegards inspirerende kracht is vervlochten.

Op de Disibodenberg staan de psalmen en de teksten van Hildegarde von Bingen op borden langs de bosweg. De teksten zijn zo actueel dat ze even goed vandaag konden zijn geschreven.

Eibingen:  Kracht in een gouden schrijn

In de St.-Giselbertkerk van Eibingen (bij Rüdesheim) wachtte zuster Hiltrud mij op. Een zuster van kwikzilver. Ze praatte zacht, dan weer luid, ze zwierde haar armen in de lucht en rolde met haar ogen. Wat ze allemaal vertelde laat ik in het midden, maar de manier waarop ze het deed was adembenemend. Zo moeten de donderpreken van lang geleden eruitgezien hebben.

Zuster Hiltrud vertelde met fonkelende ogen over het hart, de tong en enkele beenderen van Hildegarde, die in het gouden schrijn liggen.

Zuster Hiltrud: De middeleeuwer wilde een aandenken aan zijn idool hebben. Net als nu vele mensen op zoek zijn naar een souvenir van hun favoriet. Vroeger was dat in de vorm van het hart, een vinger, wat haar, de tong … nu is dat een T-shirt, een badge, een handtekening.
Maar zelfs zonder die tastbare, heel persoonlijke relieken is Hildegarde in deze kerk meer dan aanwezig
.

Abtei Sankt Hildegard: de abdij die Hildegard nooit gekend heeft

De Abtei Sankt Hildegard ligt tegen de bergwand aangeplakt. Ze is opgericht in de 19de eeuw, dus lang nadat Hildegard was overleden. In dat klooster bezocht ik een grote winkel waarin ze de kruiden verkopen die Hildegard in haar boeken beschreven heeft. Bertram, galgant, spelt … je vindt het er allemaal. In de abdijkerk bekeek ik de mozaïeken, met beelden uit het leven van Hildegard.
Maar het meest beklijvende was wel het verhaal van de abdis.

Klooster Eberbach: een abdij uit de 12de eeuw

Hildegarde kende waarschijnlijk de abt van het gigantische klooster Eberbach. Ze kwam er op bezoek vertelde een gids me maar niemand bevestigt dat echt. Hoe dan ook het klooster is nog helemaal intact en meer dan een bezoek waard.

Het diende als decor voor een hele reeks scènes in De naam van de Roos, het verfilmde boek van Umberto Eco. Bijv. het scriptorium en de grote vergaderzaal.

Ik sterkte hier eerst mijn innerlijke mens met een lunch van de bovenste kloosterplank.

Het eten is er overheerlijk. Meisjes in plaatselijke klederdracht bedienden mij.

Eltville: een en al roos

Het is er heerlijk vertoeven in Eltville … met een glaasje wijn aan de oever van de Rijn.
De rozen geuren zacht en klimmen heldhaftig op de kasteelmuren. Ondertussen varen de boten voor je neus voorbij op de brede Rijn. Ook in kloosters waren rozen niet weg te denken. Hildegard vergeet ze niet in haar boeken en beschrijft hun weldoende werking.

Idar-Oberstein: edelstenen en kracht

Idar-Oberstein is het edelstenencentrum, vol krachten, vol energie …

In het boeiende museum is het nogal warm. De gids is ervan overtuigd dat dat komt door de uitstraling van al die edelstenen. Hoe dan ook … Hildegard von Bingen zag ook veel meer in stenen dan je zou vermoeden. Het zijn volgens haar waardevolle helpers bij kleine kwalen.