Aloë vera: een echte huidverzorger

150 150 Kruidjes.be

Mijn been wilde absoluut meedoen in deze coronatijd. Als er mondmaskers bestaan moet een beenmasker ook kunnen, dacht het. Zeker met Aloë Vera als ultieme huidverzorger. En waarom was dat nodig, denk je?

Wel, ik heb iets stoms gedaan. Ik liep met mijn been tegen een opengetrokken vaatmachinedeur en dat deed behoorlijk pijn. Niet flauw doen, dacht ik, wat wrijven en hupsakee, moet kunnen … Zo’n beetje in de aard van wat mijn man altijd zegt: maar rustig, daar word je sterk van.

Maar gelukkig kwam ik ook op het idee dat er arnicazalf bestaat. Die kan ik niet zelf maken, want arnica groeit niet in mijn omgeving. Daarvoor moet je naar de bergen en die zijn hier niet. Dus arnicazalf , kant en klaar en ja hoor, de pijn trok weg en het werd geen joekel van een blauwe plek. ‘s Avonds had ik wel een buil op mijn been zo groot als een volwassen ei en de gekneusde plek werd echt warm en hard.

Dankzij arnica had ik veel minder pijn en kwamen geen kleuren van de regenboog op mijn been maar die harde warme schijf … niet goed. Ijs hielp maar ik kan niet de hele dag ijs wrijven.

Toen viel mijn oog op Aloë Vera. Mijn vriendin vertelde dat zij altijd op die plant terug…valt als zij ergens tegenaan gebotst is. En ja hoor: dankzij verse Aloë Vera droomde ik van verkoeling en vlug opnieuw een sexy been, hm … nu ja …

aloë vera als huidverzorger

'Aloë Vera'-beenmasker

In elk geval de natuurlijke gel van een Aloë Vera blad verkoelt, verlicht de pijn en vermindert de zwelling. Verse bladeren zijn de max. Zo doe je dat: neem een volwassen blad aan de buitenkant van de plant, want die bladeren hebben het meeste natuurlijke gel. Neem niet te veel bladeren, want de gel houdt niet lang. Gebruik dus iedere keer een vers blad. Heb je een jonge plant, gebruik dan niet te veel ineens, want dan haalt je Aloë Vera geen hoge leeftijd en dat zou jammer zijn. Ik snij een stuk van mijn groot blad af, peuter het open tot een grote pleister en leg de binnenkant, die druipt van de gel, op de beschadigde plek. Ik voel de verkoeling. Zalig! Ik bind het blad vast met een windel of navelbandje, want dat kan je gemakkelijk vastknopen. Om de boel wat op te vrolijken versier ik mijn beenmasker met een margriet, een korenbloem en een stukje Aloë Vera-blad.

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'

O ja, nog even dit: gebruik geen Aloë Vera of arnica voor diepe snijwonden of blaren. Dus alleen oppervlakkige huidproblemen kan je verhelpen met deze waardevolle planten. Diepe wonden? Daar hoort een dokter bij!

Is Aloë Vera een wonderplant?

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om van deze plant te genieten, want je koopt ze bij ons in de handel als kamerplant. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de Aloë Barbadensis Miller. Meestal vind je alleen de naam aloë. Soms vind je ook de naam van herkomst terug zoals bijvoorbeeld Kaapse aloë, Curaçao aloë …

De Aloë Barbadensis is een goede huidverzorger:

Kleine brandwonden:
Snij een blad van de aloë vera open en leg dat op kleine brandwonden of op pijnlijke zonnebrandplekken. Er zit in de plant een dik sap. Dat verzacht en heelt meestal. Je koopt in de handel verzachtende aloë-lotions om je pijnlijke, verbrande huid te behandelen. Er is zelfs een aloë vera-gel te koop waarin 99,9 procent van deze plant verwerkt is.

Puistjes, gekloofde schrale huid en eczeem:
Het dikke plantensap (of pulp) van deze plant verzacht en reinigt de huid en gaat puistjes te lijf. In elk blad zit een helder, geleiachtig sap. Het is dus helemaal niet ingewikkeld. Gewoon een stukje van zo’n blad opensnijden en op de huid leggen.

Goed om te weten:
Volgens wetenschappers zou aloë vera stralingsverbranding kunnen genezen. Voor kort las ik dat de USA een heleboel planten stockeerde om met deze plant eventuele nare gevolgen van gevaarlijke stralingen op te lossen.

Aloë vera-tip

Als je de bladeren aan de basis afsnijdt, krijg je sap. Dat kun je als licht laxerend middel gebruiken. Je mag dit laxeermiddel uitsluitend in beperkte hoeveelheden gebruiken. Als je de bladeren breekt, komt er een gel vrij, die je uitwendig kunt gebruiken. Dat uitwendige gebruik kan echt geen kwaad.

Hoe moet ik mijn aloë vera-plant verzorgen?

Eigenlijk is de plant met zijn dikke, vlezige, grijsgroene bladeren en een paar korte stekels niet onmiddellijk moeders mooiste. In het begin kunnen er zelfs wat vlekken op de bladeren zitten. Maar je kunt niet alles hebben. De aloë is namelijk een gemakkelijke klant. Hij heeft niet veel verzorging nodig. Hij kan alleen niet tegen de vriezeman. Die haat hij gewoon.

Deze plant zet je het best op de vensterbank in volle zon of lichte schaduw. Hij staat graag met zijn voeten in korrelige, goed gedraineerde aarde.

Je vermenigvuldigt de plant door de uitlopers (die zitten vast tegen het onderste gedeelte van de moederplant) te plukken. Laat ze twee dagen drogen. Maak dan deze onvriendelijke behandeling weer goed door ze een vaste stek te geven in twee delen compost en één deel scherpe zand.

Je kunt de bladeren niet drogen. Waarom zou je dat ook doen? Snij gewoon een blad af, als je het nodig hebt.

  • Bericht-tag: