Aloë Vera: is mijn kamerplant een wonderplant?

150 150 Kruidjes.be

Soms sta je even te kijken. Zo bijvoorbeeld als je hoort dat aloë vera als kamerplant — die je erfde van tante Celestine — een echte EHBO-plant is. Je had ze bijna in de groencontainer gekieperd, want deze ouderwetse kamerplant is niet dadelijk moeders mooiste. Bekende vertegenwoordigers van deze plant zijn de Aloë Ferox, de Aloë Arborescens en de Aloë Barbadensis MillerMeestal vind je alleen de naam aloë. Soms vind je ook de naam van herkomst terug zoals Kaapse aloë, Curaçao aloë …

In de boeken die ik raadpleegde wordt deze plant als een soort ‘wonderplant’ beschreven. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Je moet niet zo ver lopen om van deze plant te genieten. Je kunt ze kopen in de handel als kamerplant. Je kunt met deze plant veel meer doen dan ze alleen maar kamerplant laten zijn.

Aloë vera als kamerplant

Kleine brandwonden

Met de Aloë Barbadensis, en alleen met deze, kun je volgende kwalen verhelpen.
Snij een blad van de aloë vera open en leg dat op kleine brandwonden of op pijnlijke plekken veroorzaakt door zonnebrand. Je zal zien dat er een dik plantensap inzit. Dat verzacht en heeft een helende werking.
Je koopt in de handel ook verzachtende Aloë lotions om je pijnlijke, verbrande huid te behandelen.
Er is zelfs een aloë vera-gel te koop: daarin is 99,9 procent van deze plant verwerkt.

Puistjes, gekloofde schrale huid en exeem:
Het dikke plantensap (of pulp) verzacht en reinigt de huid en gaat puistjes te lijf. In elk blad zit een helder, geleiachtig sap. Het is dus helemaal niet ingewikkeld. Gewoon een stukje van zo’n blad opensnijden en op de huid leggen!

Goed om te weten:
Volgens wetenschappers zou aloë vera stralingsverbranding kunnen genezen. Onlangs las ik dat de USA een heleboel planten stockeerde om eventuele nucleaire problemen met deze plant op te lossen.

‘Aloë vera’-tip

Als je de bladeren aan de basis afsnijdt, krijg je sap.
Als je de bladeren breekt, komt er een gel vrij en die is goed om (veilig) uitwendig te gebruiken.

Wat moet je nu beginnen met zo’n ‘aloë vera’-plant?

De aloë is geen moeilijke klant. Hij heeft niet veel verzorging nodig. Hij kan alleen niet tegen de vriezeman. Deze plant zet je het best op je vensterbank in volle zon of lichte schaduw. Hij staat graag met zijn voeten in korrelige, goed gedraineerde aarde.
Je vermeerdert de plant door de uitlopers (die zitten vast tegen het onderste gedeelte van de moederplant) te plukken. Laat ze twee dagen drogen. Maak dan deze onvriendelijke behandeling weer goed door ze een vaste stek te geven in twee delen compost en één deel scherp zand.
Je kunt de bladeren niet drogen. Waarom zou je dat ook doen? Snij gewoon een blad af als je het nodig hebt.

  • Bericht-tag: