Alruin (Mandragora officinarum L.)

150 150 Kruidjes.be

De alruin of mandragora was in de middeleeuwen een magische plant. Hij groeide volgens de overlevering uit het zaad van een onschuldig opgehangen man. De plant zorgde voor geluk en liefde. Maar je kon hem ook gebruiken voor heksenpraktijken. Je kon er bijvoorbeeld heksenzalf mee maken.

Alruin: wortel spreekt boekdelen

De wortel van de mandragora had de vorm van een mannetje of een vrouwtje. De vrouwtjes-wortels waren het duurst. Het was een hele kunst om de wortel te oogsten. Wilde verhalen doen dan ook de ronde over die oogst.

Middeleeuwse magie

Als je de plant op een vrijdag(midder)nacht ging plukken, schreeuwde hij zo hard dat je er doof of gek van werd. Sommigen vielen er zelfs dood bij neer. Dat kon je alleen maar voorkomen door een stuk touw te nemen. Het ene eind bond je dan aan de plant en het andere aan je hond. Om je hond tegen het lawaai te beschermen, stopte je zijn oren vol was. Je wierp dan klokslag twaalf uur een steen. De hond verschrok zich een ongeluk en liep weg. Op die manier kwam je zonder kleerscheuren aan je plant !

  • Bericht-tag: