Tattepoem en appelcake

150 150 Kruidjes.be

Bij de boer bakten ze vroeger vlaaien dat het een lieve lust was.  Met de overschotjes van het deeg maakten ze tattepoems.  Ze hadden namelijk van de Fransen gehoord dat die tartes aux pommes hadden.  Heel goed vestonden ze dat niet en ze maakten er hun eigen versie van.me of liever : tattepoem als dessert!

Tarte aux pomme

  • Koop in de handel kant en klaar zanddeeg.
  • Snij het deeg in ovalen.
  • Leg grove stukjes appel op één zijde van je ovaal en doe er wat (rozenbotte)ljam over. Nu nog wat kaneel en klaar is Kees.
  • Klap de ene lege zijde van je deeg over het deel met appelstukjes.
  • Knijp de naden goed dicht met wat water.
  • Bak in de oven tot de pattepoems mooi goudbruin zijn.

Appelcake à la mama:

Deze appelcake is echt een must. Mijn topfavoriet! Poepgemakkelijk en superlekker.

  • 120 g zelfrijzende bloem
  • gemalen noten (naar keuze)
  • 1/2 kg appels
  • 120 g boter
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • sap van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel
  • kaneel

 

  •  Doe de malse boter in een kom en voeg er de suiker bij.
  • Klop met een mixer tot een homogene massa.
  • Doe daar een vierde van de bloem en een ei bij. Goed mengen.
  • Dan weer een ei en de rest van de bloem.
  • Mix alles goed door elkaar en doe er het sap bij. Je krijgt dan een tamelijk plat deeg.
  • Strooi wat paneermeel op een beboterde taartvorm en leg nu met een pannenlikker hoopjes deeg in de taartvorm en strijk die hoopjes nadien glad.
  • Snij de appels in schijfjes en leg ze in rijen op het deeg.
  • Strooi er nog wat kaneel en gemalen noten over.
  • Laat deze taart 50 minuten (het hangt een beetje van je oven af) op 180 graden goudbruin bakken. Smakelijk!

Tip: Voor een reuzentaart vermenigvuldig je de bovengenoemde hoeveelheden met drie of vier, de grootte van je braadslede bepaalt de mogelijkheden. Je kunt de appels ook vervangen door pruimen, rabarber, rode bessen, bosbessen en bramen. Bovendien kun je ook nog zonnebloempitten, sesamzaadjes en lijnzaad in het deeg verwerken of over de vruchten strooien. Dit is dus een taart for all seasons.

%d bloggers liken dit: