Appeltjes: ze blijven je verbazen met hun weetjes.

150 150 Kruidjes.be

Wist je dit?

  • “An apple a day keeps the doctor away!”, zeggen ze in Engeland. Met andere, Vlaamse woorden: “Viermaal daags een appelschijf, houdt de dokter van je lijf”.Zieke mensen mogen enkel appelmoes eten.
  • Van gedroogde appelschijven kan je koortswerende en rustgevende  thee maken.
  • Regelmatig een appeltje verorberen gaat ook reuma en jicht te lijf.
  • Ben je hees, eet dan eens een gebraden appel.
  • In oude geschriften lees je het volgende: “Voor gezonde mensen is de appel licht verteerbaar. Maar net voor je naar dromenland gaat, eet je best geen appels, want die liggen dan toch maar te gisten in je maag. Je zou wel eens met een stuk in je voeten kunnen wakker worden. De gisting vormt stoffen die op alcohol lijken. Zeker kinderen zijn daar erg gevoelig voor.”

Appelketting

Als je gedroogde appelschijfjes wilt maken, was je de appels. Je snijdt ze in heel fijne schijfjes en droogt ze op de centrale verwarming. Je kan de schijfjes eventueel aan een koordje rijgen en zo laten drogen. Vroeger deden de kinderen zo’n appelketting rond hun nek en aten ze de appelschijfjes met smaak op.

Appelcrisp

Niks in de handen, niks in de mouwen en flup, de appeldessert (appelcrisp) is klaar.

  • 2 eetlepels fijngehakte dadels
  • 750 g appels
  • 25 g rozijnen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 g boter
  • 100 g grove havervlokken
  • 75 g tarwemeel
  • 50 g hazelnoten, amandelen of walnoten, een mix mag ook
  • 50 g rietsuiker of honing
  • Smeer een vuurvaste schotel in met zachte boter en strooi er de dadels op.
  • Rasp de appels heel grof.
  • Meng met de rozijnen en het citroensap.
  • Verdeel over de dadels en druk goed aan.
  • Smelt de boter en roer de ingrediënten van de crisp erdoor en strooi deze over de appels.
  • Bak 30 minuten bij 180 °C.
  • Serveer hierbij wat sleedoornjam en eventueel een beetje vanillesaus.

 

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: