Aromatherapie voor de wintermaanden

150 150 Kruidjes.be

Aromatherapie is een holistische therapie. Zij gebruikt erg geconcentreerde etherische plantenolie. Voor een druppel olie is vaak een grote hoeveelheid planten nodig.

Die etherische oliën werken subtiel en zacht. Je kunt er allerlei kwaaltjes mee aanpakken, van hoofdpijn tot psychische ongemakken.

Bovendien is het gebruik van etherische olie gemakkelijk en voor iedereen toepasbaar, want je hebt geen ingewikkelde recepten of apparaten nodig.

Gebruik de olie in een aromalampje, vermeng ze in bad- of massageolie voor een rustgevend of verkwikkend bad , gebruik ze in de sauna. Druppel ze gewoon op je zakdoek of inhaleer ze boven een kom warm water.

Voor de wintermaanden geef ik hieronder een paar suggesties. Deze oliën houden mij vrolijk, gezond en warm. Mijn winterse favorieten zijn kaneel-, dennen-, lavendel- en sinaasappelolie.

 

KANEEL geneest en verwarmt

Etherische kaneelolie (of essence) is een gele tot bruine vloeistof met een warm, kruidig, wat harsachtig aroma. Ze ontspant bij spierverhardingen, verzacht, versterkt en verwarmt niet alleen bij lage temperaturen, maar ook bij innerlijke kilte. Ze helpt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Remt ontstekingen en bevordert de doorbloeding.
Je kan een paar druppels (zie bijsluiter) olie verdampen met een electrisch aromatoestel of gewoon in een bakje warm water. Bijvoorbeeld in de kinderkamer voor een aangename, gezellige sfeer.
Kaneel geeft een gevoel van welbehagen en activeert je fantasie en creativiteit.
Etherische kaneelolie versterkt het hart,  zuivert de geest, verzacht depressie en melancholie.

DEN verzacht verkoudheid en geeft energie

Etherische dennenolie kun je verdampen bij astma, bronchitis, griep en verkoudheid.
De werking van grove den bij luchtwegenklachten is algemeen bekend. Erg belangrijk: als je deze olie verstuift, verbetert ze de zuurstofopname. Meer adem dus, zoals na een fikse wandeling door een dennenwoud want grove den zuivert de lucht.
Grove den helpt tegen depressie, lusteloosheid, want ze geeft emotionele energie.

LAVENDEL ontspant

Lavendel is een duivel-doet-al. Vage klachten? Vermoeid, huidirritatie, spanningshoofdpijn? Lavendel verlicht!
Enkele druppeltjes op je hoofdkussen helpen vaak maar pas op! Vanaf meer dan 5-6 druppels wekt lavendel weer op en dat is nu niet de bedoeling als je wil slapen tenminste.
Lavendel is ook ideaal voor kinderen die onrustig slapen of examenstress hebben.
Wil je nog meer weten over lavendel?

SINAASAPPEL vrolijkt op

Sinaasappel etherische olie helpt vaak bij hoofdpijn, koorts, spanningen, angst, maagklachten en reisziekte. Deze olie vertraagt je hartritme, gebrek aan eetlust, koorts, nervositeit, slecht slapen, spijsverteringsproblemen, …
Bij slapeloosheid meng je 10 tot 15 druppels sinaasappelolie in een beetje melk of honing en doet dat in je warm bad voor je in bed kruipt. Veel kans dat je minder piekert.
Verdamp of verstuif de olie in een kamer als je het gevoel hebt dat de huissfeer wel wat meer vrolijkheid kan gebruiken.
Sinaasappelolie verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten en brengt positieve dingen van het leven naar voren.

 

  • Bericht-tag: