Azijn

150 150 Kruidjes.be

Azijn is gefermenteerde alcohol met (meestal) een zuurtegraad van 4 tot 8 procent. Het is een eeuwenoud conserveringsmiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te bewaren.

Ieder zijn azijn

Er zijn heel veel soorten: bijvoorbeeld alcohol-, appel-, frambozen-, cherry-, perencider-, Japanse rijst-, kruiden-, en witte of rode wijnazijn.

Ciderazijn is uit appels gemaakt. De milde smaak is prima om er kruidenazijn van te maken. Hij is natuurlijk ook lekker in salades. Je maakt er ook een verfrissende drank mee. Doe daarvoor een geut in een glas en giet er mineraalwater bij. Sommigen zoeten deze drank met suiker of siroop van cichoreiwortels.

Deze azijn zorgt ervoor dat je lichaam de calcium, die het opslaat, juist gebruikt. Hij helpt tegen krampen en werkt ontsmettend, schimmelwerend en samentrekkend. Het cholesterolgehalte kan verlagen en keelpijn kan verzachten, als je hem geregeld op je menu zet.

Niet iedereen verdraagt deze azijn. Als je je er niet goed bij voelt, kies je uiteraard beter voor een andere oplossing.

Zuiver, gezond en gemakkelijk

Als je je lichaam wilt zuiveren of als je een paar kilootjes kwijt wilt, kun je vlak voor je maaltijd een aperitiefglaasje nemen. Doe er een bodempje appelazijn in en overgiet die met water tot het glas boordevol is. Drink hiervan met kleine slokjes. Je maag krimpt een beetje in na een tijd. Je eetlust vermindert en je krijgt een goede spijsvertering.

Als je goed wilt slapen, drink dan een glas warme appeldrank. Doe hiervoor een geut azijn in een glas en overgiet met heet water. Zoet met een beetje cichoreiwortelsiroop.

Wrijf een beetje azijn op een wespensteek om de zwelling te verminderen.

Doe wat azijn in je badwater, als je last hebt van jeuk of pijn. Hij haalt de gifstoffen uit je lichaam.

> Vind nog veel meer kruidige tips in ‘Daniëlles Kruidenomnibus’.

  • Bericht-tag: