Basilicum (Ocimum basilicum L.)

150 150 Kruidjes.be

Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel ‘koninklijk kruid’. De naam basilicum komt van het Griekse woord basileus en dat betekent koning.

Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak.

Gaat het nu om sla, soep, koekjes of kroketjes: verse of gedroogde basilicum is altijd op zijn plaats.

Basilicum zelf smaakt lekker en heeft geen gezelschap van andere kruiden nodig.

Ik gebruik basilicum bij tomaten- en eierengerechten, kip- en groentesoep, kaassaus, gehakt, varkens- en lamsvlees, kruidenazijn en melksaus.

Gebruik basilicum bij voorkeur vers, dan is hij op zijn best. Basilicum verliest veel van zijn waarde als je hem droogt.

Pistou of pesto is een pittige pasta op basis van basilicum. Die smaakt heerlijk bij de soep, spaghettisaus of lasagna. Basilicum en tomaten zijn twee dikke vrienden. Ze smaken verrukkelijk, als je ze samen gebruikt.

Pesto maak je zo:

Maal de blaadjes fijn, doe er ook wat peterselie bij en overgiet alles met olijfolie. Nu heb je de basis waaraan je eventueel nog allerlei ingrediënten kunt toevoegen: een teentje knoflook, peper, zout, Parmezaanse of andere pittige kaas, pijnboomzaden of okkernoten. Bewaar de pesto koelkastkoud in een gesloten pot. Als je hem langer wilt bewaren, vries hem dan in kleine porties in. Maar vers blijft hij het lekkerst.

  • Bericht-tag: