Bergamot en scharlei: twee schitterende zomergasten voor je tuin.

150 150 Kruidjes.be


Als je een tuin wilt die meer is dan alleen maar mooi, heb ik twee tuinplanten die echt iets voor jou zijn. Bergamot en scharlei zijn opvallende creaties en bovendien lekker.

Bergamot (Monarda didyma)

Bergamot heeft mooie bloemen die een pittig kleurtje in je kruidentuin brengen. Knalrood, roze, mauve of wit. Je hebt de keuze. Ze zijn bijzonder aromatisch. Je koopt ze in de handel onder de naamMonarda. Maar er zijn heel wat soorten monarde. Neem nu bijvoorbeeld Monarda pectina, die ruikt naar citroen en oregano. Als je een echte citroengeur wilt, kies je beter voor Monarda citriodora .Monarda menthifolia ruikt uiteraard naar munt. Als je houdt van lavendelblauwe bloemen, kies je beter voor wilde bergamot Monarda fistulosa. Monarda ‘Blue Stocking’ heeft purperblauwe bloemen. Die zijn iets minder aromatisch. Monarda ‘Croftway Pink’ heeft mooie roze bloemen.
Ik gebruik de gedroogde bergamotblaadjes in potpourri’s. Dan hangt er constant een aangenaam geurtje in huis. En daar kikker ik van op. Zeker als ik er dan nog een kopje bergamotthee bij drink.
De jonge blaadjes van onze tuinplant (Monarda dydima) zorgen voor een zoete eau-de-colognegeur. Je kunt er lekkere thee van zetten. Die smaakt een beetje zoals de earl grey thee. Toen ze in het jaar 1773 in New England de thee weg kieperden, maakten de mensen thee van de bergamotblaadjes.
In Amerika verkopen ze deze thee onder de naam Oswegothee. De plant groeide namelijk aan de Oswego rivier bij het Ontariomeer. Zo zie je maar dat je, door de juiste keuze te maken, meer kunt doen met de planten in je tuin.

Scharlei (Salvia sclarea)

Vlak bij onze tuinzithoek staat scharlei, een familielid van salie, meer bepaald muskaatsalie. De plant krijgt blauwachtige, mauve, niet-alledaagse, eerder spectaculaire bloemen tijdens zijn tweede levensjaar. Die geuren dat het een lieve lust is. De zuivere, doordringende, nootachtige muskaatgeur dringt zich op. Dan besef ik: “Nu is het helemaal zomertijd, tijd om te genieten en gelukkig te zijn.”
De Romeinen stonden er al van te kijken en gebruikten scharlei tegen allerlei kwaaltjes. Ze noemden het zelf een ‘wonderkruid’. Nu staat scharlei vooral bekend als een plant die je prikkelbaarheid, nerveuze spanning en slapeloosheid door oververmoeidheid, in goede banen probeert te leiden. Vooral de etherische olie staat bekend als een echt ontspanningsmiddel en schenkt een gevoel van welbehagen.
Als je je lekker laat masseren met deze olie, moet je zelfs opletten dat je nadien niet in slaap valt achter je stuur. Zo ontspannend werkt het kruid, volgens sommige aromatherapeuten.
Gebruik deze plant niet als je zwanger bent. Zelfs voor heren en niet-zwangere dames een goede raad: als je gebruikmaakt van de etherische scharlei-olie, drink dan niet teveel alcohol. Je kunt misselijk worden en nachtmerries ontmoeten. En dat zou jammer zijn, want etherische olie van scharlei staat ook bekend als een afrodisiacum.
Dat wil niet zeggen dat je geen glaasje wijn mag drinken, waaraan je scharleisiroop toevoegde. Die wijn staat al langer bekend voor zijn bedwelmende werking. En dat op een zwoele zomeravond …

Scharleisiroop maak je zo:
Versnipper twee handen vol bloemen met stengel en overgiet met 1 1/2 liter water.
Schil twee citroenen en snij ze in stukjes. Die citroenen zorgen voor een mooiere kleur.
Kook nu alles eventjes op, zet een deksel op de pot en laat een nacht staan.
Doe dan alles door een neteldoek en wring de scharlei-massa goed uit.
Neem een liter vocht en kook op met 0,5 kg suiker.
Neem de pot van het vuur als de eerste bubbels verschijnen.
Giet je goed uitgespoelde bokaaltjes boordevol. Draai het schroefdeksel erop en laat omgekeerd afkoelen. Op die manier sluiten de potjes zich hermetisch. Je kunt ze een jaar of langer bewaren. Eens een potje open, moet je het wel op gebruiken. Neem daarom niet te grote potjes.

 

  • Bericht-tag: