Bertram (Anacyclus pyrethrum)

150 150 Kruidjes.be

Vroeger

Misschien heb je wel al eens gehoord van ‘wilde bertram’ (Achillea ptarmica), maar dat is blijkbaar niet de plant waarover Hildegarde von Bingen het heeft. Zij schrijft over de bertram van de chrysantemum-familie. De bloempjes doen denken aan kamille en moederkruid.

De Latijnse benaming is Anacyclus pyrethrum. (Pyrethrum: root in het Engels en Bertramwürzel in het Duits). Pyrethrum komt van het Grieks pyr, en dat betekent vuur. De wortel smaakt branderig op de tong. Daarom noemden onze voorouders ze ook wel eens vuurplant. Je komt de naam Pyrethrum vaak tegen in pesticide-producten, maar hiervoor gebruiken ze de bloem van een gelijkaardige plant, de Pyrethrum Cinerariaefolium. Dat poeder is giftig. Daarmee worden de muskietennetten bewerkt. Hildegarde heeft het dus duidelijk over het gebruik van de wortel.

Toepassingen in de keuken

Het is moeilijk om de smaak van deze plant te omschrijven Eerst heb je een neutrale smaak die dan overgaat in iets zurigs. Je mag zeker de bloemen niet gebruiken, want die zijn giftig en worden in pesticiden verwerkt. Hildegarde von Bingen vertelt over bertram het volgende: “Op gelijk welke wijze hij gegeten wordt, hetzij droog, hetzij gekookt in het eten, is hij nuttig en goed voor zowel de zieke als de gezonde mens. Als de mens hem dikwijls eet, jaagt hij de ziekte uit het lichaam en behoedt hij hem ervoor dat hij nog ziek wordt. Bij het eten ervan lokt hij vocht en speeksel uit, dat komt omdat hij slechte vochten onttrekt en gezondheid weergeeft. Voor een gezond persoon is hij goed als hij gegeten wordt, omdat hij de schadelijke afvalstoffen in het lichaam vermindert en het goede bloed doet toenemen.”

In de volksgeneeskunde

Hier gaat het alleen over de geneeskrachtige wortel, want de bloempjes zijn giftig. De gedroogde bertramwortel is in de handel te koop in poedervorm. Dit poeder zorgt voor een betere vertering en ruimt het vuilnis in ons lichaam op. Je kunt het in jus mengen of op groente strooien.

Een ongelooflijk verhaal over malaria en bertram

Dr. Van Hecken, een traditioneel opgeleide arts, gaat de strijd aan tegen malaria via de wijsheid van Hildegard von Bingen.
Dr. Louis Van Hecken: “Ook in de moderne wetenschappelijke literatuur is er veel over radix pyrethri (de wetenschappelijke naam voor bertramwortel) geweten. Het is vooral bekend om zijn speekselbevorderende eigenschappen. Het middel is zeer effectief tegen verschillende bloedinfecties, onder meer malaria. Niet alleen worden mensen met chronische malaria verlost van hun ziekte, maar ook mensen die fel vermagerden, waarschijnlijk door HIV, komen opnieuw op krachten.” http://users.skynet.be/bertram.zambiafoundation/Html/Bertram_nl.htm

  • Bericht-tag: