Bescherming tegen griep en verkoudheid

150 150 Kruidjes.be

Planten en kruiden kunnen, op allerlei manieren, een handje helpen tegen griep en verkoudheid.

Er zijn planten die je weerstand verhogen, die antiviraal werken en andere die ontzwellen. Maar één ding is zeker. Griep vraagt tijd. Kruiden kunnen er niet voor zorgen dat je de volgende dag weer helemaal de oude bent. En aarzel niet: als je je echt slecht voelt, raadpleeg dan een dokter! Dan kun je nog altijd met hem of haar overleggen of je kruidenremedies mag gebruiken.

Het is trouwens altijd beter te voorkomen dan te genezen. Daarom hier enkele kruidige tips om preventief je weerstand te verhogen tegen griep en verkoudheid.

Rode zonnehoed (Echinacea angustifolia)

Rode zonnehoed beschermt je tegen bacteriën en virussen. Daarom is het geen slecht idee onmiddellijk een kuur te beginnen met tinctuur van deze plant. Drie keer per dag 20 druppels.

Heb je toch een griepje: van het moment dat je iets voelt onmiddellijk 50 druppels echinacea tinctuur nemen, daarna elk uur 10. Doe dat één tot drie dagen. Zodra je je beter voelt, verminder je de dosis (3x daags 20 druppels). Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Zweedse kruiden

Neem een eetlepel Zweedse kruiden die je in een beetje lauw water doet. In Zweedse kruiden zitten 10, soms elf verschillende kruiden verwerkt. Ze beschermen je tegen allerlei winters onheil.

Propolis

Bijen zorgen niet alleen voor honing, maar ook voor propolis. Dat is een product dat ze maken van de kleefstoffen die rond de ongeopende boomknoppen zitten. De bijen metselen daarmee gaten en kieren van hun ‘huisjes’ dicht en voorkomen zo dat ongewenste diertjes de boel komen verpesten. Ook onze voorouders maakten eeuwenlang gebruik van propolis om zich te beschermen tegen allerlei infecties.

Neem bij de eerste ziekteverschijnselen propolistinctuur (bijv. driemaal per dag 25 druppels). De dosering staat op de verpakking. Er bestaat ook mondspray en er zijn kruidentabletten met propolis, meestal samen met echinacea en vitamine C.

Citroenthee

Dat vitamine C haar sporen verdiend heeft, is algemeen bekend. Daarom is het handig altijd citroenen in huis te hebben. Pers twee citroenen en doe het sap in een kop. Giet er, net van de kook af, water over en wacht tot je drank drinkklaar is. Doe er een dikke theelepel honing bij. Drink met kleine slokjes. Als je thee te zuur is, kun je nog wat honing toevoegen.

Provençaalsekruiden-thee

Neem een theelepel Provençaalse kruiden en overgiet ze met kokend water. Deze kruiden zijn houteriger en moeten daarom 15 minuutjes trekken. Je voelt de weldaad onmiddellijk in je keel.

Drie kopjes per dag, liefst met citroen erbij. In een Provençaalsekruiden-mengeling zit ook tijm.

Tijm (thymus vulgaris)

Onze voorouders noemden tijm het antibioticum van de arme mens. In tijm zit inderdaad een natuurlijk antibioticum. Dat geeft de bacteriën geen kans. Wetenschappelijk onderzoek bevestigde deze werking. Tijm helpt slijm oplossen, onderdrukt hoest en stimuleert de ademhaling.

Je kunt er siroop en dat doe je zo:

Overgiet 50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes met 600 ml kokend water.

Laat 20 minuten trekken.

Zeef het kruid eruit.

Doe 250 g rietsuiker bij je aftreksel en laat op een zacht vuurtje uitdampen tot je een vloeibare siroop krijgt.

Laat je siroop afkoelen tot hij handwarm is en doe er dan 300 g vloeibare tijmhoning van de imker bij.

Vlierbessen en -bloesem (Sambucus nigra)

Bij verhoogde lichaamstemperatuur doet vlierbloesem de koorts dalen. Thee van deze bloemen doet je transpireren en daardoor versnelt de genezing. Dus onmiddellijk thee drinken zodra je temperatuur stijgt.

Als je op voorhand regelmatig van deze thee drinkt, voorkom je verkoudheid en griep. Vlier werkt ontstekingwerend.

Vlierbessensiroop is al heel lang bekend. Als je in de winter  regelmatg een eetlepel vlierbessensiroop neemt, voorkom je waarschijnlijk griep en verkoudheden.

Eet daarom ’s morgens een boterham met vlierbessenjam. Doe wat vlierbessensiroop bij je rode kool en giet wat van deze siroop bij een druppel jenever.

Ui (Allium cepa)

Zo gauw je iets voelt kriebelen in keel en/of neus, snij je een ui in stukjes. Doe de snippers in een oud washandje. Leg het op je keel en draai een oude sjaal rond je hals. Dat is een oud middel dat mijn grootmoeder gebruikte. Het klinkt inderdaad wat raar, maar in een beginfase helpt het echt.

De ui heeft heel wat waardevolle werkingen. Eén ervan is ‘zorgen voor een betere weerstand’. Eet daarom regelmatig een boterham met smeerkaas en snipper er wat rauwe ajuin over. Doe wat ui over je rauwkostschotels en stoof wat ui bij je vleesgerechten.

Braam (Rubus fructicosus)

Drink sap van bramen of maak thee van jonge braamblaadjes.

Braam werkt ontstekingwerend. In de handel kan je ook bramentinctuur (alcoholisch aftreksel) kopen.
Kruidenthee maak je zo:

Kruidenthee maak je door een eetlepel blaadjes te overgieten met heet water. Laat een kop water koken, laat 1 minuutje staan en overgiet daarmee de prille verse of gedroogde blaadjes. Laat maximaal 5 minuutjes trekken als het gaat om zachte blaadjes en bloemen. Houterige thee trekt best 15 minuutjes. Zeef de blaadjes eruit en wacht tot je thee drinkklaar is. Doe er dan nog een koffielepel honing bij en drink je thee met kleine slokjes. Drie kopjes per dag.