Borrelhapje met kleurrijke bloemen

150 150 Kruidjes.be

Bloemen om te eten … er is werk aan geweest, want een aantal jaren geleden zagen mijn leeftijdsgenoten bloemen alléén als decoratie. Een borrelhapje met bloemen? Ik moest iedere keer zeggen: “Je mag zo’n madeliefje gerust opeten hoor. Je hoeft het niet stilletjes onder de tafel te laten verdwijnen.” Nu hoef ik het niet meer bij mijn met bloemen gepimpte borrelhapjes te zeggen. Nu vragen mijn vrienden: “Waarvoor is dat madeliefje goed?” en hup, ze spelen het binnen.

Bloemen zijn heerlijk eenvoudig en toch rijkelijk en smaakvol. Ze brengen magie in mijn gerechten. Niks in de handen, niks in de mouwen en hup, je toverhapje is klaar. Ik gebruik graag dovenetels. Ik heb er witte, paarse, gele en roze in de tuin staan. Maar er staan ook look zonder look, maartse en driekleurige viooltjes, bernagie, lavendel, roos, Oost-Indische kers, salie en ananassalie, tijm, korenbloem, gele mosterd, fuchsia … er is wel altijd iets te vinden. Om de kleuren nog beter te laten uitkomen, gebruik ik er altijd wat groen bij. Blaadjes van munt, roomse kervel, pimpernel … en als ze te groot zijn naar mijn goesting, knip ik ze in stukjes. Af en toe geven enkele spikkels maanzaad een crescendo aan mijn hapjes, dat hangt een beetje van mijn bloemenkeuze af.

Heerlijke bloemen

Ik moet je niet vertellen dat je alleen bloemen kan eten, als ze niet bespoten zijn. Je kan in de handel schaaltjes met eetbare bloemen kopen. Ik schrik altijd van de prijs. En weten dat je zelf in een kleine bak al heel wat leuke bloemen kan zetten. Twee keer plezier, een keertje voor het oog en een keertje voor je gerechten.
De meeste bloemen hebben niet zoveel extra waardevolle stoffen. De plant lokt de bijtjes met een zijn geurige bloemen. Die beestjes bevruchten hem en dan kan de plant aan de zaadaanmaak beginnen. En daar gaat het natuurlijk om.
Behalve enkele uitzonderingen zoals goudsbloem, rode zonnehoed en kamille gebruiken we de bloemen niet echt in medicinale drankjes.
Kruiden hebben de meeste waardevolle stoffen net voor de bloei. Maar bloemen zijn ‘een liefhebberij voor het oog’ zou mijn oma Anthonie gezegd hebben. Hoewel ze geen bloemen zou gegeten hebben. Maar haar kleindochter wel hoor! Zeker weten!

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'