Cholesterol

150 150 Kruidjes.be

Dat we ze nog lang mogen mogen!

Stuur de mensen, die je een gezond en lang leven toewenst, maar dadelijk de ‘kruidige’ natuur in. Stevige wandelingen, preventief kruidengebruik en kruiden die specifiek zorgen voor een lang leven helpen misschien om je wens waar te maken.
Begin er het best meteen zelf aan, want ook jou wens ik een lang en gelukkig leven.

Cholesterol

Cholesterol is een van die minder prettige feestcadeautjes. Gezonde voeding brengt ons opnieuw op het juiste pad.
Cholesterol is een vetachtig materiaal dat in heel wat weefsels en in ons bloed aanwezig is. We hebben dat vetachtig materiaal nodig. Goede cholesterol is een belangrijk onderdeel van celmembranen, steroïde hormonen en galzouten.
Het gaat pas mis als er te veel van die vetachtige stoffen in ons lichaam zit. Ons bloed weet dan niet goed wat te doen met dat overaanbod aan vet en plakt het dan maar tegen de wand van onze bloedvaten. Die verengen en verharden. Het bloed stroomt niet meer zo vlotjes door ons lichaam en dat veroorzaakt hartkwalen en beroertes (atherosclerose).

Voeding

Knoflook, zoethout, havermout, groene thee, artisjok, walnoot, soya, appel en…een glaasje wijn kunnen een handje toesteken om je cholesterol in goede banen te leiden. Ik zet er vijf voor jou op een rijtje.

 

 • Knoflook (Allium sativum)
  Knoflook vermindert de cholesterolspiegel. Als je regelmatig een teentje knoflook op je menu zet, voorkom je atherosclerose. Studies hebben aangetoond dat mensen die een beroerte kregen veel minder kans hebben op een tweede aanval, als ze regelmatig knoflook gebruiken. Vooral oudere mensen hebben er alle baat bij om geregeld knoflook op het menu te zetten. En ja, ik weet het wel: de geur!  Inderdaad, ik vind die ook niet zo prettig. Maar voor een lang en gezond leven moet je hem erbij nemen. Vind je het onoverkomelijk? Kies dan voor tabletjes of geluletjes. Die lossen in je maag op en laten geen geurtjes na.
 • Zoethout (Glycyrrhiza globra)
  De chinezen noemen zoethout de grote ontgifter. Het is een van de belangrijkste Chinese tonicums. De Chinezen noemen hem vaak de grootvader van de kruiden. Zoethout is niet alleen goed voor je cholesterol. Net zoals knoflook helpt hij ook heel wat andere narigheid voorkomen.
 • Haver (Avena sativa)
  Haver is ideaal voor een lang en gelukkig leven. Er zitten veel vitale mineralen in. Havermout kleurt je leven, want het is goed tegen depressie. Je cholesterolspiegel verlaagt, als je haverzemelen op je menu zet. Dat heeft recent onderzoek uitgewezen. Havermeel had minder goede resultaten. Regelmatig havermoutzemelen op je bord en je voorkomt hartklachten en atherosclerose.
 • Groene thee (Camellia sinensis)
  Hier bij ons in het westen drinken we vooral zwarte thee. De theeblaadjes worden gefermenteerd. Groene thee krijg je door de blaadjes eerst te stomen en daarna te drogen. Woeloengthee zit daar tussenin. Die is gedeeltelijk gefermenteerd. Het is nu net die thee die helpt bij te hoge cholesterol.
 • Wijnstok (Vitis vinifera)
  En dat we ze nog lang wijn mogen mogen kan zelfs een positieve invloed hebben op je cholesterol. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat je niet moet overdrijven. Wijn helpt de cholesterolspiegel verlagen. Volgens sommige onderzoeken beschermt wijn tegen hartziekten. Dr. M.Maury heeft voor elke kwaal een andere soort wijn als remedie. Allen daarheen …

 

 

 

 • Bericht-tag: