Citroenmelisse (Melissa officinalis)

150 150 Kruidjes.be

Van citroenmelisse maak ik altijd frisse limonade. Die is lekker en gezond:

Ingrediënten:

4 grote, liefst onbespoten citroenen
150 g kristalsuiker
1 liter water
bosje verse citroenmelisse
ijsblokjes

Werkwijze:

Schil de citroenen en doe ze in een hittebestendige kan.
Doe de suiker erbij.
Giet er juist zoveel kokend water bij dat de suiker kan oplossen.
Doe er de helft van de citroenmelisse bij.
Laat trekken tot het water afgekoeld is.
Pers de citroenen uit en doe die bij het afgekoelde water.
Doe er de rest van het koude water bij. Je gebruikt altijd wat meer of minder van de aangegeven ingrediënten naar eigen smaak.

Laat de limonade twee uur in de koelkast staan. Doe de citroenmelisse eruit net voor je de limonade serveert.
Doe er enkele verse takjes citroenmelisse bij, een schijfje citroen en ijsblokjes.

Citroenmelisse houdt van volle zon of lichte schaduw. De plant staat niet graag in natte grond. De vriezeman mag zelfs tot –20 °C gaan, het kruid overleeft het wel. In drie jaar tijd kan citroenmelisse 75 tot 100 cm hoog en 50 cm breed worden.

In de herfst snij je het best de stengels af. Dat kun je in de zomer nog eens doen. Dan blijft de plant mooier en geniet je langer van de verse blaadjes. Je kunt het kruid scheuren of stekken in de zomer.

In de handel zijn cultivars te koop zoals Melissa ‘Aurea’ en Melissa ‘All Gold’.

Hoe maak je citroenmelisselikeur?

Als je deze vraag stelt, veronderstel ik dat je de plezante toer op wilt. Moet kunnen! Misschien is het volgende recept dan wel wat voor jou.

Ingrediënten:

100 g citroenmelisse
5 g kaneel
3 g kruidnagel
1,5 g nootmuskaat
10 g citroenschil
1 l eau de vie
200 g suiker

Werkwijze:

Laat de kruiden minimaal 6 weken trekken op alcohol. Dat mag brandewijn, eau de vie, wodka of jenever zijn. Zet de pot, die je goed afsluit op een matig warme plaats.

Filter na zes weken de drank en doe er de suiker bij.

Doe je drank in flessen en zet ze op een donkere plaats. Blijf er nog 6 maanden vanaf, als je een heerlijke drank over je smaakpapillen wilt laten glijden.

Hoe maak je citroenmelissesiroop?

Pluk mooie verse blaadjes citroenmelisse en overgiet ze met kokend water tot alle blaadjes kopje onder zitten. Laat een nachtje staan en doe alles door een neteldoek.

Neem een liter vocht en doe er een halve kg witte suiker bij.

Breng de vloeistof aan de kook en giet ze kokend heet in glazen bokaaltjes. Zet die eerst op een vochtige doek. Dan zullen ze niet springen.

Deze siroop blijft een jaar, zelfs langer, goed zolang het potje niet geopend is. Eens geopend kun je de siroop nog een week of twee bewaren in de koelkast. Daarna komen er vlokjes schimmel op.

Deze siroop kun je bij droge witte wijn doen. Hoe meer siroop hoe zoeter. Je moet zelf even proeven hoe zoet het voor jou mag zijn.

Je kunt de siroop ook overgieten met blauwe of rode spa. Doe er een ijsblokje bij en steek een citroenmelissetakje in de karaf of in je glas. Geniet op een zwoele zomeravond van deze heerlijke drank, terwijl je naar de sterren kijkt. Weet ook dat Hildegarde von Bingen, een kloosterlinge uit de 11de eeuw zei: “Wie citroenmelisse in de tuin heeft staan, hoeft nooit meer triestig door het leven de gaan.”

Met deze drank zou het dus altijd … bingo moeten zijn.

  • Bericht-tag: