Citroenmelisse, een kruid om gelukkig van te worden

150 150 Kruidjes.be

Melisse betekent vrij vertaald ‘bij’ en officinalis betekent dat onze voorouders de plant gebruiken in hun apotheek. Deze plant vond je vroeger vaak bij bijenkorven. De plant heeft veel nektar en een uitgesproken lekkere geur.

Hildegarde von Bingen, een kloosterlinge uit de 12de eeuw zegt:”Wioe citroenmelisse in de tuin heeft staan, hoeft nooit meer triestig door het leven te gaan”. Mildert citroenmelisse het gemoed?

Samen met salie staat citroenmelisse in de belangstelling van onderzoekers die dementie bestuderen, want ze kunnen het geheugen helpen zonder verslavend te werken, of vervelende neveneffecten op te roepen. In extracten van citroenmelisse zitten stoffen die direct in onze hersenen actief zijn. Een hersencel kan een signaal doorgeven aan de buurcel door een welbepaalde stof, een neurotransmittor, los te laten in de ruimte tussen de twee cellen. Deze stof zal dan binden op een specifieke plaats in de wand van die buurcel, op de zogenaamde receptor. De buurcel voelt deze binding en reageert er verder op. In citroenmelisse zitten stoffen die rechtstreeks kunnen binden op bepaalde receptors in onze hersencellen. Op deze wijze kan citroenmelisse verhitte gemoederen bedaren en ook dementerende personen helpen door het dementieproces te vertragen.

Citroenmelisse siroop

  • Pluk mooie verse blaadjes citroenmelisse en overgiet ze met kokend water tot alle blaadjes kopje onder zitten.
  • Laat een nachtje staan en doe alles door een neteldoek.
  • Neem een liter vocht en doe er een halve kg witte rietsuiker bij.
  • Breng aan de kook en giet kokend heet in glazen bokaaltjes.

Deze siroop blijft een jaar, zelfs langer, goed zolang het potje niet geopend is. Eens geopend kan je de siroop nog een week of twee bewaren in de koelkast. Daarna komen er vlokjes schimmel op.

‘Blij met mij’-limonade

Een onthaalmoeder vertelde me dat deze limonade echt helpt om kinderen rustiger en blijer te maken.

  • Overgiet een laagje siroop met bruis- of gewoon water.
  • Doe er een ijsblokje bij.
  • Steek een citroenmelissetakje in de karaf of in je glas.

Deze siroop kan je ook bij droge witte wijn doen. Hoe meer siroop hoe zoeter. Je moet zelf even proeven hoe zoet het voor jou mag zijn.

  • Bericht-tag: