Kruiden drogen: warm, donker en luchtig.

150 150 Kruidjes.be

Kruiden drogen doe je in de meeste gevallen alleen om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken. Droog ze nooit in de volle zon, dan verkleuren ze en verliezen ze waardevolle bestanddelen. Leg ze ook niet op krantenpapier want de kranteninkt gaat af. Kortom: droog je kruiden donker, luchtig en warm. Dat kan op een zolderkamer. Plak dan de dakraampjes dicht. Zet twee stoelen tegenover elkaar en leg er een oud vliegenraam tussen. Strooi je kruiden over het gaas en hussel ze geregeld eens door elkaar. Geniet ondertussen van de heerlijke geuren die vrijkomen. Nu denk je misschien: “Die is goed, ik heb helemaal geen zolder.” Wel beste vriend(in), dan is er nog de warme luchtoven. Als je de kruiden op een rooster, of op bakblikken legt, dan schuif je verschillende lagen boven elkaar in de oven. Warm de oven niet warmer dan 35 graden. Anders gaan er te veel waardevolle stoffen verloren. Steek een kurken stop tussen de ovendeur, dan kan de vrijgekomen vochtige damp weg.

Hoe lang het droogproces duurt? Dat verschilt van kruid tot kruid. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe warm en hoe vochtig het in die ruimte is. Ik zou zeggen, als de kruiden ritselen en de stelen gemakkelijk breken, verwerk de kruiden dan verder. Doe ze in een bruine papieren zak. Die is poreus en donker. Zo bewaar je de kruiden een jaar lang in hun optimale toestand. Daarna verliezen ze van hun waarde.

Kruiden drogen op een kartonnen deksel van een doos is ook een optie. Leg een stuk keukenrol in de doos, leg je kruiden erin, niet te veel of te dik op elkaar, en zet de doos op de verwarming of in je warme veranda. Vergeet er niet een keukenhanddoek over te leggen. Dan komt er geen vuil in en kunnen de kruiden donker drogen. Op die manier blijft de kleur mooi en bewaar je voldoende waardevolle stoffen.

En dan zijn er ook nog de droogkasten die je in de handel koopt. Die stel je op de gewenste temperatuur in. Handig. Maar op een oud vliegenraam droog je veel meer kruiden tegelijk.

  • Bericht-tag: