Daniëlle Houbrechts

Kruidige kennismaking!

Wilde kruiden veranderden het leven van Daniëlle Houbrechts

Het leven kan een heel andere wending nemen, als (wilde) kruiden het roer overnemen. Een sociaal assistente, die ook een onderwijzersdiploma op zak had, werd er een heel andere persoon door. Daniëlle Houbrechts weet er alles van en leidt u graag naar de mooiste plekjes van haar kruidenwereld.

Wilde kruiden maken u gelukkig

Een afsprakenagenda die bol staat van kruidenactiviteiten: voordrachten, wandelingen, workshops, radiopraatjes, boeken schrijven. Wilde kruiden staan zo maar in de natuur, maar leveren stof tot nadenken, opzoeken, overwegen, discussiëren, meedelen, en vooral: genieten. Daniëlle kan er nooit genoeg van krijgen. U kunt met haar op stap, bij haar kruidig leren koken, naar haar luisteren in de natuur of haar jamkitchen. Zij komt in uw eigen gemeente met u tussen de wilde kruiden wandelen. Of u kunt zich door haar laten verleiden tot een reisje in haar powerpointwereld vol schitterende kruidenbeelden. U komt er altijd een beetje gelukkiger van thuis.

Een nieuwe wereld

Daniëlle ontdekte de kruidenwereld toevallig: Ik kreeg interesse voor de wilde natuur, toen ik met een gids op stap ging. De man vertelde over de geschiedenis en de geneeskracht van bomen, kruiden en bloemen. Vooral de verhalen over de wilde kruiden fascineerden me. Een nieuwe wereld ging open. Ik begon kruidenboeken uit te pluizen en probeerde allerlei recepten op basis van wilde kruiden voor mezelf en mijn gezinsleden uit. Die overleefden mijn experimenten. Wat later kon ik een driejarige opleiding voor herboriste (kruidendeskundige) volgen. In 1990 werd ik zelfstandige herboriste.”

Op het juiste moment

Daniëlles belangstelling voor de natuur kwam precies op het juiste moment. “Ik zocht al een tijdje opnieuw een betrekking als maatschappelijke werker. Ik was namelijk bij de geboorte van mijn eerste zoon gestopt met werken. Zes jaar later opnieuw werk vinden was geen sinecure. Ik was dus heel blij toen ik de wilde kruiden als werkterrein kon aanpakken.”

Mensen helpen primeert

Als kruidendeskundige helpt Daniëlle mensen, net zoals ze dat in haar vorige beroep kon. “Als maatschappelijk werker merkte ik dat veel vrouwen vaak zonder levensdoel zitten, als de kinderen het huis uit zwermen en de echtgenoot heel de dag buitenshuis werkt. Toen ik als herboriste begon, wilde ik in eerste instantie met die dames de natuur in trekken om hen op nieuwe ideeën te brengen.

Ik was razend enthousiast, maar het leek wel of niemand op mij stond te wachten. De mensen vroegen zich af wat er leuk kon zijn aan een wandeling tussen ‘onkruid’.”

En toen was er … Libelle en Lannoo

Het tij keerde toen Daniëlle bij het Vlaamse weekblad Libelle begon te schrijven. Kort daarna begon ze ook aan een reeks van drie kruidenboeken bij de topuitgeverij Lannoo. “Vanaf dat moment begon de interesse van het publiek te groeien.” Nu, 15 jaar later, schrijft Daniëlle haar tiende boek. Deze keer over haar kruidenidolen: Hildegarde von Bingen, Dodoens, Strabo, Vogel, e.a. Ondertussen staat Daniëlles agenda nog altijd vol met kruidige afspraken.

“Ik vertel hoe ze vroeger wilde kruiden gebruikten en hoe je nu en hier zelf aan de kruidenslag kunt in de keuken, de huidverzorging, de huisapotheek of zelfs de versiering van ansichtkaarten.”

Paardenbloemen: een feest!

Een belangrijk aspect van een uitstap met Daniëlle Houbrechts is de kruidenlunch, die je na de wandeling aangeboden krijgt. “De samenstelling ervan wisselt per seizoen. In het voorjaar krijgen de mensen bijvoorbeeld als aperitief droge witte wijn met paardenbloemsiroop. In de herfst gebruik ik bij de wijn rozenbottelsiroop. De meesten reageren heel verrast als ze de lunch zien en vooral als ze merken hoe lekker die wilde kruiden smaken. In de gerechten zitten ook allerlei wilde bloemen. Zo gebruik ik madeliefjes in de soep en versier ik borrelhapjes met grootkaasjeskruid, Oost-Indische kers of bessen. Als de mensen horen dat die wilde bloemen ook eetbar zijn, kijken ze echt verbaasd.”

Uw zorgen: aan de takken van de bomen

Daniëlle is ervan overtuigd dat de natuur problemen helpt oplossen. “Natuurlijk ben ik geen arts, maar ik geloof wel dat een wandeling in de natuur rust, kracht en inspiratie geeft. En dat heb je nodig als je in de problemen zit. Tijdens een kruidenwandeling zeg ik altijd: ‘Probeer de natuur te voelen en hang je zorgen aan de takken van de bomen’. Dat helpt echt! Bij mij toch. Soms spoken er in het begin van een wandeling allerlei nare dingen door mijn hoofd. Op de terugweg heeft dat gevoel dan voor fijne gedachten plaats gemaakt. Zo maakt de natuur mij en andere mensen gelukkiger. Sommige deelnemers aan de kruidenwandelingen sturen me na afloop een kaartje of bellen me. Daaruit put ik echt enorm veel voldoening.”