Pesto van daslook (Allium ursinum)

150 150 Kruidjes.be

Kan je de lente echt ruiken in april? Ja hoor, als de daslook komt piepen, pluk ik een stukje af en ruik ik eraan. Dit is lente! Mijn tuin staat vol daslook, want in de natuur komt ik hem niet zo vaak tegen. Trouwens: daslook is beschermd en je zou hem wel eens met lelietjes van dalen kunnen verwisselen. En als je die giftige lelietjes-van-dalenbloemen met hun op daslook lijkende bladeren verwerkt, zal het niet je beste dagje zijn! Mijn daslook pruttelde eerst wat tegen toen ik hem in mijn tuin vertroetelde, maar met wat kalk rond zijn tenen en op een eerder vochtig plekje, wilde hij er wel voor gaan. Nu is hij niet meer tegen te houden, mijn hele tuin staat vol. Maar, geen probleem hoor. Ik maak met alle soorten van genoegens daslookpesto voor een heel jaar. Ik doe de pesto in kleine potjes en vries hem in. En daar snoep ik dan een heel jaar lang van, want deze pesto verwent mijn pasta’s, soepen, mayonaise, sauzen … Ik moet me echt inhouden, want soms reclameert mijn man, omdat de daslook overheerst. Trop is trop natuurlijk en vooral maaglijders moeten opletten. Maar echt … die pesto is zo lekker en dan heb ik nog niet eens verteld waarvoor daslook goed is. Mijn grootmoeder zie altijd: “Eet prei in maart en daslook in mei, dan ben je het hele jaar doktervrij.” Ik dacht dat ze dat zomaar als aangenaam rijmpje zei, maar neen hoor. Je wordt er beresterk van, kijk maar in het Duits: daar heet het kruid Bärlauch, misschien omdat beren ervan aten en daarom … beresterk werden?

Is daslook echt zo gezond?

Vele kenners beweren het volgende: daslook reinigt je lever en gal, helpt je darmflora optimaal zijn werk doen. Daslook zuivert het bloed en je hart wordt er gelukkig van. Het kruid is goed voor je aders, je krijgt minder vlug last van aderverkalking en het verlaagt je cholesterol. De blaadjes werken antibiotisch, want ze bestrijden ziekteverwekkers. En het werkt antiseptisch, want het ontsmet waar nodig. Voor huidaandoeningen, veroorzaakt door een vervuild systeem, is daslook een aanrader. Dus oma had gelijk, en die beren natuurlijk ook …
Maar nu wil je weten hoe ik de pesto maak, wel: neem een vijzel, daslook, olijfolie, peper en zout, Parmezaanse kaas, knoflook plus pijnboompitten.
Twee handen vol gewassen jonge gehakte blaadjes
Pijnboompitten (twee eetlepels)
Een teentje knoflook
Parmezaanse kaas (1 eetlepel)
Zwarte peper

Grof zeezout dat is grover van structuur dan fijn zout en mengt beter.
Olijfolie, die gaat niet overheersen want die moet concurreren tegen de smaak van ‘numero uno der lentekruiden’.

Doe alles, behalve de olie, in een vijzel en druk fijn. Dat lukt als je goed drukt en niet met slappe handjes werkt. Komaan zeg!
Giet er olijfolie bij tot je een dikke massa krijgt.
Parmezaanse kaas roer je het best voor het serveren onder de pesto. Die wordt veel vlugger slecht, als je de kaas dadelijk bij de hele pesto-bereiding doet. Zonder de kaas kan je deze pesto een 3-tal weken in de koelkast bewaren. Doe je de kaas er toch van in het begin bij, zet dan een laagje olie over de pesto voor je die in de koelkast zet. Dan bewaart die langer. De olie kan je afgieten of onder de bereiding roeren. Het geheel wordt dan natuurlijk slapper.
Ik doe de pesto in kleine potjes en vries hem in. Lukt perfect. Je pasta-pesto-schotels blijken, een heel jaar door, een gezonde, wulpse verrukking. Echt waar! En de witte, geurige bloemen, daar heb ik het later over, want die zijn er nu nog niet.

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'