Olie van daslook

150 150 Kruidjes.be

De bloemen van daslook staan nu open, pluk ze dankbaar en geniet van de heerlijke lookgeur. Overgiet een met daslookbloemen gevuld potje met olijfolie, laat het ongeveer 2 weken staan en … hupsake: niks in de handen, niks in de mouwen: je ‘werelds beste daslookolie’ is klaar. Je hoeft hem alleen nog maar te zeven. Je kunt er vinaigrettes mee parfumeren, én krielaardappeltjes of ander lekkers in bakken. Daslook heeft een sterke smaak. Ik heb hetzelfde ook al eens met de daslookbladeren gedaan. Ook prima, maar de bloemen zijn nog krachtiger. Vergis je niet en verwissel de daslookbladeren niet met die van lelietjes-van-dalen (Convallaria majalis) of met die van de herfsttijloos (Colchicum autumnale), want dat zou je beste dagje niet zijn. Lelietjes-van-dalen en herfsttijllozen zijn echt wel giftig.

Ook de knolletjes kan je in olie stoppen. Maar gebruik dan alleen knolletjes die in je tuin staan, want ze roven uit de natuur is geen goed idee. Ook deze sierlijke ondergrondse delen geven een heerlijke smaak aan de olie. Graaf ze uit, was ze en giet er olijfolie op. De smaak van de wortel is heel doordringend. Je kan voor daslook gerust olijfolie gebruiken. Die heeft ook een intense smaak, maar daslook laat zich niet doen. Soms overheerst zijn smaak zo fel dat je denkt ‘helaba, is dat er niet een beetje over?’ Maar dan heeft bibi er het volgende op gevonden: ik meng de daslookolie met maagdelijke olijfolie en dan komt het helemaal goed. Een ietsie pietsie zout tempert de daslooksmaak.

Beresterke daslookolie

Daslook heet in ’t Latijn (Allium ursinum). Onze voorouders wisten het al ‘je wordt er zo sterk als een beer van’ dachten ze en dus aten ze de plant en werden sommigen … beresterk.
“En wat heeft de das er dan mee te maken?” vroeg me onlangs iemand. Een pientere dame antwoordde: “Dat is nu look, afgekort DAS look!” En opgelost was het probleem. Ja waarom wij voor de das kozen? Om iets anders te doen dan de anderen zeker, want In ’t Duits heet de plant ‘Bärlauch’. In ’t Engels Bear’s garlic en in ’t Frans ‘Ail des ours’. Wij kozen dus voor ‘daslook’ hoewel in de volkstaal ‘beerlook’ ook wel voorkomt.
En ja hoor, dassen lusten daslook. 
Daslook vormt natuurlijke antibiotica, en doodt bacteriën en schimmels. Daslook voorkomt aderverkalking en verlaagt je cholesterolspiegel. En dat heeft Alfred Vogel, een bekende Zwitserse herborist, ontdekt. Hij schreef daslook voor aan patiënten die last hadden van slagaderverkalking of verhoogde bloeddruk. Dus, lekker van smaak (als je tenminste van look houdt), gezond en in een mum van tijd klaar. “Noe moe, aan de slag!” zou ik zeggen.

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'