Echinacea (Echinacea purpurea)

150 150 Kruidjes.be

Rode zonnehoed of in ’t Latijn Echinacea purpurea, is een plant die Alfred Vogel, een Oostenrijkse plantkundige, in de jaren vijftig bij de indianen leerde kennen. Gelukkig sprak het opperhoofd van de Sioux-indianen ook Engels. Hij vertelde over de geneeskrachtige stoffen in deze, voor hem en zijn Sioux, heilige plant. Alfred Vogel bracht zaad van de rode zonnehoed mee naar Oostenrijk en liet de eerste planten in zijn tuin groeien.

Er zijn verschillende soorten rode zonnehoed. Zo heb je de Echinacea purpurea met een wortelstok. En dan is er nog de Echinacea angustifolia met een lange penwortel.
Deze twee planten hebben ongeveer dezelfde werking. Sommige deskundigen beweren dat Echinacea angustifolia iets krachtiger werkt. Hoe dan ook, wetenschappelijke werken hebben het meestal over deze twee soorten. Heel af en toe verschijnt de naam Echinacea pallida. Die zou ook geneeskrachtig zijn volgens recente onderzoekgegevens.
Over Echinacea magnus is er de laatste tijd ook veel te doen. Deze plant is een cultivar. Ze willen de actieve stoffen van de plant verhogen. Dat gebeurt door bemesting en groeihormonen. Op sommige plekken zetten ze deze bloemen onder kappen. Dan komen er bijen … ‘bijen’. De honing van deze bijen zou heel geneeskrachtig zijn.
Maar als je eenvoudig te werk wilt gaan, kies dan voor de Echinacea angustifolia.

Waarvoor is Rode Zonnehoed goed?

Noord-Amerikaanse indianen maakten dankbaar gebruik van deze plant. Ze kauwden op de bladeren of op de wortels, als ze één of andere ontsteking of een slangenbeet hadden gekregen.
Maar ook in onze gebieden krijgt de rode zonnehoed nu alle aandacht. Ze komt niet in het wild voor zoals in Noord-Amerika. Maar meer en meer tuintjes pronken met deze prachtige bloemen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat deze plant een van de meest bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, als gevolg van onzuiver bloed, kan de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je helpen. Ze dringt dan de verzwering terug en neemt de pijn weg.
Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen kan deze plant prima helpen.
Als je zit te vechten tegen netelroos, heb je soms vreselijk last van jeuk. Ook hier kan de rode zonnehoed een handje toesteken. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de vorming van witte bloedlichaampjes met rode zonnehoed vergroot en dat is een goede zaak. Witte bloedlichaampjes hebben we nodig om infecties te bestrijden.
In de handel koop je een alcoholisch aftreksel (tinctuur). Er zijn ook capsules met poeder of pilletjes te koop. Die zijn iets handiger als je op reis bent of als je ze aan kinderen wilt geven.

Hoe verwen je Rode Zonnehoed in je tuin?

Rode zonnehoed houdt van een humusrijke grond. Geregeld een beetje kalk doet hem goed. Vanaf het derde jaar kan je hem scheuren. De plant groeit in maart-april. Je kweekt hem ook gemakkelijk uit zaad, als je de zaadjes onder glas laat ontkiemen. Als de plantjes de pampers ontgroeid zijn, plant je ze het best uit.
In mei krijgen ze hun definitieve plek in de tuin. Je oogst de bloemen, als ze volgroeid zijn. Dat zie je door een bloemhoofd open te snijden. Als je een bordeauxrode lijn ziet is het zover.
Je kunt, als je dat wilt, de volledige plant oogsten met wortel en al, maar verwacht dan, zoals die ene mevrouw uit ’t stad (Antwerpen) geen rode zonnehoeden meer het jaar nadien …

Hoe maak je rode zonnehoed-tinctuur?

Overgiet 50 gram fijngesneden (wortel), blad, stengel en bloem met ¼ liter graanjenever van 38 tot 40 graden. Laat twee weken trekken. Zeef het kruid eruit en bewaar de tinctuur in donkere flesjes. Als je de tinctuur aanvult met water, kun je er ook mee gorgelen.

Hoe gebruik je rode zonnehoed?

Gebruik de rode zonnehoed het liefst preventief. Daarvoor zijn drie keer per dag 20 druppels voldoende. Hebben de vijandelijke ziekteverwekkers onvoorzien toegeslagen, eet dan onmiddellijk een boterham met 40 druppels tinctuur erop. Nadien neem je elk uur 10 druppels. Doe dat zo nodig, drie dagen lang, tot de symptomen er vriendelijker uitzien. Verminder dan de dosis en neem drie keer per dag 20 druppels tot de infectie overwonnen is.
Er zijn geen nevenverschijnselen bekend, maar als je echt overdrijft, word je misschien misselijk en duizelig. Overdrijven is trouwens nooit goed! En dan nog even iets: als het om een ernstige kwaal gaat, informeer dan je huisarts. Samen met de arts kun je gemakkelijker de oorzaak van de kwaal achterhalen en een remedie kiezen.

  • Bericht-tag: