Etherische oliën

150 150 Kruidjes.be

Planten zijn slimmer dan we denken. Om zich voort te … planten zijn er in de meeste gevallen insecten nodig. Die zorgen voor de bestuiving. Mooi bedacht, maar hoe komen die insecten bij die planten terecht? Wel, daar hebben die slimmerds het volgende op bedacht. Ze produceren lekkere geurtjes. De insecten laten zich graag verleiden door die heerlijke aroma’s en komen graag een kijkje nemen. Sommige planten hebben deze geurfabriekjes ondergebracht in de bloemblaadjes, denk maar aan de rozen. Andere hebben een lekker ruikende schil zoals sinaasappels, citroenen enz.

Maar ook zaden, bladeren of stengels zorgen voor een aparte geur. De stoffen die deze specifieke geur voortbrengen noemen we etherische, essentiële of vluchtige oliën. We kunnen ze aan de planten en vruchten onttrekken door o.a. destilleren, persen en weken.

Je kunt je voorstellen dat je heel wat planten of vruchten nodig hebt om een beetje van deze olie samen te krijgen. Je staat er werkelijk van te kijken dat je voor 1 liter citroenolie 3000 kleine citroenen nodig hebt. 400 kilo tijm is er nodig voor 1 liter tijmolie. Daarom is etherische olie ook peperduur. Maar omdat die zo geconcentreerd is, heb je er natuurlijk maar een paar druppeltjes van nodig.

2000 jaar voor onze jaartelling wisten de Chinezen al dat sommige van deze etherische oliën geneeskrachtige eigenschappen hadden. Deze kennis verspreidde zich over Indië, Perzië en Egypte. In Egyptische, belangrijke graven hebben archeologen heel wat flesjes met etherische olie gevonden. Aromatische stoffen waren dan ook erg belangrijk in de Egyptische geneeskunde. Maar ook in zeep, reukwaters, parfums en baden waren etherische oliën niet weg te denken. In die hygiënische verbanden werden ze zo belangrijk, dat de dokters de medische werking van deze oliën een beetje uit het oog verloren.

Tijdens de eerste wereldoorlog hadden de artsen dan weer een gebrek aan medicamenten. De Franse dokter René Maurice Gattefossé herontdekte toen de weldadige werking van etherische oliën. Later ontdekten deskundigen dat de etherische oliën ook via de huid bij de organen en spieren terechtkwamen. Na een massage met etherische olie vond je er na een uur al sporen van terug in het bloed. Op deze basis ontwikkelde zich de aromatherapie.

Hoe moet je etherische oliën gebruiken?

Omdat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, gebruik je ze het best niet puur.

Druppel enkele druppels etherische olie in een aromalampje. De geur verspreidt zich dan in de kamer. Sommige oliën zoals bergamot, citroen, pompelmoes, ijzerhard, hysop en citroengras (lemongrass) hebben een stimulerende, verfrissende werking. Ze voorkomen vermoeidheid en bevorderen het concentratievermogen.

Ceder-, geranium-, lavendel-, melisse-, mirte-, rozen- en sinaasappelolie verwekken de slaap en kalmeren, als je ze in een beetje water laat verdampen.

Als er een hele avond in je woonkamer gerookt is, verdrijf je die vieze stank uit je woonkamer door enkele druppeltjes jeneverbes-, citroengras- of salie-olie in zo’n lampje te verbranden.

Met welke etherische oliën kan ik masseren?

Voor een massage gebruik je het best amandel-, sint-janskruid- of tarwekiemolie. Daarbij doe je dan een paar druppels etherische olie. Masseer je voeten hiermee. De olie komt via de huid in de bloedbaan terecht en doet haar werk.

Mag etherische olie ook in mijn bad?

Laat je bad eerst vollopen. Meng dan een beetje etherische olie met babybadolie bijvoorbeeld en meng dat onder het water.

Hoe maak ik een nat kompres met etherische olie?

Doe eerst gekookt water in een schaal. Voeg er de etherische olie bij en laat het water dan afkoelen tot lichaamstemperatuur. Dompel er een doek of watje in. Leg dat op de pijnlijke plaats en draai er een droge doek omheen. Laat dit een tijdje zitten.

Attentie!

In verschillende boeken staat dat je etherische olie ook inwendig mag gebruiken. Let daarmee op. Niet elke etherische olie is er zomaar voor geschikt. In Duitsland is het zelfs ten strengste verboden etherische olie in te nemen. De Fransen daarentegen maken er geen probleem van.

Als je deze olie inwendig wilt gebruiken, neem dan de druppels na het eten in. Dan verteren ze samen met je voedsel. Hou je strikt aan het aanbevolen aantal druppels. Vergeet nooit dat etherische olie heel geconcentreerd is en je slijmvliezen kan aantasten.

Welke etherische olie is goed tegen winterhanden en –voeten?

Etherische olie van teatree (theeboom)

Voor de behandeling van wintervoeten kun je ze elke dag met een mengsel van een eetlepel amandelolie en twee druppels teatree-olie masseren.

De theeboom groeit in Australië en bevat zoveel geneeskracht dat je hem voor alles en nog wat kunt gebruiken.

Ook etherische olie van lavendel en citroen is goed tegen wintervoeten.

Doe twee druppels etherische olie van elke soort bij 1 eetlepel amandelolie en masseer je voeten.

Lavendel werkt verfrissend, antiseptisch en verzacht pijn.

Citroen werkt verfrissend, versterkend en antiseptisch.

Etherische olie van kamfer helpt tegen jeuk. Doe 3 tot 5 druppels olie bij een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water. Dep de jeukende plekken hiermee.

Je kunt etherische olie ook in water doen, zoals bij de volgende suggestie: etherische olie van goudsbloem helpt ook bij winterhanden en -voeten. Doe 10 tot 15 druppels in je hand- of voetbad. Dep je voeten of handen en laat ze verder drogen.

Je kunt wintervoeten ook behandelen met bloemen. Goudsbloem bv. werkt soms heel goed. Kook de goudsbloemen eventjes in water. Wacht tot ze wat afgekoeld zijn en leg ze dan op de pijnlijke plekken. Ook de lelie is hier nuttig. Kook een bol van de witte lelie in melk tot hij een beetje zacht wordt. Wrijf de leliebol fijn en leg hem lauw op je voeten.

Andere middelen om wintervoeten en –handen te behandelen zijn uien en selderij. Een ui doet soms wonderen. Pers een verse ui en meng het sap met een halve theelepel lanoline. Masseer met dit mengsel je voeten tweemaal per dag.

Een selderijsoepje verwent je wintervoeten of –handen ook. Laat de bouillonblokjes maar achterwege. Die hebben we nu niet nodig. Kook de selderij, ook de bladeren en de wortel die je in stukjes sneed. Laat alles op een zacht vuurtje 1 uur lang koken in 3 liter water. Neem ’s morgens en ’s avonds een voetbad in dit aftreksel.

  • Bericht-tag: