Fietsen in gezelschap van kruiden

150 150 Kruidjes.be

Fietsen is gezond, dat weten we allemaal wel. En waarom zouden we het niet doen, nu ons fietspadennetwerk zo verleidelijk naar ons ligt te lonken?

Als je je voorzorgen neemt voor kleine ongemakken, kan er echt niet veel verkeerd gaan.

Hier volgen enkele kruidige tips mocht je tegen de aardkorst vliegen. En troost je: zelfs de grootsten met namen als klokken zoals Boonen en Cancellara maken al eens onzacht kennis met moeder aarde. Dus niet getreurd, het stuur rechtgetrokken en even gekeken hoe groot de averij is? Blijkt het toch ernstig, dan maar de 112 bellen. Valt de schade mee, dan maar enkele kruidenmiddeltjes:

Etherische olie

Zorg ervoor dat je een klein flesje met etherische olie bij je hebt. Lavendel- of teatree-olie zijn geschikt om kleine wondjes te verzorgen. Doe enkele druppels op een pleistertje en kleef het op de zere plek. Deze oliën kunnen zonder problemen, onverdund hun werk doen (pas op! dat gaat niet met alle etherische oliën) . Ze zorgen ervoor dat de wonde vlug geneest en bestrijden infecties.

Zuivere honing

Hoe gek het ook klinkt, honing kun je perfect gebruiken op wonden.De bijen vliegen van bloem tot bloem en nemen geneeskrachtige deeltjes (stuifmeel) mee naar hun korf om er honing van te maken.

Wonden die slecht genezen moet je volgens wetenschappers Lücke, Gundel en Blattner met honing behandelen. Ze probeerden het eerst met kamillezalf en boorzalf, daarna met honing. En honing gaf de beste resultaten. Vooral honing in combinatie met levertraan gaf een heel bevredigend resultaat.

Dokter S. Efen van het Academisch Ziekenhuis van Calabar (Nigeria) schrijft: “Stinkende wonden worden na amper een week reukloos, als je ze dagelijks insmeert met zuivere honing. Zware brandwonden genezen door honing zonder dat ze infecteren.” Dus, denk ik dan, als honing werkt in zulke extreme gevallen, dan zal het zeker helpen bij kleine schaafwonden. En als je niet valt, kan je de honing lekker opeten tussen een heerlijke boterham. Zet eerst je fiets opzij, want met die boterham in je hand een bocht nemen … patat!

Arnica (Arnica montana L.)

Ik ken eigenlijk niets beters dan arnica, als ik moet ‘omgaan’ met builen en blauwe plekken.

Arnica-zalf voorkomt ontstekingen. De zalf reinigt en heelt wonden. Daarom raad ik altijd aan deze zalf op fiets- en wandeltochten mee te nemen. Je zou ze altijd bij de hand moeten hebben, want iedereen loopt of valt wel eens ergens tegenaan. Zeker als er kinderen in de buurt zijn. Arnica heet in ’t Nederlands niet voor niets valkruid. Arnica vind je bij ons haast niet in de natuur. Zelfs in onze tuintjes groeit de plant maar heel voorzichtig. Daarom koop je de zalf het best in een natuurwinkel of bij de apotheker. Opgepast! Niet in open wonden smeren.

 

  • Bericht-tag: