Tristan en Isolde en een onweerstaanbare liefdesdrank.

150 150 Kruidjes.be

Vroeger werden er wel meer ‘verstandshuwelijken’ gesloten. De ronkende naam die je als freule na het huwelijk mocht dragen, deed soms de gekste huwelijken ontstaan. Zo begint ook het verhaal van Isolde. Deze knappe puber mocht (moest) de vrouw worden van de Engelse koning. Op zich geen groot probleem ware het niet, dat deze iets oudere heer haar grootvader had kunnen zijn. Hoe dan ook, het huwelijk zou plaatsvinden, en leeftijd had hier geen belang. Engeland moest een troonopvolger krijgen en liefst zo vlug mogelijk, want King Marc stond al bijna met twee voeten in het graf.
Als kleine, ouderlijke ondersteuning (je weet hoe moeders zijn …) had de moeder van Isolde een kruidendrankje klaargemaakt. Als je hiervan dronk, was de weg naar de ziel open voor liefdesgevoelens. Je keek maar beter goed uit je doppen, vooraleer je het glas met de kruidendrank klonk met ander gezelschap. Als je glas leeg was, werd je hopeloos verliefd op diegene die je op dat ogenblik in de ogen keek. Als die persoon ook van die drank binnen had … Tja, dan was er echt helemaal niets meer aan te doen.
Tristan had de opdracht de Ierse Isolde naar Engeland te brengen. Isolde stapte met een pruillip op de boot. Ze kende Engeland helemaal niet, laat staan haar toekomstige echtgenoot. Daarbovenop werd het na enkele dagen snikheet op het schip. Isolde vroeg aan haar dienstmeisje iets te drinken. En die maar zoeken, en zoeken, en zoeken. Uiteindelijk vond zij de kruik met de liefdesdrank. Zij wist natuurlijk niet dat de drank uitsluitend voor Isolde en haar king bestemd was. Liefst nog voor tijdens de huwelijksnacht. Anders had ze het wel gelaten. Maar ja, even later was het te laat. Want Isolde had haar eerste slokjes al binnen en gaf toen de beker aan Tristan, die gretig de rest naar binnen kieperde. Ze keken elkaar voldaan in de ogen en voelden toen ineens van alles kriebelen. Uiteindelijk is Isolde toch met koning Marc getrouwd, maar al haar liefde was voor Tristan tot aan haar dood. En Tristan … die ontsnapte ook al niet aan zijn liefdeslot, want hij had alleen nog Isolde in zijn gedachten.
Mot je meemaken !

Isoldes liefdesdrank:
De drank bestond uit hoofdzakelijk bedwelmende Frangipani-bloemen (familie van de oleander en de jasmijn). Verder zat er nog rozemarijn, oranjebloesem, marjolein en wierook in de drank.
Al deze kruiden stimuleerden de geslachtsklieren, waardoor je vanzelf allerlei in je lichaam voelde wakker worden.
In die dagen voegden ze ook speciale kruiden voor mannen en vrouwen aan die basisdrank toe.
De heren kregen als extraatje mandragora (alruin), aloë en orchideeënknollen-poeder. De dames kregen er nog een snuifje vlierbloesem en zoethout bij.
Als de zaak uit de hand dreigde te lopen, was het verstandig te zorgen voor een tegenmiddel. Voor de heren was dat dan gele plomp en gentiaan, hop en zilverwilg. De oververhitte dames koelden af met witte waterlelies. Een uurtje houthakken in de vrieskou hielp ook. Een ijskoude douche of ijsblokjes bestonden in die tijd nog niet.