Winterkwalen: de natuur trekt haar apothekerskastje open

150 150 Kruidjes.be
Wintervoeten en –handen

Goudsbloem

Als je voeten en handen ruw of gekloven zijn, moet je ze eens twee keer per dag insmeren met eventueel zelf gemaakte goudsbloemzalf.

Uierzalf

Je kan voeten en handen ook insmeren met uierzalf. Die gebruiken ze om de koeienuier in te smeren, als het kalf…niet verdronken is…maar gemakkelijker moet kunnen drinken. Met dezelfde zalf versoepel je droge huid die op barsten staat. Deze crème is zacht en niet vettig want ze dringt onmiddellijk in de huid.

Kweepeerpittengel

Overgiet de verse kweepeerpitten met gewone jenever, tot de pitten goed onder de drank zitten. De jenever mag er zelfs 1 vinger dik boven zitten. Als je regelmatig met de pot schudt, vormt zich een slijmlaag op de pitten. Dat wordt perfecte zalf die sommige ongemakken heel fel verzacht.
Ik smeer dit glazige slijm op ruwe handen en voeten, want het werkt verkoelend en maakt de huid soepel. Je kan het ook gebruiken voor doorligwonden, maar attentie: in dit gebruik zou de jenever wel eens kunnen pikken. Als dat zo is, maak dan een aftreksel van citroenmelisse en giet dat over de pitten in plaats van de jenever. Het probleem is nu wel dat je de gel niet zo lang kan bewaren. Jenever-gel blijft daarentegen jarenlang goed.
Als de gel opgebruikt is, giet je gewoon weer wat jenever- of citroenmelisse-aftreksel over de pitten. Een paar dagen later heb je dan nieuwe gel. Laat de pitten dus gerust in de pot zitten. Je kan deze truc natuurlijk niet eeuwig blijven toepassen. Na een tijdje heb je nieuwe, ongekookte pitten nodig. Hou zo’n potje altijd bij de hand.

Verkoudheid

Rozenbottels, Provencaalse kruiden, tijm, rozemarijn en salie

Eén theelepel geplette bottels overgiet ik met een kop kokend water. Ik laat de thee 15 minuten trekken. De rozenbottelzaden zitten namelijk goed verpakt en kunnen tegen een stoot. Ze moeten daarom iets langer trekken in kokend water. De thee smaakt nog lekkerder, als je er een schijf citroen of sinaasappel in legt. Daarbovenop kan nog wat gedroogde vlierbessen, hibiscus, een kaneelstokje of een kruidnagel. Als je preventief, elke dag drie koppen hiervan drinkt, is de kans groot, dat je een heleboel van de hoestdecibels voorkomt.

Mijn favoriete verkoudheidsthee maak ik met rozemarijn, tijm en salie. Van deze mengeling neem ik één theelepel. Ik overgiet die met kokend water en laat tien minuten trekken. Als ik die kruiden toevallig niet in huis heb, neem ik gewoon één theelepel Provençaalse kruiden voor mijn thee. Een schijf citroen geeft extra-smaak en vitaminen.

Vlierbloesem of -bessensiroop

Voor wie geen thee lust, is er nog de vliersiroop. Ook die kan verlichting brengen. Drie eetlepels per dag van je zelfgemaakte of gekochte vliersiroop volstaan.

Oorpijn

Als de wind wat te enthousiast aan mijn oren zit te bijten, heb ik vlug last van oorpijn. Ik doe dan onmiddellijk wat sint-jansolie op een oorstokje en smeer die voorzichtig in mijn oor. Of doe ik wat goudsbloemzalf in de gehoorgang en stop ik een propje watten met een heel klein beetje Zweeds bitter op erbij. Ik overdrijf niet met het Zweeds bitter, want oren zijn teer. Voor te gevoelige oortjes helpt ook een watje met Zweeds bitter, dat je dan met een hechtpleister op de oorschelp of achter het oor bevestigt.

Hoest

Einde juni pluk ik elk jaar dertig groene denappels. Die snij ik in stukken. Ik doe er 30 klontjes suiker bij en giet er 1 liter graanjenever over. Die drank laat ik vier weken op een warme plek staan. Ik schud er elke dag eens mee. Ik zeef de denappels eruit en mijn hoestdrank is klaar! Drie eetlepels, drie keer per dag zijn ideaal om mijn hoestbuien binnen de perken te krijgen. Ik voel de denappeldrank vaak tot in mijn tenen … zalig lekker!

Heesheid

In tijden van hese nood gingen onze voorouders op zoek naar lijsterbessen. Juist, die zijn rauw niet te eten. Ze zijn zelfs giftig. Sorbinezuur en blauwzuurglycociden zijn bijvoorbeeld stoffen die vooral in niet volledig rijpe bessen zitten. Als je dus eet van die bessen kan je een maag- of darmontsteking krijgen. Je pupillen worden dan groter en je staat misschien vol uitslag. Je mag daarom nooit rauwe lijsterbessen eten! Onze voorouders wisten dat ook wel. Zij kookten of droogden de lijsterbessen. Zo verdwenen de giftige stoffen en kon je ze zonder problemen gebruiken. Laat zo´n gedroogde bes tien minuten heen en weer wandelen in je mond. Doe dat verschillende keren per dag. Bij sommigen is het resultaat verbluffend. Raadpleeg een arts als je langer hees blijft.

Reuma en jicht

De vrieskou doet natuurlijk geen goed bij jicht- of reumapatiënten. Gelukkig zit ikzelf niet opgescheept met deze knagende pijnen. Ik heb wel wat kruiden achter de hand, mocht het reuma- of jichtlot mij uitkiezen.
Drie koppen thee van gemengde heermoes, duivelsklauw en brandnetel zullen dan elke dag, zes weken lang, op mijn menu staan. Duivelsklauw groeit hier niet. Daarvoor moet je naar Afrika of naar … een natuurwinkel of apotheek in de buurt. De smaak is volgens sommige reuma- en jichtlijders archislecht. Daarom is het misschien beter duivelsklauwpillen te gebruiken i.p.v. de thee. Van de heermoes en de brandnetels drink je dan verder drie koppen thee per dag. Na zes weken onderbreek je de theekuur. Gebruik dan veertien dagen lang een ander vochtafdrijvend theemengsel. Nadien kun je weer zes weken aan de slag met duivelsklauw, heermoes en brandnetel. Niet iedereen is met deze kuur gebaat, maar ik ken er verschillenden die er wel erg enthousiast over zijn.
Wie zijn neus ophaalt voor kruidenthee kan de pijnlijke plekken insmeren met sint-jansolie. Die is wel vettig, maar werkt tot op het bot. De warmte van dit zomerkruid, dat op 24 juni Sint-Jan vereert, draagt voor de volhouders zijn steentje zeker bij.