Geurige Lavendel

150 150 Kruidjes.be

Met lavendel aan de slag gaan: altijd een feest! Om je een beetje in de sfeer te brengen hier enkele geurige lavendelspinsels.

 
 

Lavendel in de kookpot

 

Je gebruikt het best Lavendula officinalis, ook Lavendula angustifolia genoemd. De andere lavendelsoorten smaken soms te kamferachtig: lavendin bijvoorbeeld (een kruising tussen de echte lavendel en spijklavendel). Hiermee krijgen je gerechten meer een medicijnsmaak want lavendin wordt snel bitter door het koken.

Je kan zowel gedroogde als verse lavendelbloemen in je gerechten gebruiken. De verse bloemen smaken lekkerder. Maar je gebruikt wel twee keer zoveel bloemen als van de gedroogde.

Gebruik alleen biobloemen of lavendel uit je eigen tuin. Dan weet je dat er geen pesticiden in je gerecht zullen zitten. Gebruik de lavendel met mate. Als je er te veel van gebruikt, kan hij je zintuigen verdoven.

Weetje: Lavendel brengt, ook als je het met mate in je gerechten verwerkt, rust. Maar in een hogere dosis heeft het een tegenovergesteld effect: dan werken de lavendelbloemen opwekkend en verstrakken ze de zenuwen.

 

Lavendel in de apotheek

 

Bij een lage, normale hoeveelheid kalmeert en ontspant lavendel. Meer dan 1 gram etherische olie werkt overdreven slaperigheid in de hand.

Laat het me zo stellen: een lage dosis (1 druppel etherische olie) oké. Een hogere dosis (tot 4 druppels etherische olie): niet oké!

Hoofdpijn

Wanneer je gespannen bent, span je onbewust je nekspieren. Daardoor kun je spanningshoofdpijn krijgen. Je hebt dan een doffe pijn aan beide kanten van je hoofd.

Smeer in dat geval een druppeltje etherische lavendelolie op je slapen, maar wrijf ze niet in je ogen. Of masseer je nekspieren met een beetje etherische lavendelolie.

Wat na een drukke dag ook kan helpen, is een voetbad met wat etherische lavendelolie. De spanning gaat uit je hoofd en je gedachten komen tot rust. De spanning ontlaadt zich via je voeten. Het is merkwaardig hoe vaak dit middeltje helpt.

 

Slapeloosheid

Een druppeltje etherische lavendelolie op je hoofdkussen, of een lavendelkussentje in je bed helpt je ontspannen. Je kunt ook een ontspannend lavendelbad nemen om goed te kunnen slapen.

Als je etherische lavendelolie (4 druppels) aan je badwater wilt toevoegen, moet je altijd een draagstof gebruiken. Dat moet je trouwens bij alle etherische oliën doen. Anders krijg je olievlekken op het badwater, een beetje zoals de ogen op kippenbouillon. Je kunt verschillende emulgators (draagstoffen) gebruiken: melk, amandelolie of een neutrale badolie.

Zeezout met enkele druppels etherische olie van lavendel helpt dubbel. Alfred Vogel zegt: Zout onttrekt vocht aan het lichaam. Wie aanleg heeft voor zwaarlijvigheid neemt in gewicht af, als hij regelmatig een zoutbad neemt. Zeezout versterkt de schild- en geslachtsklierwerking en bevordert de celstofwisseling.

 

Wintervoeten

Etherische lavendelolie helpt in veel gevallen ook tegen wintervoeten. Doe twee druppels etherische lavendelolie en citroen bij één eetlepel amandelolie en masseer je voeten. Lavendel verfrist, ontsmet en verzacht pijn. Citroen verfrist, versterkt en ontsmet.

 

Insectenbeten

Een druppel etherische lavendelolie op de beet: de pijn verlicht en de wonde is ontsmet.

 

Acne

Lavendelwater stimuleert de celvernieuwing en ontsmet. Daarom is het goed om je gezicht ermee te deppen.

 

Couperose

Een druppeltje etherische lavendelolie in je dagcrème kan helpen bij couperose. In lavendel zitten namelijk samentrekkende stoffen.

 

Brandwonden

Etherische lavendelolie ontsmet en neemt de pijn weg. Daarom genezen wonden vlugger.

Als ik me verbrand, doe ik een druppel etherische olie op de pijnlijke plek. Dan voel ik de pijn zo wegtrekken. Daarom staat er altijd een flesje etherische lavendelolie bij mij in de keukenkast.

 

Krampen in je benen

Neem een basisolie, bijvoorbeeld van amandelolie, en doe er enkele druppels etherische olie van lavendin bij. Lavendin heeft een kamfergeurtje en werkt beter op de spieren dan lavendel.

 

Olie maken met echte bloemen

Je kunt ook 40 gram fijn gewreven bloemen in 1 liter olijfolie doen en die drie dagen op een warme plek laten staan. Regelmatig even schudden. Doe daarna alles door een zeef.

Deze olie helpt in veel gevallen tegen krampen. De olie van de echte lavendel (Lavendula vera) is goed tegen reumatische pijnen.

 

 

En lavendelwater maak je zo

Neem een donkerkleurige fles en doe er 1 liter bronwater in.

Doe er 6 druppels etherische olie en 6 eetlepels wodka bij.

Sluit goed af en schud de fles een paar minuten.

Zet de fles op een donkere, koele plek. Drie keer per dag schudden is heel belangrijk. Doe dat 10 dagen lang. En, ziezo, je hebt heerlijk geurend lavendelwater. Je kan het gebruiken in je spoelwater van de was, in het strijkwater of gewoon verstuiven in de kamer.

 

  • Bericht-tag: