Een kruidentuin: hoe begin ik eraan?

150 150 Kruidjes.be

Welke aarde heb ik nodig om mijn kruiden in te planten?

Als je niet voor de rest van je leven opgescheept wilt zitten met een sukkeltuin, knoop je het best eerst deze gouden raad in je oren: kijk eerst welke bodem je ter beschikking hebt om je groentjes te herbergen. Als dat schrale, arme grond is, laat dan een laag goede aarde aanrukken. Kies voor echt zuivere, goede, zwarte grond, gemengd met wat zand. Dat is echt van essentieel belang. Je hebt er jaren later nog plezier van.

 Waar moet ik mijn kruiden planten?

Jij koopt of huurt niet zomaar een woning, toch? Je kijkt naar de mogelijkheden en bezoekt enkele huizen. Zo doe je dat ook voor je planten. Stop ze niet zomaar ergens in de grond onder het thema: Kop toe en groeien. Dat lukt misschien een keer op honderd, maar je hebt ook veel kans dat de planten wegkwijnen van ellende en daar heeft niemand wat aan. Net als jij hebben kruiden hun voorkeuren, hun goestinkskes, hun dada’s, hun willetje. Sommigen zijn echte waterratten, andere zijn onwaarschijnlijke zonnekloppers.

Als je kruiden in een natte zomer met snorkel en zwemvliezen ronddobberen, en in een harde winter met schaatsen over het ijs schuiven, dan mag je het rustig vergeten en kun je beter gaan snookeren.  Trouwens ook leuk … Enkele kruiden kunnen extreme uitdagingen aan, maar de meeste verdrinken en sterven genadeloos. Een goed gedraineerd stukje tuin is dus geen overbodige luxe. Ik loste dit probleem in mijn tuin op door heuveltjes aan te leggen en verhoogde bedje tegen te houden met een stapelmuurtje.

 Moet ik nu wieden?

Zo, je kruiden staan er, et voilà! Kees is nu helemaal klaar. Dat had je dan toch maar gedacht. Een kruidentuin moet je onderhouden, en nog niet weinig! Bekijk het realistisch om de zoveel kilometer moet je met je wagen ook naar de garage. Al was het maar voor gewoon nazicht.

Dus, mouwen omhoog en beginnen maar. Trek de niet-gewenste kruiden met huid en haar eruit. Maar ook met gewenste kruiden moet je soms drastisch optreden. Kruiden willen wat lucht. Dus treed op: streng maar rechtvaardig, als je plantenpopulatie de spuigaten uitloopt.

Wieden hoef je nu echt niet te zien als een soort strafkamp in je kruidentuin. Het is fijn om buiten te werken en de lentezon op je huid te voelen. En zo wat wroeten met je handen in de aarde ontspant en zuivert je geest. Voor wie het niet zo romantisch zien, zijn er enkele tips.

Als je op het einde van een vermoeiende wieddag aan het ene einde van je tuintje bent en opgelucht hehe zegt, draai je dan liefst niet om, want aan het andere einde van de tuin staat er een hele reeks nieuwe babykruidjes vriendelijk naar je te wuiven.

“Dan maar houtschaafsel erover”, hoor ik je denken. Proper, gemakkelijk en geen ommezien aan. Heel zeker: ik heb al verschillende mensen euforisch horen doen over een tuin vol houtkrullen. Maar houtschaafsel verzuurt de grond. Daarbij komt het kruid toch nog altijd links of rechts naar boven piepen. Als je dan moet wieden, is het nog erger en zeker niet van de poes. Stel dat je grond geregeld een portie compost moet hebben: ook niet gemakkelijk als je dan met al dat houtschaafsel zit.

Wat je wel preventief tegen een wiedindigestie kunt doen is een laagje compost van ca. 3 cm op de propere grond verdelen, dat helpt ook al een flink stuk tegen onkruid.