Goudsbloem: een gouden duiveltje-doe-al.

150 150 Kruidjes.be

De goudsbloem(Calendula Officinalis) is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin? Of een plant die je als lekker hapje op je bord kunt terugvinden? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een natuurlijke verfsoort waarmee je wol kunt kleuren?
Je zegt het maar. Het kan allemaal met goudsbloem. Je kunt er zelfs het weer mee voorspellen. Als je ’s morgens rond 7 uur je tuin stapt en je goudsbloemen staan er nog allemaal op hun steel met gesloten kelkjes te bibberen, trek dan maar een regenjas aan. Want er komt beslist nattigheid in de loop van de dag! Dat zeiden onze voorouders toch.

Goudsbloem op je bord
Goudsbloemenblaadjes tussen je kiezen doen lichtjes denken aan peper. Mensen die opgescheept zitten met een zout-en-weet-ik-nog-allemaal-wat-loos dieet, kunnen hun maaltijden wat opvrolijken met lieflijke oranje goudsbloem. Daarvoor gebruik je verse of gedroogde goudsbloemenblaadjes.

Met goudsbloemenblaadjes krijgen je gerechten een lekkerbekkend saffraankleurtje. Verwacht nu niet dat je goudsbloem ook nog naar saffraan smaakt Je kunt niet alles hebben in het leven … Vroeger hielp het in elk geval om een eenvoudig en goedkoop gerecht feestelijk op het bord te krijgen.
Doe maar eens wat goudsbloemenblaadjes in je rijstepap. Als die afgekoeld is, strooi je er nog wat blaadjes overheen. Midden op de rijstepap leg je dan een hele goudsbloem. Mmm !

Goudsbloem als kwalentemmer
Goudsbloemenzalf is een bestseller voor mensen die met spataders geplaagd zitten. Ook kloven, gebarsten lippen en brandwonden gaan voor de bijl onder de goudsbloemenzalf.
Je kan de zalf zelf maken.

Natuurlijk antibioticum
Goudsbloem bevat een natuurlijk antibioticum. Als je elke dag enkele bloemblaadjes naar binnen speelt, heb je niets dan voordelen. Je kunt ze over rauwkostschotels, aardappels en desserts strooien. Ook de soep stelt wat blaadjes op prijs, als je ze maar niet laat meekoken !

Goudsbloementhee
Je kunt natuurlijk ook thee maken van deze heilzame plant. Goudsbloem helpt je lever zijn werk behoorlijk te doen. Je spijsvertering krijgt hierdoor een duwtje in de goede richting.
Pluk hiervoor een goudsbloem in je tuin. Je kan er nog wat andere kruiden zoals citroenmelisse of citroenverbena aan toevoegen.
Overgiet met kokend water en laat 5 minuutjes trekken. Ziezo je thee is klaar. Doe er nog een schijfje citroen bij.

 

 

 

 

  • Bericht-tag: