Goudsbloem: een bloem vol troost.

150 150 Kruidjes.be

De naam’Calendula’ is afgeleid van ’Calendulae’ en dat betekent ’kleine klok’ of ’kleine kalender’ en verwijst naar het gedrag van de bloemen die zich sluiten als er geen zon is. Dit eenvoudig, oerdegelijk plantje lijkt een beetje op een verklede margriet. Ze heeft een oranje soms ook wel eens een geel rokje aangetrokken. Zonder veel pretentie staat het daar eenvoudig te wezen en zaait zichzelf elk jaar weer uit. Was alles in het leven maar zo gemakkelijk…

Verse goudsbloemblaadjes 

Met goudsbloemblaadjes krijgen je gerechten een lekkerbekkend saffraankleurtje. Verwacht nu niet dat je goudsbloem ook nog naar saffraan zal smaken. Het ziet er wel leuk uit en …goudsbloemblaadjes zitten vol waardevolle stoffen. Ik strooi ze over mijn sla, draai er gehaktballetjes in en doe ze in de soep, snipper ze in kwark en verwerk ze in mijn stoofpotjes.

De verse blaadjes zijn er vanaf juni (afhankelijk van het weer) tot als het vriest.

Gedroogde goudsbloemblaadjes 

In de winter kun je gedroogde blaadjes gebruiken in je eten. Om daar optimaal van te geniete zijn er drie belangrijke voorwaarden: droog de uitgeplukte bloemblaadjes ’warm, donker en luchtig’.

Droog de blaadjes bijvoorbeeld in een platte kartonnen doos of deksel. Leg er een stuk huishoudpapier in met daarop een dunne laag gele of oranje bloemblaadjes. Drapeer er een dunne handdoek over en zet de doos op de verwarming of op een warme plek in de zon. Het duurt tamelijk lang (afhankelijk van hoe warm het is) voor de blaadjes echt droog zijn. Hussel ze regelmatig eens door elkaar.

Goudsbloemblaadjesjam

  • Pluk de gele of oranje goudsbloemblaadjes van de bloemhoofdjes.
  • Doe de verse bloemblaadjes in een kookpot en doe er het sap van een halve citroen bij.
  • Giet ze helemaal onder met 1 liter water. Laat aan de kook komen en een nachtje staan (met deksel op de kookpot). Dan worden de blaadjes zacht en is de jam homogener.
  • Zet de soepmix er even in.
  • Doe er een halve kilo geleisuiker bij. Op de verpakking moet 2+1 staan(2 hoeveelheden blaadjes met water en één hoeveelheid suiker).
  • Laat voor de tweede keer al roerend aan de kook komen. Giet de jam kokend heet in kleine potjes. Giet de potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop. Laat omgekeerd afkoelen.

Heerlijke jam bij yoghurt, ijs of op de boterham.

 

Weetje:

goudsbloem heeft een beetje aparte geur, maar de smaak mag er best wel zijn.

  • Bericht-tag: