Hoesten … we hebben er iets voor

150 150 Kruidjes.be

Hoesten doen we allemaal wel eens. Het is een natuurlijke manier om je luchtwegen te reinigen. Goed dat het gebeurt, want anders kun je  problemen krijgen. Alles wat je keel of bronchiën dreigt te verstoppen kiepert een hoestbui eruit. Je kan een hoestbui krijgen door prikkelende stoffen in de lucht, een stukje voedsel, of slijm van een infectie. Gelukkig hebben we een rijkdom aan geneesmiddelen uit het plantenrijk. Je kan thee maken of een echte, ouderwetse, weldoende hoestsiroop gebruiken.

Kruidenthee

Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm is een natuurlijk antibioticum. Hij leent zich uitstekend om er thee tegen verkoudheid en griep van te maken.

Neem hiervoor een theelepel kruiden (liefst verse). Als je die niet bij de hand hebt, neem je een theelepel Provençaalse kruiden, doe er een schijfje citroen bij en overgiet met kokend water. Laat 10 tot 15 minuutjes trekken. Giet de thee door een plastic of rieten zeefje. Je voelt het resultaat onmiddellijk.

Salie (Salvia officinalis)

Saliethee is misschien niet zo lekker. Maar als je enkele blaadjes met melk (net van de kook af) overgiet en vijf minuten laat trekken, valt het al een tikkeltje beter mee. Eventueel kun je aan de thee een theelepel honing toevoegen. Als je de honing bij de hete drank doet (meer dan 40 graden), breek je de waardevolle voedingsaspecten van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar het is zonde van die stoffen. Dus laat je de drank het best eerst wat afkoelen.

Drie kopjes thee per dag is meer dan genoeg.

Hoestsiroop op grootmoeders wijze

Ramenas of zwarte radijs (Raphanus sativus L. var. Niger Kerner.)

Vul een diep bord met schijfjes rammenas. Strooi er rietsuiker over en zet er een ander bord bovenop (geen plastiek). Laat 24 uur trekken. Zeef en doe de inhoud in een flesje. Bewaar op een donkere plek. Kinderen krijgen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen drie keer een eetlepel.

Ui (Allium cepa)

Snij een grote ui in ringen en leg die in een brede kom.

Doe er een laagje zuivere natuurlijke honing over en laat een nachtje staan.

Zeef ‘s anderendaags het hoestdrankje en neem hiervan 4 tot 5 eetlepels per dag.

Als je taai slijm niet weg krijgt, kan ui echt wel helpen. Ui is net als prei, bieslook en knoflook een telg uit de ‘Alium-familie’. Ze werken desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden.

Tijm (Thymus vulgaris)

50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes

600 ml water (net van de kook af)

300 g rietsuiker

 

Giet het hete water over de tijm en laat 20 minuutjes trekken.

Zeef de tijm er dan uit.

Doe het aftreksel bij de suiker, en verwarm alles (liefst in een roestvrij stalen, of geëmailleerde kookpot).

Warm alles op tot de brij begint te schuimen.

Schep het schuim eraf en laat inkoken op een zacht vuurtje tot je siroop de gewenste dikte heeft.

Giet alles kokend heet in kleine potjes, boordevol, zet het metalen schroefdeksel erop en laat omgekeerd afkoelen.

Neem hiervan 2 theelepels, drie keer per dag. Als je hoest echt acuut is, neem je het best elke twee uur een eetlepel.

Honing:

Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.

Honing werkt geneeskrachtig bij een zere keel en verkoudheid. Honing heeft een boel bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door de enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon, als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkklaar is en doe er dan een lepel honing bij. Bij een verkoudheid kies je het best voor tijm- of eucalyptushoning. Als je de pot goed afsluit, blijft honing lang goed. Vloeibare honing versuikert na een tijdje. Daar is niks mis mee. Het betekent niet dat je de honingpot in de vuilnisbak moet kieperen, want de kwaliteit en de smaak blijven hetzelfde. Je kan de honing weer vloeibaar maken door je pot op te warmen au bain marie op een temperatuur van 40 graden. Beslist niet meer. Sommige honingsoorten versuikeren vlug, andere doen er een jaar over. Je voorkomt versuikering door regelmatig in de pot te roeren.

  • Bericht-tag: