Honing: een gouden geneeskrachtige gift uit de natuur.

150 150 Kruidjes.be

Honing is niet alleen lekker op de boterham of in de thee, je staat ervan te kijken hoe heilzaam honing uit de hoek kan komen. Honing heeftl bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door haar enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken.

Welke honingsoorten zijn eigenlijk de interessantste? 

Elke honinsoortg heeft zijn specifieke eigenschappen. Maar weet wel, al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon, als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkklaar is en doe er dan een lepel honing bij. Je kan honing ook op je boterham smeren.

  • Lindehoning kalmeert de zenuwen.
  • Klaverhoning werkt tegen diarree.
  • Heidehoning voorkomt nier-, blaas- en prostaatklachten (heeft een speciale pittige smaak).
  • Boekweithoning versterkt je bij uitputtingstoestanden. 
  • Rozemarijnhoning: in de Provence waarderen sommige, oudere mannen deze honing, omdat die hun potentie zou bevorderen.
  • Acaciahoning zuivert het bloed en helpt als er te veel zuur in je maag terechtgekomen is..
  • Bos- of woudhoning smeer je op je boterham, als je problemen met je luchtwegen wil voorkomen.
  • Tijm- of eucalyptushoning is goed tegen een verkoudheid. Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken namelijk vocht aan. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
  • Gemengde bloemen-honingsoorten: mensen met een allergische aanleg smeren hun boterhammen het best vol met gemengde bloemenhoning. De honing moet dan wel afkomstig zijn uit hun eigen omgeving. Je moet dus een imker vinden die zijn bijenkorven in een straal van 10 km rond je woning heeft staan. Dat beweert tenminste de Amerikaanse arts Peterson. Die onderzocht zo maar eventjes 22.000 patiënten met een allergie. Hooikoorts bijvoorbeeld. 20.000 patiënten waren in de wolken over deze remedie. Ze hadden veel minder last van hun kwaal of geraakten er helemaal van af.

Honing kan er wit, geel, donkerbruin of amberkleurig uitzien. Het hangt ervan af welk stuifmeel de bijen uitkozen om de honing aan te maken. Deze kleuren vervagen trouwens heel vlug, als je de honing in een lichte omgeving bewaart. Gelijk met de kleur verminderen dan bovendien ook de ontsmettende eigenschappen. Bewaar je honing daarom op een droge, koele en donkere plaats.

Koop je honing bij een imker die zijn honing zelf maakt. Je kunt ook terecht bij een imkerverkooporganisatie. Die houdt wel een kwaliteitsoogje in het zeil. Er zijn bovendien ook heel wat betrouwbare, traditionele speciaalzaken, die datzelfde doen.

Als je de honingpot goed afsluit, blijft hij lang goed. Vloeibare honing versuikert na een tijdje. Daar is niks mis mee. Het betekent niet dat je de honingpot in de vuilnisbak moet kieperen, want de kwaliteit en de smaak blijven identiek. Je maakt de honing weer vloeibaar door je pot op te warmen au bain-marie bij 40 °C. Beslist niet meer. Sommige honingsoorten versuikeren vlug, andere doen er een jaar over. Je voorkomt versuikering door geregeld in de pot te roeren

 

 

  • Bericht-tag: