Hemelsleutel: een verzachtende natuurpleister.

150 150 Kruidjes.be

De naam ‘Sedum’ verwijst naar verzachten, kalmeren .Onze voorouders dachten dat sedum donder en bliksem kon weerstaan dus afhouden. Sommige soorten kregen daarom de naam donderkruid. Als je een ontstoken schrammetje hebt of een puistje, leg dan gerust een sedumblaadje op die plek:

  • Pluk het velletje dat op celofaan lijkt, eraf.
  • Leg de vrijgekomen groene moes 10 minuutjes op de pijnlijk plek. De frisse, verkoelende bladmoes werkt onmiddellijk pijnstillend. Als de pijn terugkomt, herhaal je dit proces met een nieuw gepeld sedumblad.
  • Ontstoken huid behandel je op dezelfde manier, maar je plakt het gepelde blaadje vast met een stukje pleister en laat het een nachtje zitten.
  • Ook voor aften is dit blad een aanrader. Hou een stukje gepeld blad 10 minuutjes tegen de aft. Herhaal dat zo dikwijls mogelijk in de loop van de dag.
  • Kleine brandwonden doen niet meer zo’n pijn en genezen vlugger, als je er van die gepelde blaadjes oplegt.
  • Pel de blaadjes, leg ze twee dagen in olie. Leg ze dan op de likdoorn of eeltplekken. Vervang ze drie keer per dag. Ze maken de huid week, waardoor je likdoorns en eelt gemakkelijk kunt wegnemen.

 

Hemelsleutel behoort tot de vetplantenfamilie, de Crassulaceae. In deze familie zetelen heel wat planten die bestand zijn tegen extreme hitte en droogte, zoals de cactussen die kunnen overleven bij mensen die vergeten dat planten water nodig hebben. Ze wapenden zich in de evolutie tegen verdroging via een aangepaste fotosynthese. We noemen ze de CAMplanten.

Fotosynthese doet beroep op de energie uit het zonlicht. De plant zet met deze energie de eenvoudige molecule CO2 (koolstofdioxide) uit onze lucht om in meer complexere, die op zich gebruikt en verwerkt worden in alle mogelijke levensprocessen van de plant. De CO2 moleculen komen de plant binnen via minuscuul kleine gaatjes in het oppervlak van de bladeren: de huidmondjes. Zoals je van de term ‘mond’ mag vermoeden, kan de plant die huidmondjes sluiten als de temperatuur te hoog wordt en via verdamping te veel vocht zou verliezen. Maar met het mondje toe geen fotosynthese, want er mankeert een bouwsteen, CO2.

CAM (Crassulaceae Acid Metabolism) planten hebben dit probleem handig opgelost. Ze werken met twee shiften. De dagploeg gebruikt CO2 voor de fotosynthese, die niet van buiten komt, maar die ze binnenshuis in reserve heeft. De mondjes kunnen dus gesloten blijven, geen vochtverlies, en toch fotosynthese. De nachtploeg herstelt de reserves: de huidmondjes gaan open, CO2 diffundeert naar binnen en wordt opgestapeld voor verwerking de volgende dag. Hemelsleutel kan gemakkelijk van normale fotosynthese naar CAMfotosynthese overschakelen wanneer er watertekort dreigt.

  • Bericht-tag: